'Mijn vriendin zei dat ik hier moest zijn om een attentie te kopen voor een spreker die wij morgen ontvangen. Ze gaat vertellen over Social Enterprises.'

Ik hoor een lichte twijfel in zijn stem omdat hij niet helemaal zeker wist of wij de term Social Enterprise kenden. En dat is niet zo gek want haast niemand kent die term nog goed. En als ze hem al kennen dan weet lang niet iedereen wat er mee bedoeld wordt.

De aanstormende generatie ondernemers zitten wat anders in elkaar dan we geleerd hebben van de oude rotten in het ondernemersvak toen het enige model nog het groeimodel was. In dat model moest natuurlijk vooral de bankrekening groeien. Tegenwoordig willen ondernemers de impact die ze maken laten groeien. En omdat ze dat willen verdienen ze geld.

Dat is dus precies omgekeerd van de klassieke economie waarbij je winst wilt maken en daarvoor iets gaat verkopen. Het is even een na-denker, want de nieuwe economie laat zien dat geld op zich zelf waardeloos is en dat het om de impact gaat! Niet om de getallen.

Het al oude gezegde: ‘het gaat niet om de knikkers maar om het spel’ geeft vorm en inhoud aan de nieuwe economie.

Dus als je dan als Young Profenionals een attentie mag samenstellen voor een spreker die iets komt vertellen over Social Enterprises dan is het haast logisch dat je bij ons terecht komt. Er zijn nog meer bedrijven in het Noorden die zo werken hoor, maar wij dus zeker ook. Voor ons is een eerlijker voedselsysteem de zaak waarvoor wij het doen. Als dat systeem eerlijker wordt, wordt het gezonder en beter voor mens, milieu en lokale economie.

In het pakket vindt de spreker dan natuurlijk de crackers van Kari’s crackers omdat dit bij uitstek ook een sociaal bedrijf is. Ze geven in de hun bedrijf mensen die beschermd moeten werken een prachtige plek om zich te ontwikkelen. Het bijproduct zijn de verrukkelijke crackers, maar het gáát om de mensen!

Maar ze vindt in het pakket ook gedroogde kruiden van de Groene Apotheek, een stichting in Leeuwarden die mensen activeert door ze groene bezigheden te geven.

En het hart van het pakket bestaat uit een upcycle cadeau: een hoogwaardig duurzaam streekproduct aangevuld met een gebruikt bijpassende gadget uit de kringloopwinkels. In dit geval thee van een permacultuurtuin en een herbruikbare mooie theepot. Hierdoor wordt de afvalberg niet groter maar juist kleiner.

Het pakket zou nog veel meer kunnen bevatten, het geeft slechts een idee van hoeveel liefde en passie er in de rekken van onze winkel vertegenwoordigd is.

Kom gerust zelf ook eens kijken in de winkel. We inspireren jou ook heel graag! Tot ziens!