Het gaat toch altijd weer om geld... Toch zijn we, door open naar elkaar toe te zijn hierover, in staat om geld juist in het voordeel van alle partijen te laten zijn. Zoals het eigenlijk ook ooit bedoeld was...

Waarom is deze kaas zo duur? Ik wil echt graag lokaal en duurzaam kopen maar er zit toch echt een einde aan mijn geld en dan is de maand nog niet voorbij…

Een situatie die best vaak voorkomt en mij in een lastig parket brengt.  Want tja, het antwoord is een heel verhaal… Ik vertel het graag, maar het is ook best een preek…En dat terwijl wij de wens hebben dat binnen nu en 7 jaar lokale en duurzame boodschappen voor elk gezin beschikbaar zijn en dus ook betaalbaar zijn…

We weten dat er dan nog wat aan het prijspeil moet gebeuren. Dat kan alleen als de vraag en het aanbod met elkaar in evenwicht komen. Meer vraag zorgt dat een grotere productie nodig is en dat zorgt er weer voor dat de investeringen die nodig zijn terug verdiend kunnen worden over veel meer verkopen. Eigenlijk is het heel simpel.
Maar de boel zit nu zo vast als een huis. Te weinig vraag, dus ook alleen maar kleinschalige, en dus dure, productie…

Zo komen de lokale en duurzame boodschappen nooit bij de mensen met de laagste inkomens.

Er moet waarschijnlijk ook iets aan ons inkomensniveau gedaan worden, maar dat is een kracht waar wij niet zo heel veel invloed op hebben. En wij richten ons graag op de dingen waar we wel iets in kunnen betekenen. Kortom wij willen eens hand in eigen boezem steken en zien hoe het eigenlijk in elkaar steekt.

Iemand moet immers de eerste stap zetten als een systeem is vastgelopen. In dit geval is het het systeem van de voedingsindustrie die ons willen laten geloven dat we veel en goedkoop eten moeten eten. En dat lukt ze helaas nog behoorlijk goed ook… Tijd dus om dit tij te keren.
Producent, winkelier en klant vormen samen, als je het goed bekijkt, een gouden driehoek die alle macht in handen hebben. We kunnen de voedingsindustrie als we slim zijn heel simpel buitenspel zetten.
En dat doen we dan ook als het aan ons ligt!

De drie simpele stappen die nodig zijn (en jij als klant hoeft er zelfs maar eentje te maken!):

  1. Wij gaan als winkeliers en leveranciers kijken naar hoe we de kosten samen kunnen drukken door slim samen te werken.
  2. We gaan ook kijken hoe we de omloopsnelheid kunnen vergroten zodat we dus meer verkopen en zo de prijs aantrekkelijker kunnen maken.
  3. En bij stap drie hebben we jou pas nodig: want jij als klant mag gewoon het stukje kaas komen kopen dat jij nu kunt betalen, dat mag dus ook een hele klein stukje zijn om mee te beginnen.
Zo doen we allemaal iets om een gezonder, eerlijker en lekkerder voedselsysteem te creëren!
Doe je mee?! Enne, nu we de kaas zelf snijden kunnen we je ook gemakkelijk een stukje laten proeven. Je bent van harte welkom, ook om te proeven!