Tamara had gevraagd of we waddenzout voor haar wilden bestellen.

Tuurlijk, geen punt dachten wij toen nog dus zo gezegd, zo gedaan...

Want zoals het inmiddels zowel van ons als van steeds meer klanten een sport is geworden om voor alles wat je in de supermarkt kunt kopen een duurzaam lokaal alternatief te vinden, zo dachten wij dat waddenzout prima in dit rijtje paste…

Naïef als we waren hadden we ons voorgesteld hoe waddenwater verdampt werd om het zout te winnen… Maar nee, helaas… Zo romantisch is het niet… het klinkt in eerste instantie heel authentiek, miljoenenjaren oud zout in een potje als smaakmaker…

Maar, en zo zout had ik het nog niet gegeten, ik realiseer mee opeens dat wij dan dus bijdragen aan de bodemdaling in het Waddengebied. Dit heeft zeer grote gevolgen. En hoewel het percentage zout dat voor consumptie gebruikt wordt maar minimaal is, willen wij toch op geen enkele manier bijdragen aan een stille natuurramp…

Want door de bodemdaling in combinatie met een droger wordend klimaat verzilt de bodem waarop we moeten telen dramatisch. Gewassen kunnen zich lang niet zo snel aanpassen als dat het klimaat verandert en daarmee dus de ecologische structuur wijzigt…

Gelukkig hebben we daarom nu Waddenwier! Vanuit het Zilt proefbedrijf  wordt gewerkt aan het wereldwijde probleem, dat dus ook in Nederland al voorkomt, van de verzilte bodem. Er komen steeds meer gewassen die prima zijn opgewassen tegen de zoutere omgeving. Het leuke is dat hierdoor dus prachtige smaakmakers zijn ontstaan die boren naar zout overbodig maken. Marc van Rijsselberghe van Marcfoods, is de ondernemer die het allemaal mogelijk maakt dat wij nu een zoutvervanger hebben in de winkel die de bodem met rust laat en die zelfs iets goeds doet voor het overzeese Nederlandse grond gebied.

Want omdat we van de zoutlagen in het waddengebied af moeten blijven vraagt om een alternatief.

Bonaire biedt dit alternatief. Op onze vraag waarom in hemelsnaam uit Bonaire iets importeren kregen wij dit mooie antwoord:

‘Bonaire staat bekend om hun zeezout en hun natuurlijke zoutmijn. Bonaire importeert een groot deel van hun voedselvoorziening waardoor de kosten van het levensonderhoud erg hoog zijn, we willen hun economie ondersteunen door hun zeezout in te kopen.

Bovendien is Waddenwier gespecialiseerd in de zeewierteelt en ondersteunt Salt Farm Foundation bij het doen van onderzoek naar het gebruik van zeewier als meststof. Salt Farm Foundation heeft samen met het Nederlandse Ministerie van Landbouw een project opgezet om boeren te helpen bij het verbouwen van gewassen met behulp van zilte landbouwmethoden, zodat ze meer zelfvoorzienend kunnen worden in de voedselbehoefte. Natuurlijk maakt Bonaire deel uit van het Nederlandse koninkrijk, dus laten we zeggen dat het bijna lokaal is 🙂.”

En zo komt het dus dat we nu vijf verschillende soorten zilte smaakmakers verkopen die de wereld een klein beetje mooier maken.

Wil je hiermee, net als Tamara, thuis experimenteren? Ze liggen vanaf nu bij ons in de winkel op je te wachten!