We zijn afgelopen weken, min of meer door de zuivelactie, ook zelf met de neus op onze eigen feiten gedrukt. Want tegelijk met de groeiende verontwaardiging over hoe supermarkten met ons omgaan, stagneert gek genoeg ook onze groei in de (web)winkel.

Heel graag wil ik je meer vertellen over de zuivelactie die wij samen met de Streekboer op touw hebben gezet.

Er is een boel gebeurd sinds we hebben aangegeven dat het toch echt te gek voor woorden is dat supermarkten, zelfs al zetten ze het daarna weer recht, niet eerlijk zijn over de reden van lege schappen.

We zijn afgelopen weken, min of meer door deze actie, ook zelf met de neus op onze eigen feiten gedrukt. Want tegelijk met de groeiende verontwaardiging over hoe supermarkten met ons omgaan, stagneert gek genoeg ook onze groei in de (web)winkel de afgelopen maanden.

Wij (De Streekboer en Jouw Dagelijkse Kost) moeten ook blijven groeien om het haalbaar te houden. We namen hierover een podcast op. Luister deze zeker terug als je wilt horen hoe lastig het spanningsveld is.

Ik deelde in het verleden al eens de documentaire waarin duidelijk werd uitgelegd dat kleine boeren die eigenlijk precies doen wat veel consumenten willen toch ook weer moeten stoppen… Nou ja, wij zitten eigenlijk in het zelfde schuitje…

Maar jij wilde op de hoogte blijven van de oplossing! Dat is prachtig. (Want het is ook de oplossing voor dit laatst genoemde probleem!)
Jij gaf aan graag te willen horen hoe wij samen, boer, winkel en consument, een eerlijk zuivelsysteem kunnen opbouwen.

Wat voor zuivel telt, gaat ook op voor alle producten. Want we kregen niet alleen reactie van consumenten maar ook van boeren.

En áls we het probleem dan oplossen, dan moeten we het gelijk maar goed doen toch?

Dus de Zuivel-actie is een actie geworden om een oogstaandeel te kopen! Een volledige boodschappen-actie dus!

Hieraan kun je meedoen, maar je kunt daarnaast overigens nog iets veel simpelers doen:

Blijf ‘gewoon’ wekelijks boodschappen bij ons doen en neem je vrienden, buren en familie mee. Je staat soms versteld dat nog niet iedereen ons (De Streekboer en de winkel) kent. Wie ons nog niet kent denkt namelijk dat de prijzen bij ons net zo snel stijgen als in de supermarkt. Ze stijgen bij ons natuurlijk ook, maar lang niet zo hard omdat veel van onze leveranciers niet (zo) afhankelijk zijn van de wereldmarkt. 😉

Als iedereen één of twee nieuwe klanten aanbrengt in de komende maanden dan zijn wij door een kritieke fase van onze bedrijven heen en kunnen wij door blijven gaan met het werk dat we met liefde en plezier doen. En zijn dus ook de boeren en leveranciers heel erg geholpen, want die hebben ons dan weer nodig om het in serieuze volumes lokaal af te kunnen zetten. Kortom, we moeten elkaar een handje helpen!)

Maar voordat je kiest eerst nog even dit: wat is nou precies de bottleneck?
Dat is een typisch kip en ei verhaal.

  • De boer wil wel voor de lokale markt produceren maar heeft ook behoefte aan zekerheid over zijn afzet. Daarom moet er vaak, om wille van financiële zekerheid, gekozen worden voor bulkproductie die tegen een (te) lage prijs wordt ingekocht. En als er dan per ongeluk een pukkeltje teveel op de pompoen zit moeten wij consumenten alsnog in actie komen om ze verkocht te krijgen..
  • En de consument, jij dus, wil wel lokaal kopen maar loopt tegen een beperkt aanbod aan omdat er dus niet genoeg verschillende soorten worden geteeld en bovendien dus het meeste via de groothandel wordt weggesluisd. En daarbij heb jij natuurlijk ook geen tijd om langs al die verschillende boerderijen te gaan.

Een lastig probleem dus dat wél heel eenvoudig te doorbreken is.
Dat is nog een goed nieuws hè? Want eigenlijk is er niks simpeler dat het oplossen van dit probleem.

We bouwen namelijk heel eenvoudig een nieuw systeem op. Dat kan dus door gewoon boodschappen te doen en anderen mee te nemen naar de winkel zodat ze ontdekken hoe leuk en lekker het is en helemaal niet zo veel duurder is dan ze dachten.

Of kunt nu aangeven ter waarde van welk bedrag jij vanaf september 10 weken lang boodschappen wilt doen. Als het ware claim jij dus jouw oogstaandeel.

Je maakt dit totaalbedrag in één keer over, zo weet de boer dat het serieus is en kan de productie op de lokale markt worden afgesteld. Zo koop je dus inderdaad vooraf al je oogstaandeel. Op de Website van De Streekboer kun je dat regelen.

In de weken van jouw abonnement heb je twee manieren om je boodschappen in huis te halen:

  • Je komt naar de winkel (Jouw Dagelijkse Kost in Leeuwarden), en je kiest daar ter plekke uit de diversiteit die je wilt hebben en rekent af. Bij de kassa gaat jouw al betaalde bedrag in mindering en reken je dus hooguit nog af wat je extra koopt in die week (je krijgt een code bij je bestelling, die laat je gewoon zien, wij regelen het verder onderling met De Streekboer).
  • Je kunt ook bestellen bij de Streekboer en een afhaalpunt kiezen. Dat werkt hetzelfde: jij kiest in de webwinkel jouw boodschappen en bij het afrekenen actieveer je je kortingscode die je voor die week krijgt ter waarde van het door jouw gekozen bedrag.

In beide gevallen telt dat als je net wat minder koopt dat het restbedrag dan doorschuift naar de volgende week tot maximaal het einde van de periode van jouw abonnement.

Kies HIER je abonnement.
Er zijn verschillende abonnementen zodat er altijd eentje is die bij jouw boodschappenbudget past en jij kunt genieten de komende weken van heerlijke en eerlijke producten van eigen bodem.

Enne, en dat is echt het laatste hoor, als je als bedrijf of organisatie ook bij wilt dragen dan kan dat natuurlijk ook. Denk bijvoorbeeld eens an lokale kerstpakketten? Daar hebben wij bijvoorbeeld wel ideetjes voor!