Informatie van Waldfarming
Voordelen van droogbonen:
- Ze zitten niet in een blik (sommige kant en klaar bonen wel). De binnenkant van blikjes kan bisphenol A kan bevatten, dit is een hormoon verstorende stof die je liever vermijdt.
- Er zijn geen toevoegingen zoals zout/suiker tenzij je dit zelf toevoegt.
- Het is budgetproof.
- Over smaak valt niet te twisten, maar velen vinden de droogbonen die je zelf gewassen, geweekt en gekookt hebt veel lekkerder. Oordeel daar vooral zelf over.
Wassen en weken
Was de bonen en kijk ze goed na. Week de peulvruchten minstens 12 uur, langer geen probleem. Ze worden ongeveer verdubbeld in gewicht. Peulvruchten hebben net als noten anti-nutriënten. Voor je lichaam is het beter als deze stoffen worden afgebroken. Weken start dat proces. Soms ontstaan er belletjes of schuim, dat is een licht fermentatieproces. Je kunt de peulvruchten afspoelen voordat je ze gaat koken, maar dat hoeft niet.
Linzen hoef je overigens niet te weken.
Koken
Gooi het weekwater weg. Je gooit dan weliswaar wel wat voedingsstoffen weg, maar ook de anti-nutriënten. Die laatste wegen zwaarder. Koken in schoon water heeft als voordeel, en dat is niet onbelangrijk voor je omgeving, dat je wat minder winderig wordt van je bonenmaaltijd ;-). Draai het vuur laag als het begint te koken. Voor extra smaak kun je bijvoorbeeld laurierblaadjes, tijm of knoflook meekoken. Liever geen zout toevoegen, omdat dit zorgt voor kapotte peulvruchten.
Nawellen
Nawellen doe je op een warme plek, zoals in een hooikist, thermoskan of onder een dekbed. De kokende pan verpak je dus in iets warms, zo gaat het proces langzaam door en komen er meer voedingsstoffen vrij. Geef dit proces evenveel tijd als het koken zelf. Joke Boon, schrijfster van het boek Bonen: “Ik wil peulvruchten toegankelijk maken voor iedereen. Volgens mij ben je al hartstikke goed bezig als je bonen eet en al helemaal als je ze zelf klaarmaakt. Laat nawellen je niet afschrikken!” volgens Joke Boon is dit niet nodig, zij doet het zelf niet. Een optie dus.
Informatie over de bonen van Waldfarming
Alle bonen en nachtje voordat je ze gaat klaarmaken weken. 30 tot 60 minuten koken. Tussentijds proeven zodat je de voor jou perfecte bite hebt.
Bonenmix
Bonenmix is een lust voor het oog.
In de verpakking kunnen er verschillende soorten bonen in zitten.
Lekker in de soep, voor de bonenschotel is het riskant omdat er diverse soorten bonen in zitten met elk zijn eigen kookeigenschappen.
Friese Gele Woudboon
Onbespoten, en geen kunstmest gebruikt tijdens de teelt
De Friese gele Woudboon (Fryske Giele Wâldbean) is een specifiek Fries bonen ras
Grauwe erwt Kollumer zoete
Biologisch geteeld
De Kollumer zoete erwt (Zoete grauwe erwt) is afkomstig van een tuinder uit Kollum, die deze sinds 1978 verbouwd. De grauwe erwt werd verdrongen door de kapucijners, die een grotere opbrengst had, maar door sommigen minder lekker werd gevonden. De kleur van de grauwe erwt is donkerbruin, als hij op kleigrond wordt geteeld en lichtbruin op zandgronden
Het verschil met de “oude” bekende Grauwe erwt, de Kollumer zoete is iets groter, meer vlees waardoor deze zoeter is.
In de supermarkten kom je ze soms tegen als Kapucijners, maar dan is een andere erwt.
Recept: De Kollumer zoete erwtensoep: Bron: Griet Hoekstra-Hoitsma uit Sint-Jacobiparochie.
Wij hebben zelf alleen aangepast dat het weekwater weggegooid moet worden. Zoals eerder aangegeven: Je gooit dan weliswaar wel wat voedingsstoffen weg, maar ook de anti-nutriënten. Die laatste wegen zwaarder.
Ingrediënten
• 400 gram Kollumer Zoete Erwten.
• 2 liter water.
• 2 speklapjes.
• 2 verse worstjes.
• 1 winterwortel.
• 1 grote ui.
• Bouillontabletten.
• Zout en peper.
Bereiding
• Circa 12-24 uur van tevoren wellen/weken.
• De volgende dag de erwten in schoon koken met alle andere ingrediënten.
• Minstens 3 uur zachtjes laten koken en daarna spek en worst eruit halen.
• De rest met een blender of staafmixer fijnmaken en daarna zeven. Het kan ook door een roerzeef. Door het zeven krijgt de soep een fijne, zachte structuur.
• Dan spek en worst kleinsnijden, toevoegen en het geheel eventueel op smaak brengen met peper en zout.
Eet smakelijk/lekker ite.
Voedingswaarde gekookt per 100 g/ml
462 kJ / 110 kcal, vet 0,7g, linolzuur 0,1 g, voedingsvezel 8,1g, eiwit 7,6g, vitamines, B12,E, B1,B6, Koolhydraten 18,1, suikers 0g, vezels 8,9g, 1g,natrium 1mg, kalium 450mg, calsium 35 mg,magnesium 20mg, fosfor 150mg, ijzer 2mg, selenium 1µg, koper 0,30mg, zink 1mg.
bron: voedingswaardetabel.nl
Noord Hollandse Bruine boon
Noord Hollandse bruine boon, deze boon vindt men meestal terug in de “kante en klare potjes “in de supermarkt. Maar vers natuurlijk het lekkerst.
Gebruiksaanwijzing: bonen minimaal 12 uur wellen in koud water, water weggooien nieuw water bonen in koken bonen 3 cm onder water. Ongeveer 45 tot 60 minuten koken, niet op vol vuur maar tegen de kook aan. Advies na 35-40 minuten al even een boontje proeven zodat u weet hoe ver de garing is, en doe dit om de 5 minuten om zo de perfecte bite voor u persoonlijk te krijgen
Rode hele linzen
Biologisch geteeld
Rode hele linzen worden in meestal gebruikt in soepen
Bij deze rode hele linzen is dat schilletje, in tegenstelling tot de gebroken rode linzen, nog aanwezig. Zo heeft dit product veel meer voedingswaarde. De bereidingstijd wordt daardoor wel met 5 minuten verlengd.
Linzen heb je in vele soorten en kleuren. Linzen zijn rijk aan ijzer, vezels en eiwitten en daarom supergezond. Deze peulvrucht is door de hippies meegenomen uit India en komt voor in een breed scala aan kleuren. Maar voor welke kleur moet je nou gaan als je een gerecht wilt maken met dit ingrediënt? Elle Eten zette ze op een rijtje.
Deze kleine peulvruchten komen oorspronkelijk uit Azië en Zuid-Europa. Het zijn dan ook de Aziatische en Zuid-Europese keukens die bekent staat om de gebruik van de linzen. De linzen zijn gedroogd te verkrijgen, verpakt per 500 gram, 1 kilo en 5 kilo.
Onze linzen zijn biologisch geteeld.
Voedingswaarde per 100 gram: Energie 309kcal, 1295 KJ Eiwit 21 gram Koolhydraten 44,5 gram Suikers 1,2 gram Vet 1,5 gram Vezels 15,8 gram Vitamine A 0,02 mg Vitamine B1 0,3 mg Vitamine B2 0,1 mg Vitamine B6 0,35 mg Vitamine C 2,0 mg Natrium 5 mg Kalium 800 mg Calcium 80 mg Fosfor 400 mg IJzer 5 mg Magnesium 110 mg Koper 1 mg Zink 4 mg
Bruine linzen
Biologisch geteeld
Bruine linzen, de variant uit de linzenfamilie die het bekendst is. Ze hebben een milde, aardse smaak. Je kookt deze linzen zo’n 20 tot 30 minuten en ze zijn klaar om te eten. Tijdens de bereiding behouden deze linzen de originele vorm goed.
Linzen heb je in vele soorten en kleuren. Linzen zijn rijk aan ijzer, vezels en eiwitten en daarom supergezond. Deze peulvrucht is door de hippies meegenomen uit India en komt voor in een breed scala aan kleuren. Maar voor welke kleur moet je nou gaan als je een gerecht wilt maken met dit ingrediënt? Elle Eten zette ze op een rijtje.
Deze kleine peulvruchten komen oorspronkelijk uit Azië en Zuid-Europa. Het zijn dan ook de Aziatische en Zuid-Europese keukens die bekent staat om de gebruik van de linzen. De linzen zijn gedroogd te verkrijgen, verpakt per 500 gram.
Onze linzen zijn biologisch geteeld.
Voedingswaarde per 100 gram: Energie 309kcal, 1295 KJ Eiwit 21 gram Koolhydraten 44,5 gram Suikers 1,2 gram Vet 1,5 gram Vezels 15,8 gram Vitamine A 0,02 mg Vitamine B1 0,3 mg Vitamine B2 0,1 mg Vitamine B6 0,35 mg Vitamine C 2,0 mg Natrium 5 mg Kalium 800 mg Calcium 80 mg Fosfor 400 mg IJzer 5 mg Magnesium 110 mg Koper 1 mg Zink 4 mg