Streekproductenwinkel Jouw Dagelijkse Kost in Leeuwarden wil een coöperatie worden en zoekt klanten die willen investeren in twee nieuwe winkels. 

LC - Karin de Mik • 8 december 2021

Jouw Dagelijkse Kost in Leeuwarden kopen
 
Streekproductenwinkel Jouw Dagelijkse Kost in Leeuwarden wil een coöperatie worden en zoekt klanten die willen investeren in twee nieuwe winkels. 
 
‘Winkel te koop’, staat er op het uithangbord aan de muur. Voor veel klanten was het even schrikken. Stopt Jouw Dagelijkse Kost in de Nieuwe Oosterstraat in Leeuwarden? Houden de eigenaren Monique van Etten (48) en Ronny Uithof (54) ermee op? Nee, integendeel zelfs! De zakenpartners willen uitbreiden en zoeken mensen die een klein stukje van hun winkel willen kopen, zodat een klantcoöperatie ontstaat. Nu is hun onderneming nog een VOF (vennootschap onder firma). Jouw Dagelijkse Kost verkoopt lokale en duurzame producten van zo’n 60 boeren, microboeren en tuinders.
 
Veertig vaste klanten werden de afgelopen weken al mede-eigenaar. Zij investeerden elk 695 euro. In totaal zijn er 250 mensen nodig. ,,Deze klantleden worden mede-eigenaar van de winkel, waardoor die sterker wordt en tegen een stootje kan. En zo kunnen we het concept van een eerlijker en gezonder voedselsysteem verder uitrollen.’’
 
Nieuwe winkels
 
Met het extra geld willen Van Etten en Uithof nieuwe winkels opzetten. In het eerste kwartaal van volgend jaar zou die tweede zaak er moeten staan. Van Etten: ,,Sneek, Drachten of Heerenveen zou een mooie plek zijn, maar Groningen kan ook.’’ Met ludieke acties (twee weken geleden stonden er twee levende standbeelden voor de winkelpui), nieuwsbrieven en free publicity moeten de resterende 210 leden gevonden worden.
 
Er is gekozen voor een klantcoöperatie, omdat het duo het belangrijk vindt dat de winst terugvloeit in de winkels en niet naar aandeelhouders gaat. Ze vermijden zo bovendien rentekosten als ze geld lenen van de bank. Met het geïnvesteerde geld wordt het winkelassortiment tevens uitgebreid.
 
Het is de bedoeling dat het voor 75 procent uit regionaal, duurzame voedingsmiddelen zal bestaan en voor de resterende 25 procent uit biologische producten, die je normaal in een supermarkt koopt. Die worden betrokken van een biologische groothandel.
Meepraten over de koers
 
Het idee is dat de coöperatie twee betaalde krachten aanneemt voor de dagelijkse gang van zaken in de winkels, zoals in- en verkoop. Leden kunnen meepraten over de koers van de zaak of er op den duur vrijwilligerswerk doen.
 
Jouw Dagelijkse Kost begonnen Van Etten en Uithof drieënhalf jaar geleden. Ze verdiepten zich in het belang van gezonde voeding, toen hun partners ziek werden en overleden. Uit idealisme begonnen ze de winkel, waarbij ze volgens Van Etten ,,de luxe’’ hadden dat ze daarvoor niet bij een bank hoefden aan te kloppen.
 
Jouw Dagelijkse Kost groeide de afgelopen jaren gestaag verder. Van Etten: ,,We doen dit niet om winkeltje te spelen, maar om bij te dragen aan de voedseltransitie.’’ Uithof: ,,We willen dat elk gezin lokaal en gezond kan eten en dat elke boer een goede prijs krijgt voor zijn producten en voor zijn eigen regio kan produceren.’’ Van Essen: ,,We dragen met onze winkel bij aan een duurzame lokale economie, een duurzame aardbol en aan de individuele gezondheid van mensen.’’