Bloeizone Wereldwijs
Donderdag 3 juli – Schuif aan bij Explore the North / Westerkerk
Wat eten we? En ook gelijk het recept voor als je thuis wilt eten. Boodschappen voor dit lekkers doe je bijvoorbeeld bij De Streekboer, Odin, Hofweb, Bioweb en de andere biokramen op de vrijdagmarkt of Dorpstuin Snakkerburen.
Vooraf
Courgettesoep (voor 4 personen)
Ingrediënten:
-
1 courgette
-
Voor de bouillon:
-
2 wortels
-
2 stengels bleekselderij
-
2 uien
-
1 teentje knoflook
-
-
6 laurierblaadjes
-
2,5 liter koud water
-
Olijfolie
-
Zout & peper
-
Verse dille, fijngehakt
-
(Optioneel) Een lepel yoghurt
Bereiding:
-
Roerbak de groenten voor de bouillon in olijfolie en voeg de laurierblaadjes toe.
-
Voeg het koude water toe en laat de bouillon 50-60 minuten zachtjes koken, tot ongeveer een kwart is verdampt. Zeef de bouillon.
-
Snijd de courgette in stukjes en bak deze aan met een uitje en knoflook.
-
Voeg de bouillon toe en laat de soep zachtjes koken tot de courgette gaar is.
-
Breng op smaak met zout, peper, verse dille en eventueel een lepel yoghurt.
Hoofdgerecht
Aardappelsalade
Ingrediënten:
- 500 g krieltjes (gehalveerd of in vieren als je gewone aardappels hebt. Heb je nog oude aardappels? Schil ze dag van tevoren, zet ze in water, dan zijn ze weer ‘als nieuw’ als je ze gaat koken.)
-
½ venkel, in plakjes
-
Handje verse dille
-
120 ml olijfolie
-
5 eetlepels rode wijnazijn
-
Zout & peper
-
Handje gehakte rucola
-
1 rode ui, in dunne ringen (30 min laten weken in heet water)
-
Kropsla en radijsjes in plakjes voor de garnering
Bereiding:
-
Kook de aardappelen in ruim water ca. 12 minuten, voeg de laatste 5 minuten de venkel toe. Giet af en laat afkoelen.
-
Maak een vinaigrette van olijfolie, rode wijnazijn, dille, zout en peper.
-
Meng de aardappelen met de vinaigrette, voeg rucola en rode ui toe.
-
Serveer op een bed van kropsla en garneer met radijsjes.
Oesterzwammen-gyros
Ingrediënten:
-
200 g oesterzwammen, gescheurd
-
150 ml olijfolie
-
1 tl chilipoeder
-
½ tl kerriepoeder
-
½ tl oregano
-
½ tl komijn
-
¼ tl kaneel
-
¼ tl kruidnagel
-
½ tl uienpoeder
-
1 tl zout
Bereiding:
-
Meng alle kruiden met de olijfolie en schep dit door de oesterzwammen.
-
Roerbak tot de kruiden heerlijk geuren en de zwammen mooi bruin zijn.
Komkommer-tzatziki
Ingrediënten:
-
40 g feta (ca. 2 eetlepels)
-
250 g Griekse yoghurt (of andere volle yoghurt)
-
1 teentje knoflook
-
4 eetlepels olijfolie
-
Zeezout & peper
-
Komkommer in dunne plakjes
Bereiding:
-
Prak de feta door de yoghurt, pers de knoflook erbij, voeg olijfolie, zout en peper toe en meng goed.
-
Schep de komkommer erdoor en laat het mengsel minimaal 30 minuten intrekken.
-
Proef en voeg eventueel extra zout toe.
Geroosterde kikkererwten met rozemarijn
Ingrediënten:
-
225 g droge kikkererwten (of 2 blikken, uitgelekt)
-
3 kleine rode uien, in dunne ringen
-
½ bol knoflook
-
1 takje rozemarijn (ca. 15 g)
-
2 eetlepels olijfolie
-
2 eetlepels honing (of druivensiroop)
-
Zout & peper
-
Sap en rasp van 2 citroenen
Bereiding:
-
Verwarm de oven voor op 230°C.
-
Doe de uitgelekte kikkererwten in een ovenschaal, overgiet ze met kokend water. Voeg de knoflook en rozemarijn toe.
-
Masseer de uiringen met wat olijfolie en honing tot ze iets zachter zijn. Meng deze door de bonen.
-
Dek de schaal af met folie en bak 1 uur in de oven.
-
Verwijder de folie en bak nog 30 minuten, roer af en toe door om aanbakken te voorkomen.
-
Breng op smaak met zout, peper, citroensap en citroenrasp.
Lekker met: zilvervliesrijst, volkoren orzo of vers pita brood.
Dessert
Kruimeltaart (crumble) met abrikozen, perziken of appel
Ingrediënten:
-
75 g havervlokken
-
75 g speltmeel
-
2 tl kaneel
-
1 tl zeezout
-
4 eetlepels kokosolie of boter
-
3 eetlepels rijstmoutstroop (of andere zoetstof)
Vulling:
-
400 g abrikozen (of perziken/appels), in stukjes
-
Sap van 1 sinaasappel
-
1 eetlepel citroenrasp
-
1 eetlepel honing
Bereiding:
-
Verwarm de oven voor op 180°C.
-
Leg het gesneden fruit in een ovenschaal en meng met sinaasappelsap, citroenrasp, honing en kaneel.
-
Maak een kruimeldeeg van havervlokken, speltmeel, kaneel, zeezout, kokosolie en zoetstof.
-
Bedek het fruit met het kruimeldeeg.
-
Bak ca. 40 minuten tot er een krokant korstje ontstaat.