Bloeizone Wereldwijs
Vrijdag 4 juli – Explore the North / Westerkerk
Inspiratie: Blue Zone Nicoya Peninsula, Costa Rica
Wat eten we? En ook gelijk het recept voor als je thuis wilt eten. Boodschappen voor dit lekkers doe je bijvoorbeeld bij De Streekboer, Odin, Hofweb, Bioweb en de andere biokramen op de vrijdagmarkt of Dorpstuin Snakkerburen.
Menu
-
Wortel-gembersoep
-
Enchilada met aubergine, geserveerd met Gallo Pinto (rijst & bonen), Salsa Lizano en koolsalade
-
Gegrilde ananas met ijs
Recepten (voor 4 personen)
Wortel-gembersoep
Ingrediënten:
-
1 kg wortelen, in blokjes
-
4 kopjes water (of groentebouillon)
-
1 eetlepel boter of olie
-
1½ kop gesnipperde ui
-
2 teentjes knoflook, fijngesnipperd
-
2 theelepels fijngeraspte gember
-
1 theelepel zout
-
¼ theelepel: komijn, venkel, kaneel, kruidnagel, gedroogde munt
-
2 laurierbladeren
-
3-4 eetlepels limoensap
-
Karnemelk of (soja)kookroom, voor serveren
-
Verse munt, peterselie of koriander, voor garnering
Bereiding:
-
Schil en snijd de wortelen in blokjes. Kook ze in een ruime pan met water tot ze gaar zijn.
-
Verhit de olie of boter in een pan en fruit de ui op middelhoog vuur tot deze goudgeel is. Voeg knoflook, gember en de specerijen toe en laat 10 minuten zachtjes garen. Voeg tot slot de limoensap toe.
-
Breng 1-1,5 liter water aan de kook met een bouillonblokje en de laurierbladeren. Bewaar de helft van de bouillon apart om later toe te voegen.
-
Voeg de gekookte wortelen en de kruidenmix samen en pureer tot een gladde soep. Voeg bouillon toe tot de gewenste dikte is bereikt.
-
Garneer met verse munt, peterselie of koriander en een scheutje karnemelk of room.
Enchilada met aubergine
Ingrediënten:
-
1 kop bosui, fijngesneden
-
1 kop witte ui, fijngesneden
-
6 koppen aubergine (2-3 stuks), in stukken
-
4 teentjes knoflook, fijngesneden
-
½ groene paprika, fijngesneden
-
Snufje chilipoeder en knoflookpoeder
-
1 kop witte amandelen, geroosterd
-
200 g geraspte cheddar
-
200 ml kook- of slagroom
-
2 kopjes verse tomatensaus (eigen recept)
-
Mais- of tarwetortilla’s, middelgroot
Bereiding:
-
Stoof de aubergine met een beetje water 5-10 minuten, laat uitlekken.
-
Verhit olie in een grote pan, bak de bosui en witte ui 5 minuten. Voeg de paprika toe en stoof nog 10 minuten.
-
Voeg de aubergine, zout, peper, chilipoeder, amandelen en room toe en meng goed.
-
Vet een ovenschaal in. Bevochtig de tortilla’s met water of chile-olie, vul ze met 1-2 eetlepels vulling en rol op als taco’s. Leg ze strak naast elkaar in de schaal.
-
Bedek met tomatensaus en strooi de cheddar erover.
-
Bak 30 minuten in een voorverwarmde oven op 190°C.
Gallo Pinto (rijst & bonen)
Ingrediënten:
-
1,5 eetlepel plantaardige olie
-
1 ui, gesnipperd
-
1 teentje knoflook, fijngehakt
-
½ groene paprika, fijngesnipperd
-
2 eetlepels Salsa Lizano (of Worcestersaus)
-
250 g gekookte zwarte bonen (kookvocht apart houden)
-
600 g gekookte langkorrelrijst
-
Zout & peper
Bereiding:
-
Verhit de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak de ui 5 minuten tot deze glanst.
-
Voeg knoflook en paprika toe en bak een paar minuten mee.
-
Voeg de Salsa Lizano en de bonen toe en meng goed.
-
Roer de rijst erdoor tot alles goed gemengd en verwarmd is.
-
Breng op smaak met zout en peper.
Simpele koolsalade
Ingrediënten:
-
½ spitskool of groene kool, fijngesneden
-
Verse koriander (optioneel: ½ rode ui, fijngesneden)
Dressing:
-
1 kop natuurazijn
-
½ kop olijfolie
-
1 theelepel oregano
-
1 theelepel suiker
-
Zout & peper
Bereiding:
-
Snijd de kool fijn, was deze in een vergiet en bestrooi met zeezout. Kneed stevig door en laat 10 minuten staan.
-
Giet ondertussen kokend water over de kool om deze te blancheren.
-
Meng met de dressing en laat minimaal 2 uur trekken, het liefst een dag van tevoren.
Gegrilde ananas met ijs
Ingrediënten:
-
½ ananas, geschild, in plakken, hart verwijderd
-
2 eetlepels bruine suiker
-
2 eetlepels boter, gesmolten
-
1 theelepel kaneel
Bereiding:
-
Meng gesmolten boter, bruine suiker en kaneel. Smeer de ananasschijven hiermee aan beide kanten goed in.
-
Grill de ananasschijven in een grillpan ongeveer 7-10 minuten tot ze goudbruin zijn.
-
Serveer met (guave)ijs en verse muntblaadjes.