Bloeizone Wereldwijs
Donderdag 5 juli = het september menu

Bloeizone Wereldwijs Pizza & Pasta
Zaterdag 5 juli – Explore the North / Westerkerk
Inspiratie: Italië

Wat eten we? En ook gelijk het recept voor als je thuis wilt eten. Boodschappen voor dit lekkers doe je bijvoorbeeld bij De Streekboer, Odin, Hofweb, Bioweb en de andere biokramen op de vrijdagmarkt of Dorpstuin Snakkerburen.

Vooraf:

Minestronesoep (voor 4 personen)

Ingrediënten:

  • 7 el olijfolie

  • 1 middelgrote witte ui, fijngesnipperd

  • 2 wortels, geschrapt en gehakt

  • 2 stengels bleekselderij, fijngehakt

  • 2 tenen knoflook, fijngehakt

  • 800 g tomaten uit blik (of verse tomaten, ontveld)

  • 1 venkelknol, fijngehakt

  • 2 el bladpeterselie, fijngehakt

  • 100 g tuinbonen (dubbel gedopt)

  • 100 g borlotti- of kidneybonen

  • 70 g kikkererwten

  • 75 g gerst (of parelcouscous/pastasoort naar keuze)

  • Zout, peper, verse basilicum (optioneel)

Let op: Gebruik je gedroogde bonen en gerst, week deze dan een nacht. Pot- of blikbonen kunnen ook (gebruik dan dubbele hoeveelheid).

Bereiding:

  1. Verhit 3 el olijfolie in een soeppan. Bak ui, wortel en bleekselderij 5–10 minuten tot zacht.

  2. Voeg knoflook toe, bak kort mee.

  3. Voeg tomaten, venkel, peterselie, basilicum (indien gebruikt), bonen, kikkererwten en gerst toe.

  4. Voeg zoveel water toe dat alles zo’n 2,5 cm onderstaat. Breng aan de kook en laat daarna ±1,5 uur zachtjes pruttelen (zonder deksel). Voeg tussendoor water toe als nodig.

  5. Serveer met een royale druppel olijfolie in elke kom.

Hoofdgerecht:

Bloemkoolpizza (bodem van bloemkool)

Ingrediënten:

  • 1 kg bloemkool (zonder bladeren, met stronk)

  • 50 g Parmezaanse kaas, geraspt

  • 2 bollen mozzarella (à 125 g), in kleine blokjes

  • 1 teentje knoflook, fijngehakt

  • 1½ tl gedroogde oregano

  • Tomatensaus (pomodori)

  • Zout, peper, basilicum of rucola

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.

  2. Maal de bloemkool tot fijne korrels in een keukenmachine.

  3. Stoom of hang de korrels boven kokend water in een vergiet; ze moeten iets garen.

  4. Laat afkoelen in een schone theedoek, wring daarna al het vocht eruit tot er een pasta overblijft.

  5. Meng de bloemkoolpasta met Parmezaan, de helft van de mozzarella, knoflook, oregano, peper, zout en 2 eieren (of eivervanger).

  6. Verdeel op een bakplaat met bakpapier en druk stevig aan tot een pizzabodem.

  7. Bak 10 minuten tot stevig en lichtbruin.

  8. Bestrijk met tomatensaus, verdeel de rest van de mozzarella erover, bak nog 5–10 minuten.

  9. Garneer met verse basilicum of rucola en besprenkel met olijfolie.

Salade van snijbiet, witte bonen & campanelle-pasta

Ingrediënten:

  • 500 g snijbiet (‘bright lights’), grof gesneden (stelen apart van blad)

  • 1 wortel, julienne gesneden

  • 1 friszoete appel, in fijne schijfjes

  • 75–100 g witte bonen (gekookt)

  • 250 g campanelle pasta van boekweitmeel

  • 50 ml extra vierge olijfolie

  • 25 g boter

  • 1 teen knoflook, in plakjes

  • Snufje chilivlokken

  • Sap van 1 biologische citroen

  • 3 el granaatappelmelasse (of balsamico)

  • 1 el sumak of za’atar (of rasp van citroenschil)

  • Zeezout, zwarte peper, (eventueel gemalen zeewier)

Bereiding:

  1. Verhit olie en boter in een grote pan. Voeg knoflook, chilivlokken en snijbietstelen toe. Bak ±5 minuten tot zacht.

  2. Voeg het blad toe en roerbak tot het geslonken is. Laat afkoelen in een kom.

  3. Roerbak intussen de appelschijfjes kort in dezelfde pan.

  4. Kook de pasta, giet af, laat afkoelen.

  5. Maak een dressing van olijfolie, citroensap/schil, melasse en kruiden.

  6. Meng de pasta met dressing, voeg bonen, snijbiet en wortel toe. Garneer met appel.

Dessert (krijgt nog een Friese twist!)

Rood fruit sorbetijs

Ingrediënten (voor ca. 1,2 kg):

  • 1 kg diepvries rood fruit (goede kwaliteit)

  • 120 g suiker

  • Geraspte schil van 1 sinaasappel of citroen

  • (Optioneel) 50 ml drank die bij het fruit past (zoals limoncello, cassislikeur, etc.)

Bereiding:

  1. Laat het fruit iets ontdooien voor het pureren.

  2. Mix samen met de suiker, citrusschil en optioneel de drank tot een gladde sorbet.

  3. Serveer direct of vries in en schep voor het serveren nogmaals door.