Bloemkoolsoep!
Of eigenlijk een lichte maïs-chowder (dat is een dikke soep bereid met melk of room)
Deze soep is een knipoog naar een klassieke maïs-chowder, maar dan met bloemkool – omdat het nog geen tijd is voor verse maïs, maar wél voor bloemkool. Lichter van smaak, met frisse lente-uitjes, basilicum uit de tuin, en als topping: knapperige geroosterde pinda’s. Gemaakt met kokosmelk in plaats van gewone melk, maar kies gerust wat jij lekker vindt!
Ingrediënten
Voor de soep:
-
Olijfolie
-
1 prei, in dunne ringen
-
2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
-
½ grote bloemkool (in roosjes) + de bladeren, fijn gesneden (ca. 500 g totaal)
-
1 potje biologische maïs (250 g), uitgelekt
-
250 ml biologische kokosmelk (minder romig dan niet-biologische variant)
-
½ bouillonblokje
-
Sap van ½ citroen
-
Zwarte peper naar smaak
Voor de topping:
-
1 (jalapeño)peper, in dunne reepjes
-
2 lente-uitjes, in ringen
-
Handje verse basilicum (paars als je die hebt – staat mooi!)
-
Handje geroosterde, ongezouten pinda’s, grof gehakt
Bereiding
-
Verhit een scheutje olijfolie in een grote soeppan op matig vuur.
-
Voeg de prei en een snuf zout toe en laat in zo’n 10 minuten zachtjes gaar worden. Voeg in de laatste minuten de knoflook toe en bak even mee.
-
Voeg de bloemkoolroosjes en de helft van de maïs toe. Roer goed door.
-
Schenk de kokosmelk erbij, samen met het bouillonblokje en ca. 750 ml heet water.
-
Breng aan de kook en laat 20–30 minuten zachtjes pruttelen, tot de bloemkool gaar is.
-
Pureer de soep met een staafmixer of blender tot een glad geheel. Voeg extra heet water toe als je de soep dunner wilt.
-
Breng op smaak met citroensap en zwarte peper.
Topping maken (tijdens het koken van de soep):
-
Verhit wat olijfolie in een koekenpan.
-
Bak de reepjes peper, lente-uitjes, overgebleven maïs en fijngesneden bloemkoolblad tot de bladeren donkergroen en geslonken zijn.
-
Roer op het laatst de basilicum en de pinda’s erdoor.
Serveren
Schenk de soep in diepe borden en lepel het kruidige pinda-mengsel er royaal bovenop. Serveer direct.
Let op: een staafmixer of blender is misschien niet ‘Blue Zone proof’ – hoe handig ook. Hoe meer je handmatig kunt doen, hoe beter (voor je gezondheid én de planeet). Maar zonder ouderwetse groentezeef ben ik zelf toch erg blij met mijn staafmixer. Mocht je er nog eentje over hebben: ik houd me aanbevolen!
Bietenfalafel
Je kent het basisrecept van falafel vast wel: met kikkererwten en sesampasta (tahin). In deze versie rasp je er een gekookte rode biet doorheen. Voor de stevigheid gebruik je kikkererwtenmeel (glutenvrij) in plaats van bloem.
Tip: rooster het kikkererwtenmeel een half uurtje in de oven. Dit komt niet alleen de smaak ten goede, maar ook de verwerking. Je kunt de bieten ook meteen roosteren. Kies bij voorkeur kleine bieten, was en droog ze, en wrijf ze in met olijfolie. Rooster ze vervolgens op een bakplaat of in een ovenschaal in een voorverwarmde oven (180 °C) gedurende een half uur.
Ingrediënten
-
1 witte ui, gesnipperd
-
2 teentjes knoflook, fijngesneden
-
1 bosje koriander
-
400 g gekookte en afgespoelde kikkererwten
-
1–2 gekookte rode bieten, geschild en geraspt
-
3 el witte tahin
-
3 el komijnpoeder
-
Zout en peper naar smaak
-
Plantaardige olie om in te frituren
Bereiding
Doe de ui, knoflook, koriander en kikkererwten in een keukenmachine. (Ja, weer zo’n apparaat! Wil je echt volgens de principes van de Blue Zones koken, snijd alles dan zo fijn mogelijk met de hand en pureer de bonen.)
Schep vervolgens de rode biet, tahin en kruiden erdoor. Voeg daarna geleidelijk kikkererwtenmeel toe tot het beslag stevig genoeg is om er balletjes van te vormen. Laat het beslag minstens een half uur opstijven in de koelkast.
Maak ondertussen een salade voor erbij, bijvoorbeeld met een dressing van Griekse yoghurt en harissa. Harissa is een Noord-Afrikaanse variant op sambal oelek, maar dan iets zoeter en met (gerookte) paprika. Meng de harissa met wat citroensap. Rasp een wortel, snijd een tomaat in stukjes en hak wat peterselie fijn. Was een paar slabladeren en warm de pitabroodjes op in de oven.
Falafel frituren
Verhit olie in een pan. Check of de olie heet genoeg is door een houten stokje in de pan te steken – als het gaat bubbelen, is de olie klaar.
Gebruik een ijslepel of twee lepels om de balletjes te vormen. Frituur ze in circa 5 minuten goudbruin en gaar, halverwege omdraaien.
Serveer de falafel in opengesneden pitabroodjes met wat salade en een lepel harissa-yoghurtdressing. Ook heerlijk met gepelde boekweit!
Extraatje voor de volgende dag: Aubergine-lasagne met restjes
Een paar falafelballetjes kun je bewaren voor een heerlijke aubergine-lasagne.
Let op: zeef eerst het gebruikte frituurvet voordat je het opnieuw gebruikt. Bak hierin plakken aubergine (in de lengte gesneden) lichtbruin.
Maak laagjes in een ovenschaal:
-
Begin met een laag tomatensaus (altijd handig om een portie in de vriezer te hebben).
-
Dan een laag aubergine.
-
Daarop gestoofde groene groenten, zoals waterkers gemengd met doperwten (ook uit de vriezer).
-
Een laagje kaas naar wens.
Herhaal deze lagen. Eindig met tomatensaus, gemengd met een lepel edelgist voor een umami-boost. Zet de lasagne in de voorverwarmde oven. Perfect als je toch al muffins bakt…
Rabarbermuffins (voor 12 stuks)
Ingrediënten:
-
250 g basterdsuiker
-
80 ml zonnebloemolie
-
1 ei
-
2 tl natuurlijk vanille-extract
-
250 ml karnemelk
-
150 g verse rabarber of 3 el compote*
-
100 g walnoten, grof gehakt
-
300 g speltbloem
-
2 tl bakpoeder
-
1 tl baking soda
-
50 g havermout
-
2 tl basterdsuiker + 1 tl kaneel (voor bovenop)
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Meng in een kom: suiker, olie, ei, vanille en karnemelk. Roer de rabarber (vers of compote) en walnoten er luchtig door. Voeg vervolgens speltbloem, bakpoeder, baking soda, zout en havermout toe en meng kort door.
Vul de muffinvormpjes (of gebruik een ingevet bakblik bekleed met bakpapier – verkruimel het papier eerst voor een betere pasvorm). Strooi het kaneel-suikermengsel erover. Bak de muffins in ca. 25 minuten gaar.
Rabarber-gembercompote
-
2 stengels rabarber per persoon
-
Gembersiroop naar smaak
Was de rabarber en snijd in stukjes. Verwijder eventueel draden, zoals bij asperges. Kook kort met een beetje water en een deksel op de pan. Voeg een lepel gembersiroop toe en laat inkoken tot een compote.
Lekker bij yoghurt, vla of boekweitpoffertjes!
Kom je binnenkort naar onze POP-UP BloeiZone WereldWIjs?
Concept en uitwerking: Eten bij Anna / Gerlinda Scheepsma ism Jouw Dagelijkse Kost
Gerlinda woonde meer dan 25 jaar in Costa Rica – het land waar een van de vijf Blue Zones ligt: het schiereiland Nicoya. Net als in de andere Blue Zones worden de mensen daar gemiddeld heel oud, komt dementie weinig voor en blijven ze vaak gezond tot op hoge leeftijd. De omgeving stimuleert een natuurlijke leefstijl met gezonde voeding.
Hoe werkt dat precies? En hoe smaakt dat eten? Met deze recepten maken we de vertaalslag naar Friesland.
Met alle plezier verzorgt ze ook een POP-UP Blue Zone bij jou thuis!
📧 EtenbijAnna@gmail.com
📞 06 12832153