Tijdens de zomervakantie hebben we in de nieuwsbrief, gastrecepten van niemand minder dan van die leuke Joke Boon! Je weet wel van die mooie kookboeken die we ook in de winkel verkopen over bonen.

Tijdens de zomervakantie hebben we in de nieuwsbrief, gastrecepten van niemand minder dan van die leuke Joke Boon! Je weet wel van die mooie kookboeken die we ook in de winkel verkopen over bonen. Dit recept komt met toestemming uit het boek; De vega optie!

GEVULD BROODJE MET OESTERZWAMRAGOUT
– VEGETARISCH

Oesterzwammen hebben een stevige bite die een beetje aan de structuur van vlees doet denken. Ook hebben oesterzwammen doordat ze wat duurder zijn een vleugje luxe aan zich
hangen. Een romige ragout van oesterzwammen is zo een fijn alternatief voor ragout van kip of kalfsvlees en valt bij iedereen in de smaak. Deze ragout is erg lekker als vulling in een uitgehold broodje.

Boodschappenlijstje bij Jouw Dagelijkse Kost:

– harde broodjes naar keus van bakker Bolhuis
– 400 ml volle melk van onze boeren
– 1/2 tl bouillonpoeder
– 200 gr oesterzwammen Fryslân Fungies
– 10 gr + 40 gr roomboter van buurvrouw Durkje
– 1 kleine ui, fijngehakt
– 1 teen knoflook, fijngehakt
– peper en zout
– 40 gr speltbloem van molen het lam
– 1½ el peterselie,gehakt

Bereidingswijze:
– Verwarm de oven voor op 200 graden.
– Haal het kapje van de broodjes en verwijder zo veel mogelijk kruim uit het broodje. Zorg dat je een wandje van een halve centimeter overhoudt. (Het kruim wordt niet gebruikt en kun je drogen om paneermeel van te maken.)
– Bak de uitgeholde broodjes en de kapjes 5 minuten in de voorverwarmde oven. Ze worden dan wat harder.
– Laat de melk warm worden in een steelpan, samen met het verkruimelde bouillonblokje. Roer af en toe.
– Snij of scheur de oesterzwammen in kleine stukjes.
– Smelt 10 gram boter in een ruime koekenpan op laag vuur en fruit de ui en knoflook zachtjes aan.
– Voeg de oesterzwam toe en roerbak deze 3-5 minuten tot ze licht gaan bruinen en gaar zijn.
– Maal er wat peper over en draai de warmtebron uit.
– Smelt in een ruime steelpan de 40 gram boter. Voeg in één keer de bloem toe en roer goed door. Het zal een beetje aanzetten aan bodem maar dat is geen probleem.
– Voeg terwijl je roert een flinke scheut van de paddenstoelenmelk toe. Roer goed en voeg dan de rest van de melk in scheutjes toe tot er een gebonden romige dikke saus. ontstaat. Druk eventuele klontjes fijn met de achterkant van de lepel.
– Voeg de gebakken oesterzwammen, peterselie toe en proef.
– Breng de ragout op smaak met peper en zo nodig zout.
– Vul de broodjes royaal met de ragout, zet het kapje erop en serveer.

Meer weten over Joke? Monique had ook al eens een leuke podcast met haar.