Maar het is maar net hoe je er naar kijkt, want als je het hele verhaal wat minder nauw neemt dan is iedereen die dat wil moeder en het leuke is, dan kun je iedereen verrassen met een ontbijtje op bed.

Uit het archief haal ik een herinnering en een verhaal op over een Moederdagervaring. Als je een winkel hebt, zie je heel duidelijk meerdere kanten aan deze dag: sowieso de commerciële, maar daar doel ik nu niet eens op. Ik doel op de moeders met maar dus ook vooral zonder kinderen.

Er zijn sowieso heel veel redenen waarom het droomplaatje niet is ingevuld ‘zoals het schijnbaar hoort’ dat deze dag niet voor iedereen feestelijk voelt… Maar het is maar net hoe je er naar kijkt, want als je het hele verhaal wat minder nauw neemt dan is iedereen die dat wil moeder en het leuke is, dan kun je iedereen verrassen met een ontbijtje op bed. Daar ging deze herinnering over:

Ze ziet mij bezig met de Moederdagcadeautjes. Ik kijk haar over mijn schouder aan. Met iets verbetens in haar gezicht hoor ik haar zeggen: ‘Leuk hoor, maar weet je wat ik de ergste dag van het jaar vind?’

Ik kijk haar aan en zie dat ze vecht tegen tranen…

Schermafbeelding Om ..

“Moeder kun je in veel opzichten zijn”

‘Ik heb zo’n vermoeden,’ zeg ik zacht tegen haar. Ik laat los waarmee ik bezig ben en draai me om zodat ik haar helemaal kan zien en de cadeautjestafel de rug toekeer. We kijken elkaar aan, we zien in die oogopslag de zoete pijn en verdriet van ons beiden. Kinderloze moeders herkennen elkaar nu eenmaal uit duizenden…

‘Je kunt moeder zijn in heel veel opzichten hè?,’ zeg ik voorzichtig omdat ik natuurlijk niet weet waar ze precies staat in het proces. ‘De pijn van het baren kennen wij dan misschien niet, maar we begrijpen die andere pijn maar al te goed… En dat begrijpen moeders die wel hebben gebaard dan weer niet. Je bent er echt niet minder vrouw om hoor..’

Ik weet dat mijn woorden totaal loos zouden kunnen zijn als je nog helemaal alleen maar gelooft in het klassieke ouderschapsconcept. Maar gelukkig zie ik dat ze resoneerden. ‘Ja, ik weet het,’ zegt ze inmiddels net zo zacht als dat ik haar aansprak. Er vlamt gelukkig weer wat vreugdevollers op in haar ogen. ‘Ik weet ook wel voor wie en wat ik moeder ben en nog ga worden, maar ja… Je snapt het wel hè?!” En ik snap het inderdaad als geen ander.

Moederdag is voor iedereen een feestje die anderen het oergevoel van geborgenheid kunnen geven. Op welke manier dan ook. Het kunnen alle mensen zijn die dat doen. Wij bekijken het zo ruim mogelijk. 😉 Fijne Moederdag allemaal!

En dan toch ook nog de commerciële kant…

Want natuurlijk is het leuk als jullie spontaan meer gaan kopen omdat er wat te vieren is. Maar nog veel toffer is als er elke week steeds een beetje meer verkocht wordt gewoon omdat jullie de mensen in je huishouden de allerbeste en gezondste producten gunnen. Dus we doen even een voorbeeld van een Moederdagontbijt dat je met je hele gewone weekboodschappen kunt maken. Zelfs spontaan als je er niet eens van tevoren aan gedacht hebt.

Boodschappenideetje die je waarschijnlijk sowieso af en toe in je mandje hebt:

Hoe maak je van die gewone dingen iets bijzonders?

  • Kies het leukste servies dat je kunt vinden.
  • Maak dat wat je in huis hebt klaar, smeer, snijd en schik alle ingrediënten op bordjes, bakjes en schaaltjes.
  • Vouw een simpel servet vrolijk.
  • Schrijf een kaartje of briefje met iets liefs of maak een tekening.
  • Pluk een bloem uit je tuin of uit de berm.
  • Maak een waardebon met een klein uitje om mee te gaan wandelen, fietsen of langs een boerderijwinkel te gaan.
  • Breng het met een glimlach naar diegene toe die jij wilt eren om de moederlijke kwaliteiten die die persoon voor jou heeft.

Dat kan op Moederdag, maar dat kan natuurlijk ook veel vaker. Je ziet nu dat je er niets speciaals voor nodig hebt. Alleen een beetje tijd en aandacht.

Hele fijne Moederdag gewenst! We horen graag van jou hoe jij dagen bijzonder maakt met gewone dingen!