Rode linzen (die geel worden als ze gekookt zijn) als broodbeleg.
Rode bieten als bijgerecht, inclusief een salade van het loof.
Bruine linzen als maaltijdsoep.

Uiterst simpel, geweldig lekker!

Nektarios uit Heerenveen heeft in de winkel een proeverij verzorgd.

Hij woont al ruim 40 jaar in Friesland en is dus een Griekse Fries geworden. Hij importeert producten uit zijn geboortestreek. Omdat wij zelf geen olijfolie hebben kopen we dat dus graag bij hem in. Want ons bedrijf gaat ook over een sterke lokale economie. Vandaar dat zijn olijfolie in ons assortiment is opgenomen.

Hij wil ons leren dat je met olijfolie groentegerechten kunt klaarmaken die zo smaakvol zijn dat je niet eens denkt aan vlees.

Er hoeft in zijn ogen nooit ergens een vleesvervanger in. Hij heeft van huis uit meegekregen dat je 1 of 2 keer in de week iets met vlees eet en de rest van de week eet je groenten op smaak gebracht met olie, azijn, specerijen, kruiden en peper en zout.

Niets meer, niets minder.

Hij stelt ook dat alles wat je eet of drinkt leven is. Dus elke molecuul die je tot je neemt is een bouwsteen voor je lichaam. Als je dat snapt snap je ook gelijk dat je alleen hoogwaardige voeding tot je wilt nemen want waarom zou je slechte bouwstenen opnemen in het bouwwerk dat jouw lichaam is? Precies, daar is geen reden voor te verzinnen.

Je bent immers letterlijk opgebouwd uit wat je eet. Je leert je lichaam dus feitelijk met dat wat je eet hoe jij wil dat het wordt opgebouwd. Eten is dus veel meer dan iets om je hongergevoel te stillen. Eten is wezenlijk wie jij bent of wordt.

Dit is bijna filosofisch, iets om over na te denken. En ondertussen mochten we proeven.

En oh, zo geweldig lekker was het! En vooral zo bijzonder dat we met de olijfolie en wijnazijn (die we vanaf nu ook verkopen) en hooguit wat ui, knoflook, kruiden wat peper en zout een oer-Hollands bietje tot een delicatesse kunnen maken.

En niet alleen de biet maar ook het loof werd tot een fantastische salade.

Ook de rode en bruine linzen werden met dezelfde simpele ondersteuning een ware smaak-explosie.

En alles toevoegen op gevoel en naar smaak.

Nektarios komt ook graag een keer kookles geven. Want hoe doe je dat nu zo koken uit de losse pols? Daar zijn we heel erg blij mee! Want het geproefde smaakte naar meer!

Maar voor nu deze tips: kook de groentes zoals je gewend bent en voeg steeds een kleine hoeveelheid van de smaakmakers toe op gevoel. Dan proeven en nog iets toevoegen tot het klopt voor jou. Dat is het geheim van de smid.