Trudie, mede-eigenaar van de winkel en de vrouw achter bijzonderboekjes.nl heeft een recept met ons gedeeld!

Risotto maken is leuk maar ook makkelijk en je kunt er alle kanten mee uit. Veel variëren op een basisrecept.

De basis is olie, ui, groenten, kruiden, risottorijst (kan heel goed met de spelt risotto van Landgoud die je bij Jouw Dagelijkse Kost kunt kopen), bouillon en kaas.

Ook van deze basis kun je afwijken, dus als je bijvoorbeeld geen kaas wilt, dan iets anders nemen (het moet het geheel wat smeuïg maken aan het eind en wat binden. En als je geen ui wilt, dan niet. Of iets anders, zoals knoflook.

Vandaag aten we risotto met knolselderij van JDK, tijm en geitenkaasblokjes (met ui en knoflook) van De Molkerei.

Hier volgt het recept:

Twee uien snipperen en van twee wortels/peen blokjes snijden en zachtjes bakken in olijf- of een andere olie, na een tijdje kleine blokjes knolselderij toevoegen en met flink wat tijm lekker doorbakken.

Intussen je bouillon verwarmen (1/2 tot 1 liter) en een half pond risotto rijst toevoegen aan de groenten en doorroeren. Naar smaak nog wat peper/zout/waddenkruiden toevoegen en dan beetje bij beetje de hete bouillon toevoegen en blijven roeren (de eerste scheut mag ook witte wijn zijn).

Steeds de bouillon door de rijst laten opnemen en regelmatig blijven roeren. Na een minuut of 20, 25 moet al het vocht opgenomen zijn. Dan een half potje kaasblokjes toevoegen en ook weer wat doorroeren. Heerlijk geurig en smeuïg moet het nu worden. Smakelijk om te eten!

Het kan ook met prei als groente en een ander soort geitenkaas, of met koolraap en salie en geraspte harde kaas, of met pastinaak of met pompoenblokjes en rozemarijn of wat je maar in huis hebt en lekker vindt. Gewoon proberen.

De olie van de geitenkaas van De Molkerei kun je ook prima als smaakmaker toevoegen.

Deze hoeveelheid is voor 3 personen ruim voldoende. En een kliekje van dit heerlijks is ook voor een andere keer prima natuurlijk.

Lekker ite,

Groetjes

Trudie

 

ps: Let op het grappige detail dat bij de voorbereidingen een snijplank van Stadshout Leeuwarden is gebruikt.

ps.2. Heb jij ook een lekker recept deel het met ons! Dit kan per mail info@jouwdagelijkskost.nl of op de socials via de hashtag #deeljouwdagelijksekost