Deze week kreeg ik een oud recept van Trudie. Het origineel was me knolselderij. Maar nu met zomerbietjes. Trudie laat steeds zo goed zien hoe je met dat wat er is echt zo ontzettend mooie gerechten op tafel kunt toveren!

Deze week kreeg ik een oud recept van Trudie. Het origineel was met knolselderij, maar nu is het met zomerbietjes. Trudie laat steeds zo goed zien hoe je met wat er beschikbaar is echt ontzettend mooie gerechten op tafel kunt toveren! Een klant naar ons hart!

Dus hier komt het weer:

Risotto maken is leuk, makkelijk en je kunt er alle kanten mee op. Je kunt veel variëren op een basisrecept.

De basis is olie, ui, groenten, kruiden, risottorijst (kan heel goed met de spelt risotto van Landgoud), bouillon en kaas.

Ook van deze basis kun je afwijken, dus als je bijvoorbeeld geen kaas wilt, kun je iets anders nemen (het moet het geheel wat smeuïg maken aan het eind en wat binden). En als je geen ui wilt, laat je die weg of gebruik je iets anders, zoals knoflook.

Vandaag aten we:

Risotto met zomerbietjes, tijm en geitenkaasblokjes (met ui en knoflook) van De Molkerei.

Ingrediënten:

Van het loof van de bietjes maak ik natuurlijk een heerlijke salade. Proef die bladeren, die hebben heel weinig extra nodig! Heel verrassend!

Hier volgt het recept:

  1. Twee uien snipperen en zachtjes bakken in olijf- of een andere olie. Na een tijdje kleine blokjes biet (je kunt ze eerst voorkoken, dan ontvellen ze makkelijk. Niet al te lang want dan is de bite eraf. Wij vinden het lekker als ze niet al te zacht zijn) toevoegen en met flink wat peterselie lekker doorbakken.
  2. Intussen je bouillon verwarmen (1/2 tot 1 liter).
  3. Een half pond risottorijst toevoegen aan de groenten en doorroeren. Naar smaak nog wat peper/zout/kruiden toevoegen en dan beetje bij beetje de hete bouillon toevoegen en blijven roeren (de eerste scheut mag ook witte wijn zijn).
  4. Steeds de bouillon door de rijst laten opnemen en regelmatig blijven roeren. Na een minuut of 20-25 moet al het vocht opgenomen zijn.
  5. Dan een half potje kaasblokjes toevoegen en ook weer wat doorroeren. Het moet nu heerlijk geurig en smeuïg zijn. Smakelijk eten!

Variaties:

  • Het kan ook met prei als groente en een ander soort geitenkaas.
  • Of met koolraap en salie en geraspte harde kaas.
  • Of wat je maar in huis hebt en lekker vindt. Gewoon proberen.

De olie van de geitenkaas van De Molkerei kun je ook prima als smaakmaker toevoegen.

Deze hoeveelheid is ruim voldoende voor 3 personen. En een kliekje van dit heerlijks is ook voor een andere keer prima natuurlijk.

Lekker ite,

Groetjes,

Trudie