Sommige mensen lusten geen spruitjes. Waarom weet ik niet, maar ik vind ze zelf heerlijk.

Sommige mensen lusten geen spruitjes. Waarom weet ik niet, maar ik vind ze zelf heerlijk.

Ooit heb ik eens tegen een vegetarische vriendin van mijn zoon, die bleef mee-eten en in tegenstelling tot mijn zoon niet van spruitjes hield, gezegd dat we stamppot rosenkohl met geitenkaas en cashewnoten gingen eten.

Ik vond het wel een beetje gemeen van mezelf, maar het heeft gelukkig goed uitgewerkt, want ze heeft wel twee keer opgeschept en was erg verbaasd toen ik vertelde dat Rosenkohl de Duitse naam is voor spruitjes.

Vanaf toen lustte ze wél spruitjes.

Voor nu een recept voor spruitjes-risotto (of rosenkohlrisotto voor mensen die geen spruitjes lusten).

Dat heb ik gemaakt na het lezen van het dagelijkse recept in de Volkskrant waardoor ik me regelmatig laat inspireren. Het oorspronkelijke recept van Onno Kleyn op 17 november ging over een risotto met groene kool en parmenzaanse kaas. Dat is vast ook lekker, maar ik heb er mijn eigen draai aan gegeven door te gebruiken wat ik nog in huis had en wat te variëren met hoeveelheden ingrediënten.

Boodschappen bij Jouw Dagelijkse Kost of de Streekboer?
o 500 gram spruitjes (of een (halve) groene kool of meer)
o 50 gram boter of olie
o 600 ml groente/paddenstoelenbouillon (Van het Blauwe Huis, los te koop)
o 1 ui gesnipperd
o 150 gram speltrisotto van Landgoud
o 1/3 potje geitenkaasblokjes van de Molkerei (of feta of 30 gram geraspte kaas)

  • Maak de spruitjes schoon en snij ze in vieren. Heb je een groene (of andere blad) kool, verdeel deze in moten en snij de dikste nerf eruit en snij de rest in dunne reepjes.
  • Breng 6 dl water aan de kook en doe er een groentebouillonblokje (of een eetlepel poeder) bij en houd het warm.
  • Bak in een ruime pan de ui zachtjes glazig in een klont boter, margarine of olie. Doe als de ui mooi zacht is de rijst of spelt erbij en meng goed.
  • Doe de wijn erbij en laat het rustig roerend verdampen. Schenk de helft van de bouillon erbij en roer af en toe en laat het vocht wat verdampen.
  • Smelt intussen in een andere pan een klont boter of olie en doe de spruitjes erbij met eventueel een beetje zout en laat afgedekt in 10 minuutjes zachtjes gaar smoren. Schep af en toe om en voeg een beetje water toe als het te droog gaat worden.
  • Voeg bij de pan met risotto steeds beetjes bouillon, blijf regelmatig roeren en voeg het vocht erbij als de rest zo goed als verdampt is.
  • Als de spruitjes zowat gaar zijn, doe je ze bij de risotto en roer het geheel goed door. Het moet nog wat nattig blijven.
  • Roer tenslotte de kaas erdoor en eventueel nog wat boter en blijf roeren.
    Als je het lekker vindt, kun je er ook nog wat gesneden zwarte olijfjes doorheen roeren.

Lekker ite!
Trudie