Van Theda kreeg ik onderstaand recept en verhaal. Ze had er donderdag al helemaal plezier in, een ik daardoor ook, toen ze op het afhaalpunt haar boodschappen ophaalde. Ze had zo iets leuks bedacht voor de boekbespreking met haar lokale een duurzame boodschappen!

Van Theda kreeg ik onderstaand recept en verhaal. Ze had er donderdag al helemaal plezier in, een ik daardoor ook, toen ze op het afhaalpunt haar boodschappen ophaalde. Ze had zo iets leuks bedacht voor de boekbespreking met haar lokale een duurzame boodschappen!

Ik link het boek dat ze bespraken even via de boekenwebsite YouBeDo, daar kun je alle boeken krijgen voor dezelfde prijs als elders maar dan met de wetenschap dat ze een deel van de winst schenken aan een goed doel. Dat doel kun je ook nog eens zelf uit een lange lijst kiezen. Gewoon een leuk extraatje omdat niet alleen de voedselketen eerlijker en leuker moet worden, ook de ketens waarin al onze andere behoefte worden geproduceerd hebben dat nodig!

Je leest hieronder wat Theda heeft gekookt, passend bij het boek Testament van de ziel:

Bij onze leesclub bespreken we ons boek tijdens een gezamenlijke, vegetarische maaltijd. We koken om beurten en we proberen altijd een gerecht te maken dat past bij het boek.

Deze keer was ik aan de beurt om te koken. We bespraken het boek “Testament van de ziel” van Hylke Speerstra.  Het boek gaat over twee mannen (Friezen) op leeftijd die elkaar ontmoeten  bij een rodeoshow in Canada en besluiten om hun levensverhaal op te schrijven.

Ik zocht naar typisch Canadese recepten, maar besloot uiteindelijk om met Friese ingrediënten een maaltijd te maken. Al zoekend vond ik een zomers recept met “reade krobbe” en “wâldbeantsjes” met oa ook radijsjes en Koudumer beantsjes. Dat recept paste ik aan aan het seizoen. Zo verving ik radijsjes en de Koudumer beantsjes en voegde ik ook nog de fetakaas toe.

Maaltijdsalade van reade krobbe en wâldbeantsjes

Kook de bonen beetgaar en laat ze afkoelen. (Ik kookte de bonen à la Yvette van Boven, met rozemarijn, thijm en teentje knoflook en peper en zout)

Maak een dressing van olijfolie, citroensap, knoflook, mosterd, honing.

Snijd de prei in dunne ringen, snipper het sjalotje en schep dit voorzichtig door de dressing. Schep dan de bonen ook door de dressing. Doe de blokjes fetakaas er door en tot slot de radijskiemen. Maak het op smaak met peper en zout.

Daarbij maakte ik een aardappelsalade

Aardappelsalade

Kook de aardappelen beetgaar en laat ze afkoelen. Kook ook de eieren.

Maak een dressing citroensap, room en mayonaise.

Snipper de ui en snijd de prei in fijne ringetjes.

Snijd de aardappelen in blokjes en pel de eieren en snijd deze ook in stukjes. Hussel alles door de dressing en maak af met peper en zout. Zorg ervoor dat de salade wel smeuïg is, maar dat de aardappels niet verdrinken in de dressing.

Dit klinkt als een geslaagde avond met een heerlijk gerecht en fijne mensen. Dankjewel voor het delen Theda, zo genieten wij allemaal me van jullie leesclub!

Heb jij ook zo’n leuk recept? Deel het gerust met ons. Want wie zijn geluk deelt zorgt ervoor dat geluk vermeerderd! En dat is precies de bedoeling!

IMG_6235.jpg

IMG_6245.jpg

IMG_6247.jpg