Een heel toepasselijk recept kreeg ik deze week van Esther. Ze wist het niet eens, maar het sluit naadloos aan op de vraag van deze week die gaat over flessen en doppen.
Dát zijn uiteraard niet de ingrediënten, maar de inhoud van de fles mogelijk wel!
En een van de doelen (het diabetisch fonds) voor het inzamelen van de doppen wordt ook nog eens ondersteund door onder meer dit recept.
Want haar ideetje zonder toegevoegde suikers en koolhydraten, en dat sluit dus goed aan bij wat het Diabetes Fonds graag wil bewerkstelligen: dat we ons gezonder gaan eten. Daar helpen wij ook op deze manier heel graag bij!
Wildplukken
Esther houdt zelf heel erg van wildplukken. Maar ook als je daar niet zo bedreven in bent, kun je iets met dit receptidee voor een ‘kaasje’, zei ze.
‘Het is echt heel eenvoudig, maar zoooo leuk om te doen!’ Als ze het vertelt, krijg ik ook zin om het te gaan doen; zo enthousiast is ze erover!
‘Ik heb hem nu even niet zelf gemaakt, anders kon ik je dat laten zien, maar geloof je mij, het ziet er echt zo gaaf uit. En de smaak is heerlijk kruidig en romig?’
Wat koop ik?
- Yoghurt zonder smaakje, die kan van elke boer zijn die dat aanbiedt in de webwinkel.
Eventueel, als je je wildpluktalent niet vertrouwt, kies je dingen uit de webwinkel als:
- bieslook en daslook,
- zuring,
- knoflook (voor de knol zelf maar ook voor het loof),
- of koop eetbare bloemenplantjes die je zelf kunt kweken.
Durf je het avontuur wel aan? Ga dan lekker plukken. Ik geef even alleen drie leuke tips voor de kleur. Er zijn hele toffe boekjes te koop, of doe eens een wildplukwandeling om meer te leren.
Oh ja, en altijd goed wassen natuurlijk! Ook als het verder van de weg af is. Sommige mensen denken alleen aan het fijnstof enzo van verkeer. Maar hondjes, katjes, maar ook vosjes en dergelijke dieren doen hun behoefte gerust op iets dat wij kunnen eten, hoor. Daar kijken ze helemaal niet naar. Dus om die reden altijd goed wassen. Net zoals met alle groenten en fruit die je ongewassen koopt trouwens. Dus wat dat betreft niks bijzonders.
Nu de tips voor de kleur in je ‘kaasje’:
- De gele blaadjes van een paardenbloem.
- De bloemblaadjes van rozenbottels zijn ook eetbaar en heel Instagrammable.
- De paarse bloemen van hondsdraf.
De app PlantNet kan heel handig zijn om te leren wat wat is in de natuur. Die kun je gratis op je smartphone zetten.
Hoe ga ik te werk?
- Hak de knoflook zo fijn als je kunt.
- Roer die met een snufje zout door de yoghurt.
- Laat de yoghurt in een schone dunne keukendoek uitlekken in een vergiet die ik in een iets wijdere kom zet.
- Zet hem een aantal uren (tot wel 48 uur) in de koelkast, dan kan er niks misgaan met de yoghurt. Hoe langer hoe steviger, want hoe meer vocht eruit is gelekt.
- Als je de hangop dik genoeg vond, haal je hem uit de koelkast. Schraap alles uit het doek in een bakje waar je ook een deel van de bloemblaadjes in hebt gedaan.
- Meng alles voorzichtig door elkaar.
- Neem dan weer een dunne keukendoek.
- In het midden leg je de overgebleven bloemblaadjes.
- Maak een bolletje van het ‘kaasje’ met de kruiden en leg het in het midden.
- Knoop de doek nu strak dicht zodat de overgebleven bloemblaadjes mooi aan de buitenkant gaan plakken.
- Hang het geheel nog een paar uur op een koele plek om het laatste vocht eruit te laten lopen, en je kaasje is klaar.
- Geniet ervan in een salade!
Nog een laatste tip voor als je sneller moet zijn: je kunt ook kant-en-klare hangop kopen, of de yoghurt Griekse stijl. Dan kun je die 48 uur in de koelkast overslaan. Maar ik vind het zo leuk om zelf te doen. 😉 Kijk maar wat bij jou past!