PERSMAP

Januari 2018

Wij (Ronny en Monique) maakten thuis aan de keukentafel plannen voor een onderneming. We hebben nog geen idee. Ronny werkt nog in loondienst binnen het verzekeringswezen. Ik was al ondernemer toen ik nog in Brabant woonde. Ik had daar mijn eigen Qigong praktijk (dat is een soort Chinese yoga voor mensen die te maken hebben met verlies van gezondheid).

Ronny wilde heel graag de voormalige kruidenierswinkel van zijn ouders eigentijds leven in blazen.
Monique wilde wel “iets” met een winkel, maar alleen als ze er iets mee kon rondom gezondheid en zorg voor moeder aarde. Want dat paste bij wat ze eerder ook al deed.

Dat het allemaal samen kwam in Jouw Dagelijkse Kost, dat is nu een feit waar niemand meer omheen kan.

Ze hadden destijds nog niks; geen netwerk, geen spullen, geen kennis over detailhandel. En ze wilden in een niche-markt starten waar de marge het allersmalst was en is… Het was eigenlijk totaal onmogelijk, dus ze begonnen er aan! Het is precies die energie die maakte dat het nu steeds beter lukt.

Ronny en Monique zijn nu zakenpartners maar in de tijd dat ze ook nog privé partners waren zijn hun ideeën voor ondernemen in elkaar gevlochten. Dit heeft een prachtig bedrijf opgeleverd en ze werken hierin beiden nog steeds met heel veel plezier!

Juni 2018

Eerste pop-up in winkelcentrum Zaailand tijdens de Friese Streekweek.
Er werd geïnvesteerd in een logo, een website en een winkelinrichting. Voor drie dagen… Of ze door konden daarna? Ze wisten het niet, ze hadden alleen een vermoeden.

Maart 2019

Het vinden van een goede plek liet op zich wachten, ze kwamen terug met een pop-up winkel in het Zaailand. Dit keer voor vier maanden. In die tijd bouwden ze vooral relaties op met leveranciers en met de eerste trouwe klanten.

Juli 2019

Het pand aan de Nieuwe Oosterstraat werd onderhanden genomen en opgeknapt tot wat het nu is.

Oktober 2019

De eerste echte winkel was een feit en groeide uit tot een steeds steviger geheel.

Mei 2021

We laten de eerste proefballonnetjes op voor het omvormen tot een coöperatie. De eerste winkeldelen worden verkocht in de zomer van 2021. Klanten reageren positief en hopen dat het lukt. ‘Is het niet heel moeilijk’, vragen ze heel vaak. het antwoord is: Ja, deze stap is niet makkelijk, maar de eerste stappen, toen we nog niks hadden waren onmogelijk. Die zijn ook gelukta. Dus deze moeilijke stap zal wel meevallen. 😉

januari 2022

De akte van de eerste coöperatie en de stichting passeren in de winkel. Er wordt voorzichtig nagedacht over de tweede en derde winkel in Friesland en/of in Groningen.

2022 en verder

Steeds meer steden krijgen een eigen Jouw Dagelijkse Kost. Het concept is niet meer weg te denken in het straatbeeld. het wordt steeds gewoner en haalbaarder om uit je eigen regio boodschappen te halen die ook nog eens binnen de ecologische grenzen zijn geproduceerd.