PERSMAP

Januari 2018

Ronny Uithof en Monique van Etten maakten plannen voor een onderneming. Ronny werkt nog in loondienst binnen het verzekeringswezen. Monique was al ondernemer toen ze nog in Brabant woonde.

Ronny wilde heel graag de voormalige kruidenierswinkel van zijn ouders eigentijds leven in blazen.

Monique wilde wel “iets” met een winkel, maar alleen als ze er iets mee kon rondom gezondheid en zorg voor moeder aarde. Want dat paste bij wat ze eerder ook al deed.

Dat het allemaal samen kwam in Jouw Dagelijkse Kost, dat is nu een feit waar niemand meer omheen kan.

Ze hadden destijds nog niks; geen netwerk, geen spullen, geen kennis over detailhandel. En ze wilden in een niche-markt starten waar de marge het allersmalst was en is… Het was eigenlijk totaal onmogelijk, dus ze begonnen er aan! Het is precies die energie die maakte dat het nu steeds beter lukt.

Juni 2018

Eerste pop-up in winkelcentrum Zaailand tijdens de Friese Streekweek.
Er werd geïnvesteerd in een logo, een website en een winkelinrichting. Voor drie dagen… Of ze door konden daarna? Ze wisten het niet, ze hadden alleen een vermoeden.

Maart 2019

Het vinden van een goede plek liet op zich wachten, ze kwamen terug met een pop-up winkel in het Zaailand. Dit keer voor vier maanden. In die tijd bouwden ze vooral relaties op met leveranciers en met de eerste trouwe klanten.

Juli 2019

Het pand aan de Nieuwe Oosterstraat werd onderhanden genomen en opgeknapt tot wat het nu is.

Oktober 2019

De eerste echte winkel was een feit en groeide uit tot een steeds steviger geheel.

Mei 2021

We laten de eerste proefballonnetjes op voor het omvormen tot een coöperatie. De eerste winkeldelen worden verkocht in de zomer van 2021. Klanten reageren positief en hopen dat het lukt. ‘Is het niet heel moeilijk’, vragen ze heel vaak. Het antwoord is: Ja, deze stap is niet makkelijk, maar de eerste stappen, toen we nog niks hadden waren onmogelijk. Die zijn ook gelukt. Dus deze moeilijke stap zal wel meevallen. 😉

Maart 2022

De akte van de eerste coöperatie en de stichting passeren in de winkel. Er wordt voorzichtig nagedacht over de tweede en derde winkel in Friesland en/of in Groningen.

December 2022

Op 24 december is de laatste verkoopdag op het adres in de nieuwe Oosterstraat. De voorwaarde voor de huur war dusdanig veranderd ivm de energiekosten dat het niet langer verantwoord was om te blijven ondernemen op die plek. JDK wilde investeren in zonne-energie maar de pandeigenaar had andere ideeën voor de kortere termijn.

2023 en verder

Het plan was al om in Groningen een gelijksoortig concept te realiseren in 2023. Naast een campagne om in Groningen mede-eigenaren te vinden gaan we nu een gelijksoortige campagne voeren in Leeuwarden om de winkel terug te krijgen. Mensen kunnen investeren in geld zodat we zonne-energie kunnen aanschaffen. Of ze kunnen investeren in tijd omdat we ook een uitbreiding op het vrijwilligers team nodig hebben.