‘Ik heb toch nog een vraag waarop ik op feestjes dan opeens geen antwoord heb… Want er wordt zo vaak gezegd dat we de groeiende wereldbevolking helemaal niet kunnen voeden met biologische landbouw omdat de opbrengsten per hectare minder zijn? Hoe zit dat dan precies?’
Een hele belangrijke vraag die je goed kunt beantwoorden. We zetten even wat dingen voor je op een rijtje zodat je niet meer met je mond vol tanden staat bij deze stelling.
Bot gezegd, en als je er lekker snel vanaf wilt zijn, kun je stellen dat we met het huidige agro-industriële systeem ook zeker de wereld niet voeden.
BAM, klaar met de discussie. 😉
Als je het allemaal met iets meer tact brengt kun je dit verhaal erbij vertellen: Er is op dit moment simpelweg heel veel honger in hele delen van de wereld en in andere delen van diezelfde wereld is er tegelijkertijd heel veel overgewicht gecombineerd met, jawel, ook ondervoeding.
Dat laatste komt vooral doordat ultrabewerkte producten goedkoop zijn en ‘lekker’ zijn gemaakt door toevoegingen van geraffineerde suikers, zouten en vetten. Precies de drie dingen waar in de oertijd gebrek aan was, dus onze breinen kunnen niet anders dan daar op aanvallen. We eten ons in het Westen helaas de afgrond in…
Gelukkig kan het anders! Als meer mensen gaan eten zoals jij al doet, komt het allemaal toch weer goed!
Het probleem nu is dat de producten waar veel geld mee valt te verdienen, juist die goedkope producten zijn omdat ze om te produceren nog veel minder kosten. Geld om die ‘lege’ producten te kopen is er wel in het ‘rijke’ Westen. Daarom raken mensen daar te dik én ondervoed. Geld voor gezondere producten, die dus vaak relatief duur zijn, is er in veel andere landen niet. Daardoor zie je nog veel landen met veel honger en ondervoeding als gevolg van het gekoloniseerde systeem dat we kennen.
De wereld voeden gaat dus helemaal niet over voedsel, maar in eerste instantie over geld…
De oplossing gaat juist wel eerst over voedsel en daarna pas over de verdeling van het geld.
In het stuk over landgebruik maakten we al duidelijk dat je het huidige systeem niet één op één kunt omzetten naar biologisch. Als je wereldwijd de huidige veeteelt biologisch wilt maken, kom je inderdaad grond tekort. En niet alleen grond, maar ook producten. De oplossing is akker- en tuinbouw. Het kost immers veel minder land en tijd om een paar oogsten groenten, fruit, noten, zaden en kruiden te oogsten dan een paar enkele biefstukken.
Dan nog iets waar iemand die kritisch is over kan beginnen: per hectare komt er minder productie via de biologische landbouw dan via de gangbare landbouw. Deels is dat waar als je het op kilo’s bekijkt. Hoewel na een aantal jaren biologisch telen het verschil steeds kleiner wordt per kilo, is het ook nog eens zo dat de voedingswaarde verbetert binnen de biologische landbouw. Producten krijgen letterlijk inderdaad meer tijd en ruimte om zich te ontwikkelen waardoor je er minder van hoeft te eten om doorvoed te zijn.
Weet je nog wat Rineke vertelde over de pasta? Je hebt minder nodig per persoon. Als je minder hoeft te eten om alle voedingsstoffen die je nodig hebt binnen te krijgen, snap je natuurlijk wel dat dat beter is voor jouw systeem. Het is net als met een auto: tank je hoogwaardig brandstof dan rijdt je karretje schoner en verder. Zo werkt dat ook met je lichaam. We worden gezonder ouder als we minder gaan eten maar wel beter gaan eten.
Biologisch is dus wederom een heel logische keuze! Vertel jij het weer verder?