Vooral het bewijs dat groenten en fruit uit eigen regio, en dus van het seizoen, helemaal niet duur is. Want ze eten elke dag toch echt van de boodschappen die ze bij De Strekboer gedaan hebben ,verzekerd hij mij. Bij de gewone supermarkt komen ze nauwelijks.

Johannes belt mij op. Zijn directheid siert hem. ‘Monique, ik heb je blog gelezen maar er moet mij toch iets van het hart. Ik kom echt heel moeilijk aan die € 35,- als ondergrens die het eigenlijk pas rendabel maakt. We zijn maar met zijn tweetjes…’

Hij vertelt verder en ik zoek ondertussen de afgelopen bestellingen van Johannes nog eens op in ons systeem en zie dat hij heel veel groente en fruit besteld. Top dus! Inderdaad altijd zo rond die € 35,- tot € 40,- en ongeveer om de week.

Niks mis mee.

Vooral het bewijs dat groenten en fruit uit eigen regio, en dus van het seizoen, helemaal niet duur is. Want ze eten elke dag toch echt van de boodschappen die ze bij De Strekboer gedaan hebben ,verzekerd hij mij. Bij de gewone supermarkt komen ze nauwelijks.

Er zijn, net als Johannes en zijn partner, klanten die 100% vegan dieet hebben en daarom weinig aanvullends kopen. Maar de meeste klanten doen ook elders boodschappen. Als dat is op de (bio)markt, bij Hofweb, een Odin winkel of andere bio-speciaalzaak, rechtstreeks bij een boer is dan zeggen wij: houden zo! Heel tof dat je óók bij ons koopt.

Maarrrr, als dat nog is in de klassieke supermarkt…. Tja, dan willen we je heel erg graag wijzen op het volledige assortiment dat onze boeren samen vormen. Je hebt de grote supermarkten niet meer nodig. Die kun je links laten liggen als je boodschappen doet in de de duurzame korte keten waar de boer een eerlijke prijs krijgt en jij een lekker en gezond product.

Kom maar eens kijken bij ons in Leeuwarden in het mini-winkeltje. Een voorraadje meel en bloem van diverse graansoorten, een jammetjes op zijn tijd, pasta’s van eigen bodem, gedroogde oesterzwammen, wasmiddel en huid- en haarzeep! (niet om te eten natuurlijk 😉 ), gedroogde kruiden, thee en koffie. Een flesje sap of siroop. Of eens een koekje of chocolade, een nootje, en cracker, een eitje, droogbonen, olijfolie of koolzaadolie. Of een greep uit het Bio van verder aanbod….

Het is al met al echt heel erg compleet! Allemaal om meer mensen volledig te kunnen helpen. Want dat is wat we samen nodig hebben: De boer én de klant. En De Streekboer dus als organisatie om de koppeling te maken.

De opdracht lijkt zo simpel: 1.200 klanten in de drie Noordelijke provincies die ieder voor ongeveer 50 euro per week complete boodschappen doen geeft De Streekboer bestaansrecht en dan kan het concept verder groeien of gekopieerd worden in andere regio’s. Meer vraag, meer aanbod. Beide stap voor stap gestaag laten groeien.

En toch blijkt dit heel lastig te realiseren in de praktijk. We zijn daarom flink aan het broeden hoe we het concept een duwtje kunnen geven om meer impact te maken,  meer mensen bereiken, waardoor we weer meer aanbod kunnen aanbieden enzo enzo.

In een regio als de onze moet het toch lukken om veel meer mensen enthousiast te krijgen voor de duurzame korte keten waardoor iedereen die actief is in die keten bestaansrecht heeft?

We zetten door en zitten ondertussen ook weer vele uurtjes terug bij de tekentafel. Want een pionierend bedrijf als wij zijn is nooit klaar met het concept. Wat moeten we als volgende stap nemen? En dat het ongelooflijk knap is waar we samen met jullie gekomen zijn is ook een feit. We helpen 600 klanten week op week. Klanten die het anders willen en dus ook anders doen. Die klanten laten we natuurlijk niet in de steek. Er zijn nog ideeën zat. Dat we daarvoor kritisch op onszelf moeten blijven is ook een waarheid als een koe. Er liggen kansen in het onontgonnen gebied. Dus die nemen we mee naar de tekentafel. daar kun je op vertrouwen!

Heb jij ideeën die we mee moeten nemen in de nabije toekomst?