“Koffie kan toch nooit uit Leek komen? Doen jullie nu ook al aan greenwashing?”
De vrager heeft een kritische toon en blik als hij met het pak koffie in zijn hand staat. Ik snap natuurlijk gelijk waar hij op doelt. Want koffiebonen (wat eigenlijk de zaden zijn) kan niet groeien in Nederland, laat staan in Noord Nederland.
Dus koffie uit Leek? Als je het verhaal niet kent zou je inderdaad zeggen dat het een marketingtruck is.
Maar niets blijkt minder waar Want Dorothy en haar man Harro doen er alles aan om de koffiewereld wat eerlijker te maken en vertellen over in hun bedrijf als wij daar met ons team op bezoek zijn.
Voedselbossen versus plantages
De koffiebonen die in Leek worden gebrand zijn allereerst niet eens van plantages afkomstig zoals je ze waarschijnlijk kent. De koffieplanten groeien in de voedselbossen op de groene hellingen van de de Mount Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika. De boeren die er werken zijn afhankelijk van die voedselbossen om hun families te eten te geven. Dorothy zegt: Ze gebruiken om die reden natuurlijk geen bestrijdingsmiddelen. Ze eten er immers zelf van. En het is ook niet nodig want in een voedselbos beschermen de gewassen elkaar.
Ze laat ons, door middel van het verhaal en foto’s, zien hoeveel werk het is om een mand vol koffiezaden te plukken. Het tijdrovendste werk in het hele koffieproces wordt daar aan de voet van de berg gedaan. In de ‘normale’ koffiewereld is het heel gewoon dat er geen eerlijke prijs voor koffie betaald wordt. Het pak mag in de schappen van de grootgrutters niet al te duur zijn. Dat zou de verkoop niet genoeg stimuleren. Dan begin je als koffiebrander dus met het drukken van de inkoopprijs van het waardevolle product…
Dat moet anders vinden ze bij Dorothy’s Coffee. Er moet wel een eerlijke prijs worden betaald voor het oogsten van de koffiezaden die wij koffiebonen noemen omdat ze er qua vorm erg op lijken.
Eerlijke handel en hoge kwaliteit
Harro verteld vervolgens hoe hij en zijn vrouw inkopen. Ze kiezen voor de een hoge kwaliteit, hoger dan de gemiddelde supermarkt-koffie. Dat zijn meestal ook melanges om altijd een gelijke smaak te produceren. Bij Harro komen alleen de hoge kwaliteit bonen van één soort in de brander die gegarandeerd door de boeren van Dorothy’s geboortestreek afkomstig zijn.
De koffieplanten in Tanzania geven Arabicazaden, de koffiesoort die bekent staat om zijn ruime smaakpalet. Door de verschillende brandingen kun je al die smaken tot leven brengen. Er wordt van licht tot donker gebrand: light roast, medium roast, dark roast, extra dark roast of hun donkerste: French roast. Wij hebben als team geproefd van medium tot en met extra dark roast: verbazingwekkend hoeveel verschil er te proeven was.
Het verhaal gaat verder
Bij de meeste koffiebranders is het verhaal dan klaar. Jij geniet van je bakkie troost en het leven gaat weer verder… Maar niet dat is nog niet zo vanzelfsprekend voor de boeren die gezorgd hebben dat de zaden geoogst konden worden zodat jij lekker koffieboontjes in huis hebt…
Dus Dorothy neemt ons symbolisch weer terug mee naar Tanzania. Want een deel van de opbrengst van de koffie die vanuit het bedrijf in Leek wordt verkocht gaat terug naar het geboorteland van Dorothy. Ze laten er kinderen van naar school gaan. Dit jaar is het streven zelfs om 28 kinderen te steunen op deze manier. Zo is je koffiemoment echt een troost moment. Niet alleen voor jou maar ook voor de mensen daar.
Kan het nog beter?
Dit is natuurlijk prachtig, maar het zou toch nog mooier kunnen? Want als ik het hele verhaal van oogst tot koffiezetten tot mij door laat dringen denk ik dat toch niet echt eerlijk is? Want waarom branden de mensen niet daar?
Ik had altijd begrepen dat dat ook iets met versheid te maken had. Maar Harro haalt mij uit de droom. ‘Welnee, die bonen blijven na branden zeker een jaar lang van prima kwaliteit. kan dus best verscheept worden. Gemalen zelfs ook nog wel een half jaar. Nee hoor, dat is niet de reden. Het is gewoon de VOC mentaliteit in de donkerste zin van het wordt. Onbewerkt product invoeren is namelijk veel goedkoper dan een bewerkt product. Dus daarom voegen wij hier in het westen zelf de waardevermeerdering wel toe… Er gaat zo min mogelijk belasting naar het land van herkomst en we verhogen de prijs na invoeren over onze landsgrenzen zelf zo hoog mogelijk op.’
Er komt een triest gevoel over mij heen. Zo zit de wereld dus in elkaar. Ik wist het al wel. Zo gaat het ook met bijvoorbeeld cashewnoten, kokosolie en noem zo maar verder op. (Daarom kopen wij dit ook rechtstreeks bij de maker,al wel bewerkt in.)
Jij kunt helpen!
Het draait dus allemaal om geld. Mensen als Dorothy en Harro bieden jou een manier aan om het in elk geval een stuk eerlijker te maken. Want ze branden dus wel zelf maar er gaat ook geld van terug naar het land waar de troost het hardste nodig is.
Help jij mee om hun streven dit jaar 28 kinderen naar school te laten gaan? Via de webwinkel kun je kiezen uit verschillende soorten brandingen. Enne, we gaan even op onderzoek uit hoe we een bruikleenverpakking voor de koffie kunnen organiseren voor jou. Want ze werken ook aan het verminderen van de afvalberg. En daar kunne wij ook best aan mee helpen!
Doe je mee? Nu nog in de ‘gewone’ verpakking maar dat gaat binnenkort zeker veranderen!