Zit er straks kweekvlees en groente uit voedselflats in onze bus?

‘Ik las via de Triodos Bank een artikel waarin ze uitleggen waarom ze nog niet investeren in kweekvlees. Wat vinden jullie daarvan? En is dat ook zo voor groente uit voedselflats?’

Wij staan daar ook nog kritisch tegenover. Ons belangrijkste argument is alleen net even wat anders. We zullen het hieronder toelichten.

Eerst over het kweekvlees: We moeten minder vlees eten. Niet iedereen wil dat horen, maar het is gezonder voor onszelf, voor de planeet en uiteraard is het veel fijner voor de dieren als we ze niet meer zo veel en vaak willen eten. Kweekvlees lijkt dan een super logische en perfecte oplossing toch? Geen dierenleed en veel minder landgebruik. Maar… en daar zit ons belangrijkste punt: voor onze gezondheid is het handig om matig, de hoogste kwaliteit vlees te eten die er is. Dus als je zonder dierenleed wel veel vlees kunt blijven eten, is dat nog steeds voor jouw lijf waarschijnlijk helemaal niet zo gezond.

Het is zoiets als stoppen met roken maar gaan vapen. De e-sigaret blijkt ook ongezond.

Dus net zoals bij de energietransitie de eerste stap is om energieverbruik te verminderen en dat wat je dan nog wel nodig hebt hernieuwbaar op te wekken, zo is het in onze ogen ook met vlees. Eerst sterk verminderen en dat wat je nog eet van hoge kwaliteit laten zijn.

Kweekvlees produceren kost nu ook nog eens heel veel energie, het belangrijkste argument dat de Triodos Bank heeft om nog terughoudend te zijn. Dus onderaan de streep is het vooral het dierenleed wat ermee wordt opgelost, maar niet de enorme energie-input die nodig is voor (kweek)vleesconsumptie. Uiteraard is het oplossen van dierenleed een hele belangrijke stap, maar daar zetten we ook grote stappen in als we collectief veel minder vlees eten.

En dan over die voedselflats. Het werd in één adem genoemd, de twee totaal verschillende vormen van laboratoriumeten hebben deels dezelfde twijfel: Zeker in het geval van groenten kweken met nagebootst daglicht en nagebootste micro-nutriënten, opgelost in water, die normaal gesproken levend in de bodem zitten, hebben wij twijfels.

De bodem en al het leven daarin is zo oneindig complex. Is het niet heel naïef van ons om te denken dat we dat wel even kunnen nabouwen in een lab? Persoonlijk heb ik daar heel erg mijn twijfels over. Ik sluit niet uit dat we in de toekomst heel ver kunnen komen, maar voorlopig stimuleer ik toch liever eerst en vooral de teelt in volle grond. Vooral omdat we weten dat we het meeste van de werking van de natuur nog niet weten. Liever dan maar gebruik maken van die natuur die ons, zonder dat wij het helemaal snappen, vitale producten levert.

Wat van belang is volgens ons is:

  • Meer bewust worden van het feit dat we helemaal niet zoveel dierlijke producten nodig hebben als we in eerste instantie denken.
  • Meer kennis over plantaardige eiwitbronnen die een prima vleesvervanger vormen.
  • Is het wel zo dat we in een laboratorium kunnen nabootsen wat de natuur ons biedt? Is de natuur niet zo complex dat we het meeste daarvan nog niet snappen? Vergissen we ons niet behoorlijk door te denken dat wij dat kunnen nadoen?

Conclusie

Kweekvlees en voedselflats zouden mogelijk in de toekomst kunnen bijdragen aan een duurzame oplossing. Onderzoek hiernaar en ontwikkeling van deze vormen is belangrijk, maar niet belangrijker dan het blijven stimuleren van het agro-ecologische landbouwmodel in onze ogen.

Die laatste hebben we nu al volop voor je in de (web)winkel liggen. Dus blijf het doorvertellen aan anderen dat jij op deze manier je boodschappen doet. Samen blijven we bouwen aan een eerlijker, gezonder en vooral leuker voedselsysteem!