Over de vrienden van: Energie vanOns.

‘Ik las laatst met veel interesse het stuk over de vrienden van. Het ging toen over Land van Ons. Ik kwam nu toch iets leuks tegen. Dat heet Energie vanOns. Hoort dat bij elkaar?’

Nee, dat hoort niet bij elkaar. Maar het past wel heel goed bij elkaar! Ik zou bijna zeggen dat wij onze naam ook maar moeten aanpassen naar ‘Winkel van Ons’.

Energie vanOns is een energiebedrijf naar ons hart. Zij doen met de energiemarkt wat wij doen op de voedselmarkt. Het is vrij simpel. En daardoor snappen mensen het bijna niet. 😉 Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is het dat meestal ook niet. Maar in dit geval dus wel!

Het werkt zo:

De winst die het moederbedrijf maakt, stroomt terug naar coöperaties die in de verschillende regio’s actief zijn. In een klassiek bedrijf vind je de aandeelhouder op die plek. Bij Energie vanOns staat daar dus de lokale energiecoöperatie. In dorpen en wijken kun je zo’n coöperatie oprichten. Iedereen die klant wordt van Energie vanOns en dat doet via een coöperatie, zorgt ervoor dat er meer winst naar die coöperatie stroomt.

Elk jaar krijg je als coöperatie namelijk een bedrag uit het moederbedrijf dat je als coöperatie zelf mag besteden. Bijvoorbeeld door meer hernieuwbare energie op te wekken, maar het kan ook zijn dat je in de wijk of in het dorp waar je zit een ander maatschappelijk doel wilt verwezenlijken. Speelvoorzieningen aanleggen, meer groen aanplanten, openbare gebouwen verduurzamen of wat er dan ook maar van belang is in de buurt van de coöperatie.

Dat kan dus allemaal zomaar gebeuren door gewoon van energieleverancier over te stappen naar Energie vanOns. Los van hoe ze het geld laten stromen, is het verder een normaal energiebedrijf. Je bent net zo goed verzekerd van energie in je huis of bedrijf als bij elk ander bedrijf. Alleen stroomt de winst van het energiebedrijf niet weg naar aandeelhouders, maar deels naar coöperaties die in dorpen en wijken actief zijn. Geweldig toch?

Een beetje zoals de coöperatieve winkels dus ook. Hoe meer klanten er komen, hoe meer omzet en dus winst we maken. Hoe meer winst we maken, hoe lager de marge en hoe meer boodschappen er dus verkocht zullen worden, want alles wordt goedkoper. Zo bouw je samen aan een opwaartse spiraal door gewoon te doen wat je altijd al deed: namelijk energie afnemen of boodschappen doen.

Dat klinkt toch inderdaad als een sprookje? Eentje die we samen waarmaken! Het sprookje van boer vindt klant, of in het geval van Energie vanOns: energiebedrijf zoekt maatschappelijk doel. 😉

Door samen te werken en te kiezen voor coöperatieve modellen, kunnen we niet alleen onze eigen levenskwaliteit verbeteren, maar ook die van onze gemeenschap en het milieu.

Stap over naar Energie vanOns en sluit je aan bij de coöperatieve winkels (en dan kun je ‘gewoon’ Streekboer klant blijven hoor!). Samen kunnen we een verschil maken!