‘Ik heb even een vraag. Jullie worden een coöperatie en jij hebt het erover dat dat in gelijke pas loopt met de hele voedsel- en energietransitie? Hoe zit dat dan?’
Vriend en vijand zijn het inmiddels wel eens dat we de aardbol teveel belasten. Daarom moeten we iets doen met ons energieverbruik. Zowel thuis als in de industrie. En dus ook in de voedselindustrie. Wij hebben het in de winkel altijd over de voedseltransitie richting een eerlijker en gezonder voedselsysteem. Dat is dus een onderdeel van de totale (energie)transitie.
De winkel, en dan vooral de coöperatieve vorm, is een concreet handvat van hoe je als individu je verantwoordelijkheid neemt en daarmee het verschil echt maakt. Ook nog eens op een hele leuke en fijne manier! Namelijk gewoon door te zorgen dat je je eigen winkel laat floreren. In die winkel zijn minimaal 75% lokale producten te vinden die binnen de ecologische grenzen zijn geproduceerd. Hoe gaaf is dat eigenlijk?! Nou heel gaaf dus en ook behoorlijk uniek! Hoog tijd om dat concept dus te kopiëren!
Theo, waarmee we de 1ste podcast hebben opgenomen weet alles over regeneratieve landbouw en hoe micro organismen ons kunnen helpen de hele boel te ondersteunen en te dienen in plaats van te overbelasten met alle gevolgen die daar dan bij horen. Zoals wij de winkel runnen en de plannen die wij met haar hebben past 100% bij die manier van landbouw plegen.>
Dáárom was het zo leuk om met hem in gesprek te gaan.
Hij weet dat als je de 5% ondersteunende micro organismen versterkt dat je dan de neutrale massa van 90% achter je hebt. De 5% die ziekmakend zijn hebben dan het nakijken. Op die manier kan een zoek geraakt evenwicht weer herstellen.
Klinkt als een sprookje, maar zo is het toch echt! Ik schreef er eerder al eens twee blogs over. Eentje over lasagne die zuur ruikt en eentje over probiotisch poetsen.
En zo is het ook met mensen in de positieve zin van het woord.
Jij hoort tot die 5%! Door je te verenigen in de coöperatie en/of je weekboodschappen in de winkel te doen maken we dus samen het verschil zodat de neutrale consument straks ook gemakkelijk bij ons kan aansluiten.
Die neutrale groep dus, die nu nog afhankelijk is van de multinationals (symbolisch dus die 5% ziekmakend…)
Door coöperatieve winkels met lokale en duurzame boodschappen op te richten bieden we samen een concreet en volledig alternatief.
Theo vertelt heel veel, en van haast elke zin kunnen we een afzonderlijke podcast maken. Hij vertelt ook iets over kunstmest en fosfaten. Omdat Theo vooral aan vakmensen uitleg geeft maakt hij wel eens de vergissing dat iedereen weet dat fosfaten gedolven moeten worden en dat dat echt een eindig verhaal is…
Olie is fossiel maar fosfaten ook. Zonder fosfaten geen leven. Dus nogal belangrijk om te zorgen dat de fosfaten die in poep zitten niet verloren gaan. Die van dieren worden wel gebruikt, maar wat dacht je van het feit dat we zelf ook nogal behoorlijk op de pot zitten met zijn allen…
Oepsie floepsie, dat gaat gewoon via het riool weg om nooit weer een fosfaatje van terug te zien. Dat moet dus toch maar liever anders. Er is een hele mooie uitzending over gemaakt: bodem inzicht.
Je hebt het vast al door: Mede-eigenaar worden van de winkel is niet gewoon zomaar voor de leuk. Nee, het is eigenlijk van het allergrootste belang. En hoe gaaf is het dat je daar dus zomaar aan kunt bijdragen?! Zo simpel, zo leuk. Gewoon lid worden als je dat kunt, en/of wekelijks zoveel mogelijk van je boodschappen in je eigen winkel doen.
Lees HIER alles over de coöperatie en stel ons gerust al je vragen of luister HIER de eerste vraag maar raak sessie terug.