Tijd is immers het meest waardevolle dat je iemand kunt geven dus het is gek als je daar dan geen vergoeding voor mag vragen.

Saskia ploft neer op de bank. Ik schotel haar een bord warm eten voor en kruip zelf ook met het bord op schoot in de stoel met mijn benen onder mijn kont. Typisch geval van moe maar voldaan.

“Man, man, man, wat een dag! Whoeppie! We hebben eigenlijk niks gedaan alleen maar verteld over wat we doen. Maar oef wat ben ik moe zeg!”

Ja nou, ik ook, maar het was echt super. En we hebben dus heel veel gedaan, we hebben onze kennis en ervaringen gedeeld en daarmee kunnen anderen nu hopelijk ook aan de slag. Onwijs leuk om te doen, en dus ook heel nuttig.”

Ondertussen genieten we van de simpele pasta die ik geserveerd heb en kijken we tevreden terug op onze dag.

Dit tafereel speelt zich jaren geleden af toen een collega en ik aan studenten voorlichting hebben gegeven over ons werk in het Jongerenwerk. Waarom het zo leuk en veel voldoening geeft om met jongeren te werken die net even een steuntje in de rug nodig hebben om op koers te blijven

Ik deed dat toen ‘gewoon’ in loondienst. Dus voor zo’n dag werken kreeg ik ook ‘gewoon’ betaald. Ik vond dat heel normaal, en dat is het ook. 😉

Toen ik de winkel nog had, maar ook nu nog, word ik heel vaak gevraagd om zonder vergoeding voorlichting te geven of excursies te verzorgen. Vaak wordt deze vraag ook door onderwijsinstellingen gesteld.

Uit enthousiasme zei ik altijd ja, maar eigenlijk deed ik mezelf nogal tekort want ik verdiende dan niks, koste mij wel tijd en het leverde meestal ook geen directe klanten op omdat het publiek niet in de stad woonde van de winkel of zelfs niet in het Noorden wonen dus ook niet bij De Streekboer zouden gaan bestellen.

Dus ik zeg nu nog steeds uit puur enthousiasme ja maar vraag er nu wel geld voor. Tijd is immers het meest waardevolle dat je iemand kunt geven dus het is gek als je daar dan geen vergoeding voor mag vragen.

Maar soms schuurt dat en begrijpen mensen dat eerst niet. Zeker bij een opleiding. Ik kreeg feedback uit die hoek dat wij nu inderdaad altijd geld vragen en dat het daarom voor een onderwijsinstelling vaak niet kan. Ze legde dat heel helder uit hoe dat werkt met het krappe budget in het onderwijs. Ik snap dus heel goed dat het ook vanuit die kan niet kan om onze tijd te vergoeden.

Op mijn beurt heb ik onze situatie uit de doeken gedaan. Wij zijn dan wel een bedrijf maar wel een bedrijf dat nog heel hard moet werken om zwarte cijfers te schrijven (lees gerust: ze zijn nu nog rood, we moeten groeien om gezond te blijven. Volgens de planning komen we daar aan binnen nu en 1,5 jaar.)

Excursies verzorgen en lezingen geven zonder hier geld voor te vragen lukt ons pas als de cijfers structureel zwart zijn. Nu gaat het nog ten koste van uren waarin we week op week stomweg moeten zorgen dat alle kratten gevuld zijn en op de juiste tijd op de juiste plek zijn. Ik kan jullie verzekeren: Dat is nog best een werkje. Doen we uiteraard met heel veel plezier heel erg graag maar we hebben geen tijd voor extraatjes.

En dat terwijl die wel heel erg belangrijk zijn, want het verhaal vertellen waarom het zo ontzettend belangrijk is om de voedselketen eerlijker, gezonder en leuker te maken moet juist nog veel vaker gebeuren dan we dat tot nu toe doen.

Dus vandaar dat we er voortaan wél geld voor vragen. En als veel instellingen en bedrijven die dat wel kunnen ook daadwerkelijk doen dan kunnen we in uitzonderingen echt wel eens een keertje in onze vrije tijd doen zonder vergoeding. Want we blijven het vanuit onze visie doen met hart en ziel dus dan hoeft echt niet elk uur precies vergoed te worden. Maar het moet simpelweg in verhouding blijven.

Naast dat ik aan het inventariseren ben welke fondsen en subsidies er zijn om hiervoor budget te krijgen wil ik dus ook bij het overige bedrijfsleven het balletje opgooien? Kortom, we zouden eigenlijk niks liever doen dan lezingen verzorgen, excursies organiseren en voorlichting geven.

Dus ken jij instellingen, bedrijven of instanties die heel graag meer zouden willen weten hoe ze met het doen van inkopen de wereld steeds mooier kunnen maken en hiervoor en vergoeding kunnen betalen? We komen heel graag in contact! Zo helpen ze ons met de natuurlijke en gezonde groei van ons bedrijf, ze krijgen er inspiratie en tips voor terug. Goeie deal toch?