In de winkel praten we met veel klanten die op zoek zijn naar de waarheid achter de etiketten. Steeds meer mensen weten wel zo ongeveer waar het probleem met ons voedsel om draait.
Koolhydraat arm, glutenvrij, 30+ kaas, zonder dierlijk vet… Hoe meer aanprijzingen op de voorkant van het pakje, hoe meer we de voedingswaardetabel moeten onderzoeken. Want dan zit er heel vaak iets in dat het ondanks de mooie voorkant toch niet zo gezond of duurzaam maakt…
Om nog maar te zwijgen over de vele vleesvervangers die de industrie produceert… Ze vallen vaak onder de ultra bewerkte levensmiddelen. Een productgroep waar ook steeds meer artsen van zeggen dat we die beter kunnen mijden…
Maar hoe verdraait moeilijk is het om het anders te gaan doen en hoe kom je uit de houtgreep van de industrie???
Het is bijna dagelijks gespreksonderwerp in de winkel.
In ons jachtige leven is het nog niet zo simpel om weer uit de greep van de voedingsindustrie te komen. Tenminste dat denken we, want eigenlijk is het oneindig eenvoudig om uit de wurggreep te komen.
We moeten alleen even anders gaan denken en weer leren over voedsel. Alleen een paar kleine dingen leren, en die leveren ons dan gelijk ook zo ongelooflijk veel voordeel op. Het is meer dan de moeite waard om wat ingesleten gewoonten te veranderen!
Niks doen maakt ons immers alleen maar ongezonder en we hollen daarme de aardbol alleen maar verder uit. Dat is simpelweg geen optie meer.
Er waren laats twee veganisten bij ons in de winkel die met elkaar in gesprek gingen. Het lijkt wel een mop, maar dat was het dus niet… De ene veganist die zei iets voor het milieu te doen, maar werd heel vreemd aangekeken door de andere veganist toen hij hoorde dat er bijna dagelijkse vleesvervangers gemaakt door Unilever op tafel stonden.
‘Dus als er geen vlees in zit is het opeens prima dat er veel toegevoegde suikers inzitten, heel veel soja gebruikt wordt. Zoveel dat ons lichaam het ook niet meer zo prettig vindt om te verwerken. En verder bommetje vol smaakversterkers zit om te verdoezelen dat het ding dat op vlees moet lijken en smaken dat van zich zelf natuurlijk helemaal niet doet…’
Zo dat was een hele lange zin waar de andere veganist even van stond te wiebelen… Het bleef lang stil, dus de veganist die al met zelf meegenomen potjes bezig was om bonen te scheppen ging verder met zijn betoog:
‘Waarom wil je als veganist, wat natuurlijk een prachtige leefstijl is, niet gewoon overheerlijk leren koken met verse groenten, hoogwaardige plantaardige oliën, verse en of gedroogde kruiden en specerijen zonder al die rare in de fabriek gemaakte brouwsels??? Wij begrijpen thuis niet wat daar duurzaam aan is. Want we hebben het nu nog niet eens gehad over de berg verpakkingsmateriaal waar die kant en klaar vleesvervangers in verpakt zitten…”
Bijna demonstratief draait hij de deksels op de potten die we eerst op de weegschaal hadden gezet om eerlijk te kunnen afwegen wat hij gekocht had.
De, zeg maar even oneerbiedig, industriële veganist, aarzelde even… ‘Je hebt een goed punt, maar ik weet niet zo goed hoe ik het anders moet doen. Ik ken eigenlijk alleen de alternatieven uit de fabriek…
Hij kijkt mij en zijn gesprekspartner wat hulpeloos aan.
En toen was het ijs gebroken. ‘Tuurlijk kunnen we je helpen.’ Ik beloof hem de tips van Nektarios, die afgelopen zaterdag in de winkel was, op te schrijven en te delen via de website. En er komt binnenkort een boek binnen van Joke Boon die heel veel tips die echt duurzaam zijn voor de aardbol en je gezondheid. Ze komen beide dit jaar ook nog een workshop geven.
We moeten dus weer even een paar kleine dingen leren om anders te kunnen koken en hiervoor ook weer de tijd nemen. Met wat handigheidjes kun je ook gemakkelijk vooruit koken en dan wordt het helemaal een koud kunstje om gezond en duurzaam te eten. Dan hebben we weer een mooie stap gezet. En alles hoeft niet gelijk goed te gaan. Alles mag stap voor stap groeien.
Schroom dus nooit om je vragen bij ons in de winkel te stellen. Ga de discussie met ons niet uit de weg. Wij weten zeker niet alles en onze visie is niet de enige juiste weg. Er gaan meerder wegen naar Rome. Samen worden we steeds wijzer en van elkaar kun je leren en raak je geïnspireerd. We zien je graag in de winkel en straks op de workshops en lezingen!