Ze aarzelt wat. Ze pakt haar laatste boodschappen uit haar goedgevulde boodschappenwagentje in. Het lijkt alsof ze wat treuzelt zelfs. Ze wil duidelijk nog iets kwijt…
Mijn gedachten in de luttele ogenblikken blijken een paar seconden later zo gek nog niet..
Ik dacht namelijk: ‘Eigenlijk is dit gezin mijn ideale klant. Ze nemen de jonge kinderen mee, die leren spelenderwijs wat lekker en gezond is. En ze kopen de basis van wat ze nodig hebben. Ik zou heel graag de rest van hun boodschappenlijstje willen weten want dan zou ik kunnen zorgen dat dat in het ‘Niet lokaal wel Bio’-assortiment komt. Voor dit soort gezinnen doe ik het eigenlijk…’
In de enkele seconden dat ik dit denk heeft ze de woorden gevonden die ze zocht.
‘Wij hebben het al best vaak gehad over een winkeldeel kopen… Maar we komen er niet goed uit wat de meerwaarde is? We doen vanzelfsprekend graag een zo groot mogelijk deel van de boodschappen hier maar wat voegt het nou toe als we lid worden.
Heel veel mensen vragen zich dit af. Want dat het niet een klassieke belegging is dat weten de meeste mensen wel. Klassiek in de zin dat het eerst een kleine € 700,- waard is en over een tijdje dan hopelijk meer. Nee dat het niet in eerste instantie om geld gaat dat is helder. Maar waarover dan wel?
Ze gaat verder met haar vragen, ‘En als je lid bent moet je dan niet ook heel veel dingen doen? Wat wordt er allemaal van mij verwacht?’
Ook een hele goeie vraag. Want niemand zit in deze drukke tijden op nog meer verantwoordelijkheden te wachten toch? Nee joh zeg, hou eens op!
Gelukkig heb ik de antwoorden op deze twee veel gestelde vragen:
Wat levert de investering op?
Je geld levert maatschappelijk rendement op, want we gaan vooral maatschappelijk impact maken met de letterlijke financiële winst die we realiseren. Die winst stroomt terug het bedrijf in om verder te verduurzamen, meer betaalde arbeidskrachten werk te bieden in de eerlijke en gezonde voedselketen, of om de marge op de boodschappen te kunnen verlagen zodat ze in meer beurzen passen en we dus meer lokaal en duurzaam kunnen omzetten.
Bovendien gaan we doordat wij onze prive-investering terug hebben met het geld de volgende winkel in- en oprichten als coöperatie. Alleen door op deze manier de schaal te vergroten maken we die impact die we zo hard nodig achten.
De maatschappelijke impact is dus terug te vinden in het verduurzamen en eerlijker en gezonder maken van de voedselketen.
Lokale producenten die binnen de ecologische grenzen bezig zijn zetten nu nog veel af via de groothandel, vaak ook nog eens naar het buitenland. Het zou heel mooi zijn als er veel meer in eigen land bleef en wij een eerlijke prijs aan de producent betalen.
Door de winkel te verkopen aan de klanten die er hun boodschappen doen komt het investeringsgeld terug en zo kunnen we dus winkel twee, en daarna drie, en daarna vier en zo verder, neerzetten. Ergens gaat er dan een vliegwiel aan. Dat we veel volume moeten omzetten is logisch. Er gaat nu ook veel volume weg en we kopen veel volume van elders in de wereld in.
Die eerste fase is lastig want het oude systeem waarbij dus de massa naar het buitenland gaat is er ook nog, maar dat het anders moet zien we met elkaar natuurlijk ook heel erg goed. Dat kun je dus vooral doen door jezelf als consument te verenigen.
En dan die tweede vraag:
Wat wordt er dan van mij verwacht als mede-eigenaar?
Eigenlijk vooral dat je je boodschappen in je eigen winkel komt doen. En verder hebt je het recht op inspraak, maar het is geen plicht. Je krijgt de gelegenheid om je als vrijwilliger in te zetten maar ook dat is geen must. Je mag gevraagd of ongevraagd advies geven, maar voel je hierin helemaal vrij.
Het enige wat we met elkaar in de gaten houden is dus dat we per mede-eigenaar ongeveer € 40,- per week aan boodschappen doen. Een alleenstaande minder, een gezin een beetje meer. Een mede-eigenaar die bijvoorbeeld uit principe ook bij de Streekboer koopt zal minder per week bij de eigen winkel kopen, maar dat is niet erg. Die kan bijvoorbeeld met buren, familie of vrienden samen een winkeldeel kopen. Dan komen we er ook. Het gaat echt om de kracht van de community. En het geld niet lenen bij een bank maar gewoon zelf hebben. Zo bouwen we het soeverein op. Dat is een heel groot woord, maar ik neem het och maar eens in de mond. 😉
En niemand controleert het bedrag dat jij afrekent hoor hoor, het is een leidraad die je in gedachten houdt. Wij weten dat de gemiddelde boodschappenmandjes per week in de buurt van dit bedrag komen. Nu al steeds vaker, dus het is gewoon een bedrag dat de coöperatie richting geeft. Je wordt nooit aangesproken op het bedrag, als je maar regelmatig blijft komen en je verzoeken voor assortiment uitbreiding, binnen het concept, aan ons blijft doorgeven. Zorgen wij dat je steeds meer bij ons kunt kopen.
Dus: wil je bijdragen aan een eerlijke en gezonder voedselsysteem dat niet meer gebouwd is op geleend geld maar op geld dat er gewoon is bij de mensen die verandering willen zien? Dan koop je een deel van de winkel en doe je er je boodschappen. Geef aan ons door wat je aan niet lokaal wel bio assortiment zou willen kopen en maak het op deze manier heel praktisch tot een succes.
Overtuigd? Koop hier je winkeldeel. En heb je nog meer of andere vragen? Stel ze gerust, per mail of in de winkel.Je bent altijd welkom!