Jennifer had het al veel eerder gevraagd:

'Hoe zit het nou met dat plan om vriend van de winkel te kunnen worden? Heb je dat al vormgegeven?!"

Jennifer had het al veel eerder gevraagd:

“Hoe zit het nou met dat plan om vriend van de winkel te kunnen worden? Heb je dat al vormgegeven?!”

Een hele tijd terug hadden we het daar samen al over gehad. De plannen waren toen snel gesmeed. Maar ja, zoals dat zo vaak gaat duurt de praktische uitvoering dan nog even net wat langer. En, niet om flauw te doen en het buiten ons zelf neer te leggen, Corona speelde wel een beetje een rol. Want in het plannetje dat zo pratende weg in de winkel ontstond waren de lezingen, excursies, kooklessen enzovoort toch wel een belangrijke spil. En dat soort groep-dingen blijft toch nog een beetje complex in de huidige tijd. Ook omdat de situatie steeds weer wijzigt natuurlijk. Dus ja, om een heel ‘vrienden van’ programma op te tuigen om daarna toch alles weer te moeten afblazen… Dat is ook niet zo leuk…

Ander boeg

Maar, wij zouden wij niet zijn als we het dan niet over een net wat andere boeg zouden gooien. Want zo rondom ons één-jarig bestaan zijn er heel veel mensen geweest die ons vroegen hoe het gaat en of we door kunnen.
Het antwoord is in elk geval: Ja, we kunnen door en we gaan ook door!

Als ik mensen vertel hoe we het voor elkaar krijgen dan zien we toch wel vaak de stijgende verbazing: “We hadden geen idee hoeveel risico jullie met dit plan hebben genomen met eigen geld. En hoe je het vervolgens voor elkaar krijgt dat het plan zoals je het had bedacht op papier ook echt in de praktijk zo uitkomt! Dat is echt wel heel bijzonder! Want het is allemaal voor de goede zaak!”

Voor ons is het inmiddels een vanzelfsprekendheid, want dit is wat wij graag doen en we genieten van het proces. Maar spannend is het wel, dat zullen we niet ontkennen. Toch willen we graag op deze manier bijdragen aan een mooiere wereld. Daarom hebben het het zogenaamde drie-jaren plan uitgerold bij het begin. Gewoon uit onze eigen spaarpot dus.

Jaar één

Jaar één stond in het teken van het terugverdienen van de maandelijkse exploitatiekosten. Dus de huur, de energierekening, de verzekeringen, het internet-abo en nog een paar van die dingen die je nu eenmaal nodig hebt en elke maand terugkomen. Die missie is geslaagd. Er hoeft aan het einde van de maand geen privé geld meer richting de winkel om die rekeningen te kunnen betalen.

Jaar twee

Nu komt jaar twee! Daarin moeten we een start maken met boven deze behaalde kostendekkende lijn uit komen. Wij hebben ook voor dit jaar een financiële buffer waarmee we privé ons leven kunnen leven. Tuurlijk hebben we daar een paar belangrijke keuzes in gemaakt om te kunnen doen wat we nu doen. Kosten zijn zowel in de winkel als privé zo laag mogelijk. Maar nu gaat het er dus om om de spaarpot niet meer leeg te laten lopen maar juist weer te vullen.

Jaar drie

Want daarna komt jaar drie. In dat jaar is het de bedoeling dat de winkel genoeg omzet heeft om twee full-timers een eerlijk salaris te kunnen geven en op die manier onze investeringen die we gedaan hebben in de winkel weer terug gaan verdienen. Het winkelconcept moet dan zo stevig zijn dat anderen het in hun eigen stad, dorp of wijk willen kopiëren. Want dat is het doel: 7 jaar na de start willen we dat elk Fries gezin net zo gemakkelijk lokaal en duurzaam kan inkopen als dat we dat nu in de supermarkten doen. Er is dus ook nog actie nodig om het voor elke beurs beschikbaar te maken. Meer omzetten helpt daar zeker bij!

Vrienden van!

Nu stap één in het eerste jaar gelukt en ondanks alles, hebben we meer dan genoeg vertrouwen in de komende jaren. En om jullie een idee te geven wat er nodig is voor een succesvol jaar twee delen we de cijfers die hier bij horen:

Al bij 250 vaste klanten die wekelijks gemiddeld € 30,- per week besteden kunnen we jaar twee met het zelfde succes als jaar één afsluiten. En als dat lukt dan kunnen we de extra klanten die nodig zijn in jaar drie ook vast en zeker vinden. Want 250 klanten zijn er iets meer dan 40 per dag. We zitten nu al gemiddeld op 35 klanten per dag. Kortom, het is echt een heel haalbaar doel voor jaar twee waar we jullie graag in meenemen.

Daarom hebben we nu de ‘Vrienden van de winkel’ kaartjes gemaakt waar jij als vaste klant geld op kunt zetten. Hiermee geef je commitment aan onze winkel. Je kiest er bijvoorbeeld voor om €100,- (elk ander bedrag mag ook) op je kaartje te zetten en daarmee de komende maand je boodschappen af te rekenen. Als het op is zet je er weer nieuw geld op. Het kost  je niks extra’s maar je geeft ons wel de zekerheid dat je wekelijks je boodschappen (deels) bij ons komt doen. Het geld blijft een jaar op je kaart staan hoor, dus geen stress mocht je het toch niet precies binnen die maand opmaken. We zijn immers vrienden, en die leg je geen beroerde voorwaarden op.

Bovendien, en nu wordt het dus wel echt leuk voor jou, je krijgt als je met je kaartje betaalt, korting op de workshops, lezingen, proeverijen en/of excursies die sowieso weer gaan komen als het corona gebeuren weer achter ons ligt.

Want hoe dan ook, deze tijd gaat weer voorbij en dan gaan we weer volop leuke dingen doen met elkaar! Iets om naar uit te zien dus.

Dus: kom naar de winkel en zet geld op je kaartje en maak samen met ons jaar twee tot het succes dat we voor ogen hebben!