Het is haast een traditie aan het worden: Kerstpakketten van Jouw Dagelijkse Kost voor Achterbosch Architecten. Het toonaangevende bureau dat altijd bij ons om de hoek zat en net als wijzelf de focus heeft op duurzaamheid en circulaire economie.

Het is haast een traditie aan het worden: Kerstpakketten van Jouw Dagelijkse Kost voor Achterbosch Architecten. Het toonaangevende bureau dat altijd bij ons om de hoek zat en net als wijzelf de focus heeft op duurzaamheid en circulaire economie.

Nu zitten wij een enkel hoekje verder. Maar wel ook in een monument! Dat dan weer wel!

Het was voor ons een eer en een groot plezier om wederom een cadeaupakket voor de decembermaand te mogen verzorgen. Het moest dit keer een zogenaamd upcycle-pakket worden. ‘Liefst iets van Bijzonderboekjes of van Pottle erin.’

Als ik dat hoor, maak ik van ‘of’ direct ‘en’, natuurlijk. En ik bedacht er ook nog Fryslan Fungies bij omdat zij ook in het circulaire economie rijtje van Leeuwarden thuishoren. Eigenlijk ontbreekt dan alleen Stadshout Leeuwarden nog.

Saai
De verpakking is saai dit jaar. Dat komt dus omdat we nu het hele budget in de inhoud hebben gestopt. Maar niettemin is het leuk aangekleed door onze vrijwilligers. Daar zijn we heel trots op. Jouw Dagelijkse Kost moest dan wel noodgedwongen weg. Toen we deels via De Streekboer verder konden en in de Blokhuispoort een mini-winkel konden inrichten, stonden de voormalige klanten voor ons klaar.

Er is een heus team van vrijwilligers dat wekelijks het winkelrooster volmaakt. Echt iets om trots op te zijn in deze drukke tijden. Sociale cohesie was ook in de winkel voor ons een belangrijk doel. Het effect daarvan zie je nu maar weer. De saaie tasjes zijn opgevrolijkt met kerstversieringen om ze toch heel feestelijk te maken!

Wat vinden jullie in het pakket?
Koffie in hervulbare verpakking In de tasjes vinden jullie een hervulbare koffiebus met koffie uit Leek. Koffie met een heel goed verhaal. Het zijn bonen uit een voedselbos en dus geen grootschalige plantages. Dorothy komt uit Tanzania maar woont nu met haar man Harro in Leek en brandt daar zelf de koffie die uit Dorothy’s geboortedorp wordt ingekocht.

Lees het hele verhaal HIER na.

Ik weet haast zeker dat jullie de lege koffiebus allemaal heel graag komen bijvullen in de winkel!

Gedroogde oesterzwammen en spelt ‘risotto’
Als je koffie hebt gezet, heb je koffiedrap ‘over’. Fryslan Fungies stelt dat je het niet over hebt, maar dat je een grondstof hebt geproduceerd waar je oesterzwammen op kunt kweken. Dat kan je thuis op je aanrecht doen. Maar in dit geval hebben we ze al voor je gekweekt, geoogst en gedroogd. Hierdoor zijn ze heel lang houdbaar en jij kunt ze heel simpel weer tot leven wekken.

Hierbij wat tips om zelf in een handomdraai een heerlijk gerecht op tafel te toveren.

  • Bouillon om de risotto te maken vind je in de webshop.
  • Groenten van het seizoen om toe te voegen kies je hier. Elk seizoen biedt wel weer iets bijzonders.

Proost
Jullie vinden een fles witte fruitwijn van het Groningse biologische bedrijf Landgoud uit Pieterburen. Bij zo’n fles hoort een glas van Pottle, gemaakt van een wijnfles. Of het glas geschikt is voor de wijn zelf? Dat betwijfelen we, maar het gaat om het idee natuurlijk.

Bij één pakket ontbreekt de wijn… Als je een pas geboren dochter hebt (van harte!) is iets anders meer van toepassing!

Het glas is voor de zekerheid ingepakt in papiertjes van The GoodRoll, toiletpapier en keukenpapier met een goed verhaal. Niet geheel toevallig ook in de winkel te koop. Want hoewel het geen lokaal product is, je hebt het toch nodig, dan kunnen wij maar beter zorgen dat jij een heel duurzaam product via ons kunt kopen, toch? Zo inspireert zelfs een papiertje om een glas uit pure praktische overwegingen, wellicht nog tot een verandering in het kleinste kamertje!

Bijzonderboekjes
En uiteraard dan dus ook iets van Bijzondereboekjes.nl, het bedrijf dat ons vorig jaar een prachtig kerstverhaal opleverde. Dat ik graag dingen net iets aandik om een verhaal wat smeuïger te maken, dat weten de mensen wel. Maar aan dit verhaal is niets mooier gemaakt, het was precies zo zoals het op papier staat.

Voor jullie cadeaupakket heeft Trudy boekjes ontworpen die goed bij jullie passen. Haar bedrijf zit ook in de Blokhuispoort en is werkelijk uniek in haar soort. Zelden met zoveel liefde en plezier iemand aan handgemaakte producten zien werken. In de loop der jaren dat ik Trudy nu ken, heb ik haar bedrijf zien groeien. Ook de producten die van haar hand komen worden steeds mooier en unieker. Dit is beslist veel meer dan een hobby. Dat het misschien wel zo begonnen is, neemt niet weg dat het nu een echt bedrijf is met substantiële omzet en productie. De persoonlijke aandacht is gebleven zoals dat er was vanaf het eerste uur.

Grapje
En dan nog een klein grapje, of eerlijk gezegd zijn het (gerespecteerde) winkeldochters van de voormalige winkel. We hadden nog een heleboel rolletjes inpakpapier over. Het leuke van dat papier is dat je het nadat het om een cadeautje heeft gezeten in de grond kunt stoppen. Dan komen er bloemetjes uit. Omdat we niet willen dat het papier te oud wordt en de zaadjes niet meer willen ontkiemen, doen we jullie allemaal een rolletje cadeau. We hopen dat jullie de bloemetjes lekker buiten kunnen zetten in 2024!

Geniet weer van het pakket. Hele fijne feestdagen en alvast alle goeds voor 2024.

Heel graag tot in de winkel!

Warme groet, Monique