We blijven het gezondst, gelukkigst en gezelligst als we als divertarier eten. Maar wat is dat?

De afgelopen tijd vonden jullie in de rubriek “Koken met fans” afwisselend recepten, tips en boodschappenlijstjes van Wilma, Rineke en Tally.

Deze week een laatste tip van Rineke om divertariër te worden! Wat is dat nu weer? Onze laatste tip aan jou is: Doe zeker mee met één of meer van de vele mooie trainingen, workshops en andere activiteiten die ze aanbiedt. Heel erg de moeite en de investering waard!

Maar nu eerst terug naar Rinekes laatste tip: Word divertariër

Een divertariër eet alles wat er maar te vinden is met een hoge voedingswaarde. Heel veel verschillende dingen dus. Om alles binnen te krijgen wat je nodig hebt om gezond, gelukkig en gezellig te blijven. Dat laatste is niet onbelangrijk. Wie een gezonde darmflora opbouwt voelt zich gezonder, gelukkiger en is dus gezelliger gezelschap. 😉 Het idee is: Eet vooral plantaardig, met ruimte voor hoogwaardige dierlijke producten.

Boodschappenlijstje voor een Mediterrane en dus zomerse divertariër schotel:

  • gekookte peulvruchten (het liefst een mix van kleuren en soorten)
  • gekookte graankorrels (zoals haver, gerst of kamut) of boekweitpasta
  • olijfolie
  • rode (of gele) uien
  • tenen (zwarte) knoflook
  • (zongedroogde) tomaten
  • sperziebonen, wortel-, zoete aardappel– of pompoenstukjes,
  • rode paprika, prei of koolreepjes
  • groene pesto
  • verse kruiden zoals basilicum,oregano, rozemarijn en bieslook
  • peper, Keltisch zout of zeekraalzilt naar smaak
  • wat zeewieren (bijvoorbeeld zeesla of balsamico azijn

Lees HIER de beschrijving en meer achtergrondinformatie. We wensen je alvast heel smakelijk eten!


Meer over het kwartet dat de komende tijd inspiratie aan je doorgeeft:

  • Wilma Riemersma (kookfanaat en collega via De Streekboer)
  • Rineke Dijkinga (vriendin van ons duurzame korte keten concept)
  • Tally Bosma (voormalig winkelier van biologische verpakkingsarme producten uit Surhuisterveen)

Jullie kennen Wilma allemaal wel als je ooit hebt besteld bij De Streekboer. Zij is degene die al jouw vragen beantwoordt over je bestelling.

Van Rineke hebben we al veel vaker recepten gedeeld. Dat is niet zo toevallig, want ze woont in de provincie Groningen en is bezig met voedselproductie op precies de manier waar wij fan van zijn: namelijk agro-ecologie.  Als je meer over haar wilt weten en zelfs wilt leren, verwijzen wij je graag naar haar website. Hier vind je mogelijkheden om rechtstreeks van haar te leren.

Tally had een winkel in Surhuisterveen waar ze biologische boodschappen met zo min mogelijk plastic verpakkingen verkocht. Maar dat niet alleen, ze schreef ook een boek, ‘Het totaal recept’. Ze is helaas gestopt met haar winkel en met ondernemen. De boeken zijn nog wel te koop via de pop-up winkel in Leeuwarden. De recepten zijn zeer de moeite waard, dus we delen ze graag met jou!