Deze week de laatste in de rubriek “Koken met fans” met de afwisselend recepten, tips en boodschappenlijstjes van Wilma, Rineke, en Tally.
Deze week weer een laatste recept van Tally uit haar boek “Het totaalrecept”. Omdat we steeds meer mensen kennen die de alternatieven willen weten als je iets met vlees wilt vervangen maar geen bewerkte vleesvervangers wilt inzetten. Deze week is de kip een oesterzwam geworden.
Tabouleh met Marrokaanse kip, Ehh Oesterzwam dus!
Een heerlijk Noord-Afrikaans gerecht. Tabouleh is een salade op basis van quinoa met groene kruiden. Met wat tomaten, komkommer en gedroogd fruit voor een zoet accent een heerlijke basis voor de maaltijd. Je kunt kiezen voor rozijnen of gedroogde abrikozen, maar stukjes dadel zijn ook heerlijk. Maar net waar je van houdt. De heerlijke kruidige ras el hanout voor de zwammen maakt deze maaltijd een ware smaakbeleving!
Boodschappenlijstje
Voor de zwammen
- 1 ui
- 2 el olijfolie
- Bakje zwammen
- 2 el ras el hanout
- 1 tl paprikapoeder
- 1 teentje knoflook
- gele paprika
- Klein beetje bouillonpoeder/kruiden op smaak
- 200 ml water
- sap van 1/2 citroen
- maïzena
- handje amandelschaafsel
- zwarte olijven in ringen
Voor de tabouleh
- 300 g (volkoren) quinoa
- 2 el olijfolie
- 1/2 komkommer
- 2 tomaten
- 50 g gewelde rozijnen en/of 50 g gedroogde abrikozen in stukjes
- takje munt
- platte peterselie
- sap van 1/2 citroen
Hoe maak je het in 30 minuten
Je kunt de zwammen bereiden in een Marokkaanse tajine, maar dit recept gaat uit van een een hapjespan.
- Pel de ui en snijd deze in halve ringen.
- Verwarm de olie in een pan en roerbak de ui tot deze glazig is.
- Snij ondertussen de kip in stukjes
- Bestrooi de zwammen met het ras el hanout kruidenmengsel en de paprikapoeder. Als het kruidenmengsel
- geen zout bevat, bestrooi je de zwammen ook met een beetje zout.
- Voeg vervolgens de zwammen toe aan de uien en roerbak deze mee.
- Snij de paprika in stukjes en bak 3 minuten
- Meng 2 eetlepels maizena met het water en voeg het water, de bouillon en het citroensap toe en laat het geheel 20 minuten stoven met een deksel op de pan.
- Rooster ondertussen het amandelschaafsel in een droge koekenpan.
- Meng de quinoa met de olie. Breng vervolgens de hoeveelheid water aan de kook volgens de verpakking met een half bouillonblokje en voeg de quinoa toe en laat dit wellen.
- Verwijder ondertussen de zaadlijsten uit de tomaat en komkommer en snijd de tomaat en komkommer in blokjes.
- Snijd de munt en een handje peterselie fijn. Voeg dit samen met de rozijnen/abrikozen door de couscous.
- Besprenkel met wat citroensap en schep door elkaar.
- Bestrooi de Marokkaanse zwammen met het amandelschaafsel, de olijven en serveer met de tabouleh.
- Restje tabouleh over? Deze salade is ook heerlijk als lunch of bij de BBQ.
Meer over het drietal dat de komende tijd inspiratie aan je doorgeeft:
- Wilma Riemersma (kookfanaat en collega via De Streekboer)
- Rineke Dijkinga (vriendin van ons duurzame korte keten concept)
- Tally Bosma (voormalig winkelier van biologische verpakkingsarme producten uit Surhuisterveen en schrijfster van het boek: Het totaalrecept)
Jullie kennen Wilma allemaal wel als je ooit hebt besteld bij De Streekboer. Zij is degene die al jouw vragen beantwoordt over je bestelling.
Van Rineke hebben we al veel vaker recepten gedeeld. Dat is niet zo toevallig, want ze woont in de provincie Groningen en is bezig met voedselproductie op precies de manier waar wij fan van zijn: namelijk agro-ecologie. Als je meer over haar wilt weten en zelfs wilt leren, verwijzen wij je graag naar haar website. Hier vind je mogelijkheden om rechtstreeks van haar te leren.
Tally had een winkel in Surhuisterveen waar ze biologische boodschappen met zo min mogelijk plastic verpakkingen verkocht. Maar dat niet alleen, ze schreef ook een boek, ‘Het totaalrecept’. Ze is helaas gestopt met haar winkel en met ondernemen. De boeken zijn nog wel te koop via de pop-up winkel in Leeuwarden. De recepten zijn zeer de moeite waard, dus we delen ze graag met jou!