Haar achtergrond in het maatschappelijk werk zorgde ervoor dat ze voeding en levensstijl als geheel ziet. De recepten uit haar boek zijn eenvoudig en daardoor super toegankelijk. De kern zit bij haar in het leren kijken naar je totale leefgewoonten om te zien hoe je die het beste in balans kunt houden.

De komende tijd vinden jullie in de rubriek “Koken met fans” afwisselend recepten, tips en boodschappenlijstjes van Wilma, Rineke, en Tally.

Deze week een recept van Tally uit haar boek “Het totaalrecept”. Een boek dat ze schreef omdat ze zelf ook iets zocht om duurzaam op een gezond gewicht te blijven. Haar achtergrond in het maatschappelijk werk zorgde ervoor dat ze voeding en levensstijl als geheel ziet. De recepten uit haar boek zijn eenvoudig en daardoor super toegankelijk. De kern zit bij haar in het leren kijken naar je totale leefgewoonten om te zien hoe je die het beste in balans kunt houden.

Waar het om gaat is:

  • Eten en drinken,
  • Ontspannen,
  • Werken voor de kost en voor jezelf in je huishouden,
  • en goed slapen.

En dat in een prettig ritme blijven herhalen. Zoiets is de bedoeling. Koken mag simpel zijn, maar het moet je wel voeden. Daarom een super simpel recept om te beginnen:

Boodschappenlijstje voor broccoli-courgettesoep voor 4 kommen soep

Hoe maak je het? (Het is een basis recept voor soep. Je maakt alle soorten soep in een handomdraai op deze manier. Wat jij maar lekker vindt kun je op deze manier verwerken.)

  • Pel en snipper de ui.
  • Verwarm de olijfolie in een pan en voeg de ui toe.
  • Snij vervolgens de broccoli in roosjes en de courgette in blokjes en roerbak deze 5 minuten mee.
  • Doe vervolgens het water en de bouillonblokjes erbij en breng aan de kook.
  • Kook de groenten in ca 10 minuten gaar en pureer de soep met een staafmixer.
  • Snij de blaadjes munt in stukjes en roer door de Griekse yoghurt en klop los met 1 of 2 eetlepels water.
  • Serveer de soep met een eetlepel muntyoghurt . Tip: de munt geeft een frisse zomerse smaak aan de soep. Hou je er niet zo van, laat de munt dan weg.

Meer over het drietal dat de komende tijd inspiratie aan je doorgeeft:

  • Wilma Riemersma (kookfanaat en collega via De Streekboer)
  • Rineke Dijkinga (vriendin van ons duurzame korte keten concept)
  • Tally Bosma (voormalig winkelier van biologische verpakkingsarme producten uit Surhuisterveen en schrijfster van het boek: Het totaalrecept)

Jullie kennen Wilma allemaal wel als je ooit hebt besteld bij De Streekboer. Zij is degene die al jouw vragen beantwoordt over je bestelling.

Van Rineke hebben we al veel vaker recepten gedeeld. Dat is niet zo toevallig, want ze woont in de provincie Groningen en is bezig met voedselproductie op precies de manier waar wij fan van zijn: namelijk agro-ecologie.  Als je meer over haar wilt weten en zelfs wilt leren, verwijzen wij je graag naar haar website. Hier vind je mogelijkheden om rechtstreeks van haar te leren.

Tally had een winkel in Surhuisterveen waar ze biologische boodschappen met zo min mogelijk plastic verpakkingen verkocht. Maar dat niet alleen, ze schreef ook een boek, ‘Het totaalrecept’. Ze is helaas gestopt met haar winkel en met ondernemen. De boeken zijn nog wel te koop via de pop-up winkel in Leeuwarden. De recepten zijn zeer de moeite waard, dus we delen ze graag met jou!