De komende tijd vinden jullie in de rubriek “Koken met fans” afwisselend recepten, tips en boodschappenlijstjes van Wilma, Rineke en Tally.
Deze week weer een recept van Tally uit haar boek “Het totaalrecept”. Een boek dat ze schreef omdat ze zelf ook iets zocht om duurzaam op een gezond gewicht te blijven. Haar achtergrond in het maatschappelijk werk zorgde ervoor dat ze voeding en levensstijl als geheel ziet. De recepten uit haar boek zijn eenvoudig en daardoor super toegankelijk. De kern zit bij haar in het leren kijken naar je totale leefgewoonten om te zien hoe je die het beste in balans kunt houden.
Waar het om gaat is:
- Eten en drinken,
- Ontspannen,
- Werken voor de kost en voor jezelf in je huishouden,
- en goed slapen.
En dat in een prettig ritme blijven herhalen. Zoiets is de bedoeling. Koken mag simpel zijn, maar het moet je wel voeden. Deze keer een recept om vakantie-vibes van te krijgen (of te houden)
Griekse kofta met salade: Een heerlijk makkelijke zomerse maaltijd. Je waant je zo in Griekenland…
Boodschappen voor 4 personen:
- zilvervliesrijst
- 400 gram rundergehakt (ongekruid)
- 1 volkoren beschuit of 3 el paneermeel
- 1 ei
- el olijfolie
- 4 gram zout
- 2 el komijnpoeder
- 2 el oregano
- 2 tl paprikapoeder
- 2 tl tijm gedroogd
- 1 tl kaneel
- 1 ui
- teentje knoflook
- blik of pakje tomatenblokjes (400 g)
- 1 tl rietsuiker
- Peper en zout
Voor de Griekse salade
- 1/2 komkommer
- 3 tomaten
- 1 kleine rode ui of een halve rode ui
- 40 gram geitenkaasblokjes
- 12 olijven in ringen
- el olijfolie
- 1 el witte of rode balsamico
- Azijn
Hoe maak je het in 30 minuten?
- Kruid de gehad met de zout, de helft van de kruiden en specerijen, een ei een verkruimelde beschuit.
- Laat even intrekken, je kunt dit ook de avond van te voren klaarmaken.
- Zet een pan met water op met eventueel een snuf zout en kook vervolgens de rijst gaar.
- Vorm van het gehakt worstvormige balletjes.
- Verwarm de olijfolie in een koekenpan en bak het gehakt rondom bruin.
- Pel en snipper de ui en voeg toe en bak 5 minuten mee.
- Pel het teentje knoflook en pers uit met een knoflookpers en voeg toe aan het gehakt, samen met de rest van de kruiden en specerijen.
- Voeg vervolgens de tomatenblokjes toe, samen met de suiker en laat nog eens 15 minuten stoven.
- Voeg zo nodig een scheutje water toe als de saus teveel inkookt.
- Proef en maak op smaak met zout en peper.
- Bereid ondertussen de salade. Schil de komkommer en snijd in blokjes.
- Was de tomaten en snijd ook deze in blokjes.
- Pel de rode ui en snijd in dunne ringen.
- Doe de groenten in een saladeschaal en verkruimel
- de geitenkaasblokjes er boven en voeg de olijven toe.
- Maak op smaak met peper, een el olijfolie en een el witte of rode balsamico azijn.
- Serveer de kofta met een schep rijst en de salade. Tip: heb je grote eters aan tafel voeg dan nog een blik tomatenblokjes toe en maak op smaak met extra kruiden en specerijen.
Meer over het drietal dat de komende tijd inspiratie aan je doorgeeft:
- Wilma Riemersma (kookfanaat en collega via De Streekboer)
- Rineke Dijkinga (vriendin van ons duurzame korte keten concept)
- Tally Bosma (voormalig winkelier van biologische verpakkingsarme producten uit Surhuisterveen en schrijfster van het boek: Het totaalrecept)
Jullie kennen Wilma allemaal wel als je ooit hebt besteld bij De Streekboer. Zij is degene die al jouw vragen beantwoordt over je bestelling.
Van Rineke hebben we al veel vaker recepten gedeeld. Dat is niet zo toevallig, want ze woont in de provincie Groningen en is bezig met voedselproductie op precies de manier waar wij fan van zijn: namelijk agro-ecologie. Als je meer over haar wilt weten en zelfs wilt leren, verwijzen wij je graag naar haar website. Hier vind je mogelijkheden om rechtstreeks van haar te leren.
Tally had een winkel in Surhuisterveen waar ze biologische boodschappen met zo min mogelijk plastic verpakkingen verkocht. Maar dat niet alleen, ze schreef ook een boek, ‘Het totaalrecept’. Ze is helaas gestopt met haar winkel en met ondernemen. De boeken zijn nog wel te koop via de pop-up winkel in Leeuwarden. De recepten zijn zeer de moeite waard, dus we delen ze graag met jou!