Stamppot in de zomer? Ja hoor! Laat je verrassen door de combinatie van de smaken.

De crunchy uitjes maken de smaakbeleving compleet!

De komende tijd vinden jullie in de rubriek “Koken met fans” afwisselend recepten, tips en boodschappenlijstjes van Wilma, Rineke, en Tally.

Deze week weer een recept van Tally uit haar boek “Het totaalrecept”. Een boek dat ze schreef omdat ze zelf ook iets zocht om duurzaam op een gezond gewicht te blijven. Haar achtergrond in het maatschappelijk werk zorgde ervoor dat ze voeding en levensstijl als geheel ziet. De recepten uit haar boek zijn eenvoudig en daardoor super toegankelijk. De kern zit bij haar in het leren kijken naar je totale leefgewoonten om te zien hoe je die het beste in balans kunt houden.

Waar het om gaat is:

  • Eten en drinken,
  • Ontspannen,
  • Werken voor de kost en voor jezelf in je huishouden,
  • en goed slapen.

En dat in een prettig ritme blijven herhalen. Zoiets is de bedoeling. Koken mag simpel zijn, maar het moet je wel voeden. Daarom een heerlijk eenvoudig recept dat je niet verwacht in de zomer:

Vegetarische zomerstamp

Stamppot in de zomer? Ja hoor! Laat je verrassen door de combinatie van de smaken.

De crunchy uitjes maken de smaakbeleving compleet!

Boodschappen voor 4 personen

Je maakt het zo in ongeveer 30 minuten:

  • Schil de aardappelen en de zoete aardappelen,snijd in blokjes en kook ze gaar in licht gezouten water.
  • Kook de eieren halfzacht gaar.
  • Was de paprika en peper. Snijd de paprika in blokjes.
  • Verwarm een scheutje olijfolie in een wokpan en voeg de paprika
  • Snijd de rode peper door midden en verwijder de pitjes en zaadlijsten (tenzij je van heel pittig
  • houdt).
  • Snipper de peper vervolgens in kleine stukjes en voeg toe aan de paprika en bak mee.
  • Snij de harde achterkant van de Chinese kool en snij de kool vervolgens in de lengte door de midden en herhaal dat met de twee helften. Snij in dunne reepjes.
  • Was in een vergiet en voeg vervolgens toe aan de paprika en peper.
  • Voeg de gember(poeder) toe, ongeveer een halve theelepel zout en de honing en roerbak
  • mee met de groenten.
  • Snijd de kaas in kleine blokjes van ca 1×1 cm. Giet de aardappelen af als ze gaar zijn, bewaar een beetje kookvocht en doe terug in de pan. Stamp de aardappelen fijn met een pureestamper.
  • Roer nu de groenten met het vrijgekomen vocht door de aardappelen.
  • Voeg indien nodig nog een beetje kookvocht toe.
  • Roer de kaas door de stamppot en laat ongeveer 3 minuten staan op laag vuur.
  • Pel de eieren en snijd ieder ei in 4 parten.
  • Serveer de stamp met een ei en een eetlepel gebakken uitjes.

Meer over het drietal dat de komende tijd inspiratie aan je doorgeeft:

  • Wilma Riemersma (kookfanaat en collega via De Streekboer)
  • Rineke Dijkinga (vriendin van ons duurzame korte keten concept)
  • Tally Bosma (voormalig winkelier van biologische verpakkingsarme producten uit Surhuisterveen en schrijfster van het boek: Het totaalrecept)

Jullie kennen Wilma allemaal wel als je ooit hebt besteld bij De Streekboer. Zij is degene die al jouw vragen beantwoordt over je bestelling.

Van Rineke hebben we al veel vaker recepten gedeeld. Dat is niet zo toevallig, want ze woont in de provincie Groningen en is bezig met voedselproductie op precies de manier waar wij fan van zijn: namelijk agro-ecologie.  Als je meer over haar wilt weten en zelfs wilt leren, verwijzen wij je graag naar haar website. Hier vind je mogelijkheden om rechtstreeks van haar te leren.

Tally had een winkel in Surhuisterveen waar ze biologische boodschappen met zo min mogelijk plastic verpakkingen verkocht. Maar dat niet alleen, ze schreef ook een boek, ‘Het totaalrecept’. Ze is helaas gestopt met haar winkel en met ondernemen. De boeken zijn nog wel te koop via de pop-up winkel in Leeuwarden. De recepten zijn zeer de moeite waard, dus we delen ze graag met jou!