Volgens haar eigen, inmiddels legendarische uitspraak in onze familie, was ze "niet voor rabarber in de wieg gelegd." Liever had ze de aardbeienjam op tafel of vanillevla mét hagelslag! Dat lag beter in de lijn van de reden van haar aardse bestaan, vond ze zelf.

Rabarbervoordelangstedagoogsten

Oogsten vóór de langste dag! 

 

Van mijn eigen nichtje krijg ik een receptidee! Destijds was ze bij ons kind aan huis en at ze geregeld met ons mee. Omdat ze zich graag en goed als de benjamin gedroeg, sloeg de kleuter haar armen strak over elkaar als mijn moeder als toetje met de rabarbermoes aankwam die we door de yoghurt konden doen. Volgens haar eigen, inmiddels legendarische uitspraak in onze familie, was ze “niet voor rabarber in de wieg gelegd.” Liever had ze de aardbeienjam op tafel of vanillevla mét hagelslag! Dat lag beter in de lijn van de reden van haar aardse bestaan, vond ze zelf.

We zijn heel wat jaren verder en kennelijk is de culinaire ontwikkeling van mijn nichtje in positieve zin ontplooid, want ze stuurt me nu het recept van een rabarber-crumbletoetje op. Met een vette knipoog uiteraard.

Wist je trouwens dat je rabarber eigenlijk alleen vóór de langste dag, dus 21 juni, mag oogsten en eten?

Boodschappenlijstje

 • Rabarber (Ik heb voor 4 personen ongeveer een pond rabarber gebruikt. Je kunt ook die lekkere rabarberjam gebruiken als je geen tijd hebt. Dat heb ik laatst gedaan. Dan kun je het hele rabarber-moes-maak-proces overslaan.)
 • Speltmeel (of een andere soort)
 • Honing (een eetlepel)
 • Handje noten (ik heb walnoten gehakt)
 • Havervlokken
 • Kokosolie (twee lepels)
 • Sinaasappel
 • Beetje kaneel
 • Beetje zout
 • Yoghurt/hangop

Bereiding

Het is makkelijk hoor, want je weet het: echt een keukenprinses ben ik niet 😉

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden terwijl je de rabarber wast en snijdt. Snijd de harde achterkantjes en plekjes weg.TIP: Laat de harde achterkantjes meekoken, er zit een natuurlijk bindmiddel en nutriënten in. Daarna kun je ze eruit halen, net zoals je met een laurierblad doet na het koken van iets.
 2. Rasp de sinaasappelschil.
 3. Stoof de rabarber met de rasp, een snuf kaneel en de helft van de honing vijf minuten in een pan. Proef tussendoor. Er kan altijd nog iets meer honing bij.
 4. Als je tevreden bent met de smaak, doe je de rabarber in kleine ovenschaaltjes. Ik gebruik oude crème brûlée bakjes, maar het kan natuurlijk ook in één grote schaal. Vet deze eerst even in.
 5. Meng het meel, de havermout en de andere helft van de honing met de kokosolie. Gebruik je handen om het lekker te laten brokkelen en strooi het over de rabarber.
 6. Zet het geheel nu voor 20 minuten in de oven. Kijk tussendoor even en zet de schaal iets onder het midden zodat het niet te donker wordt.
 7. Serveer het met een flinke schep yoghurt of hangop erbij. Echt genieten! Zeker als je het in van die ’teiltjes’ van tante Nel serveert.

(Noot van de ‘redactie’: We hadden vroeger thuis bakjes met kleine oortjes eraan die mijn nichtje ’teiltjes’ noemde. Het duurde even voordat wij snapten wat ze bedoelde toen we de gewone glazen vlabakjes pakten. Beteuterd zat ze te kijken en zei: “Tante Nel, ik lust het eigenlijk alleen uit een teiltje…”)