Nog eentje van toen. Niet van onszelf maar wel heel toepasselijk!

We namen je al mee in drie andere hardnekkige mythes die je weleens moet ontkrachten als je nietsvermoedend op een feestje of borrel staat. Als mensen weten dat jij ‘anders’ eet, willen ze soms het naadje van de kous weten, en kom jij er snel achter dat er veel desinformatie is.

We vertelden je al over het landgebruik, dat voor bio toch ook gif nodig is, en hoe we al dan niet de wereld gaan voeden.

Al in 2018 bedacht Nature en More met een knipoog de Bio Bullsh*t Bingo.

In de afgelopen zes jaar hebben wij zelf al heel veel mensen op een leuke manier meer inzicht gegeven in de andere narratieven die er zijn over de voordelen van biologisch eten. Hoewel in het gangbare narratief al die mythes over de onmogelijkheid om het met bio te redden in stand worden gehouden, lukt het door humor om steeds meer mensen kennis te geven, waardoor ze keuzes maken die verder reiken dan hun eigen bord.

De Bio Bullsh*t Bingo kan daar een heel leuk en handig hulpmiddel bij zijn.

Ook als je zelf weer even wilde weten hoe het ook alweer precies zat: waarom promoot de rijksoverheid op dit moment de bio-sector ook weer expliciet? Dat is natuurlijk niet voor niks. Biologisch, biodynamisch en dus agro-ecologisch heeft wat ons betreft een gouden toekomst!

Ik noem steeds vaker ook als verzamelnaam agro-ecologisch. Dat doe ik omdat sommige voedselproducenten geen SKAL-certificaat hebben aangevraagd omdat ze:

  • eigenlijk alles lokaal afzetten en hun klanten weten dat er geen chemie en kunstmest wordt gebruikt,
  • of omdat ze te kleinschalig zijn ,
  • of bijvoorbeeld in eerste instantie een zorgbedrijf zijn.

Agro-ecologie is een verzamelnaam waar biologisch en biodynamisch binnen passen. Deze wereldwijd erkende term neemt zelfs het vormen van een community mee als belangrijk uitgangspunt. Eenvoudigweg omdat blijkt dat we echt veel gezonder worden en ons gevoel van welzijn verhoogt als we als mensen voelen dat we een wezenlijk onderdeel zijn van iets. Dus vandaar dat we de term agro-ecologie steeds vaker gebruiken. Wat wij willen bereiken is ook een sterke gemeenschap die de duurzame korte keten draagt.

Dankjewel dat jij ons ook helpt om het verhaal steeds te blijven vertellen!