Geniet van een Bluezone-menu met zoveel mogelijk Nederlandse ingrediënten!

Geniet van een Bluezone-menu met zoveel mogelijk Nederlandse ingrediënten!

We hanteren eigenlijk altijd de 80%/20% regel. Dat zorgt voor precies die flexibiliteit die het leven zo prettig maakt.

Voor de Bluezone-menu’s met Nederlandse ingrediënten geldt deze regel natuurlijk ook: 80% Nederlandse ingrediënten en 20% aangevuld van elders. Zo leer je koken volgens de principes van de Bluezones en kun je je buren, vrienden, familie, collega’s en kennissen uitnodigen om ervan mee te genieten!

Laat je ons weten hoe de etentjes zijn geweest?

Gerlinda heeft het april menu voor je samengesteld. De boodschappen hiervoor kun je, nu de samen-winkel er nog niet is, bijvoorbeeld doen bij:

  • De houdbare Nederlandse agro-eclogishce producten zijn vanaf 23 april in het mini-winkeltje via TrompTheater/Kattencafe te koop!

Voor de overige producten kun naar bijvoorbeeld naar:

  • Odin op de Verlengde Schrans (of bij een andere Odin-winkel als je niet in Leeuwarden woont)
  • Hofweb (landelijke biologische/biodynamische webwinkel met zoveel mogelijke NL aanbod)
  • Dorpstuin Snakkerburen
  • De biologische vrijdagmarkt
  • Via de Streekboer en daar filteren op biologische/agro-ecologische leveranciers en gezellig bij ons in het TrompTheater afhalen op donderdag.

Blue Zone Recepten voor jouw dagelijkse kost – April 2025

Ik heb mij laten inspireren door een prachtige groene kropsla, een mooie bloemkool met knapperige bladeren en vroege zomerkoninkjes in de lente.

  Kerriesoep met doperwten en kropsla

Ingrediënten:

  • 3 eetl. olijfolie
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • 2 tl kerriepoeder (madras)
  • ¾ tl kurkuma
  • ½ tl koriander
  • ¼ tl komijn
  • 1 eetl. volkorenmeel
  • 1 kropsla, in repen gesneden
  • 2 eetl. citroensap + rasp van ½ citroen
  • 2 tl (agave)honing
  • 400 gr doperwten (diepvries)
  • 1 grote aardappel, in blokjes
  • 1 ¼ liter groentebouillon
  • 1 ½ eetl. tahin
  • Versgemalen peper
  • Fijngesneden muntblaadjes en geraspte citroenschil als garnering

Bereiding:

  1. Verhit de olijfolie in een grote pan en fruit de ui en knoflook 5 minuten op laag vuur.
  2. Roer de kruiden en het meel erdoor en laat een minuutje meebakken.
  3. Voeg de sla, doperwten, aardappel, citroensap en honing toe en meng goed.
  4. Haal de pan van het vuur en voeg al roerend de bouillon toe.
  5. Zet de pan terug op het vuur, dek af en laat 10 minuten zachtjes koken tot de aardappel gaar is.
  6. Laat iets afkoelen. Neem een deciliter kookvocht en meng dit met de tahin.
  7. Pureer de rest van de soep met een staafmixer of blender.
  8. Roer de tahin erdoor en verwarm de soep nog even (niet laten koken!).
  9. Breng op smaak met peper en serveer met muntblaadjes en citroenrasp.

 


Bloemkoolnasi

Ingrediënten:

  • 1 bloemkool, in roosjes (als het nog niet te krijgen is is hiervan ook een goed diepvries alternatief te koop.
  • 1 eetl. gember, fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2-3 wortels, in kleine blokjes
  • 125 gr shiitake, in stukjes
  • 125 gr (gerookte) tofu
  • 150 gr doperwten (diepvries)
  • 4 bosuitjes, fijngesneden
  • 1 rode peper, in ringetjes
  • 75 gr ongezouten cashewnoten
  • 4 eetl. sojasaus (of tamari)
  • 4 eetl. gebakken uitjes
  • 3-4 eetl. zonnebloemolie
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding:

  1. Maal de bloemkool in een keukenmachine of hak met een mes tot grove korrels.
  2. Rooster de cashewnoten in een droge pan op middelhoog vuur.
  3. Verhit de olie in een wok en bak de gember en knoflook tot ze geuren.
  4. Voeg de wortel toe en bak 2 minuten, gevolgd door doperwten, shiitake en tofu.
  5. Laat alles 10 minuten op laag vuur garen met een deksel op de pan.
  6. Meng de bosui, cashewnoten en sojasaus erdoor en breng op smaak met zout en peper.

Serveer met:

  • Naakte haver of volkoren basmatirijst
  • Bijgerechten: rode peper in ringetjes, gebakken uitjes, pindasaus, komkommer-wakamesalade

Pindasaus (simpele versie)

Ingrediënten:

  • ½ kop pindakaas
  • ½ kop heet water
  • 2 eetl. sojasaus
  • 2 eetl. agavesiroop (of suiker)
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 eetl. appelazijn
  • Cayenne- of chilipoeder
  • Zout naar wens

Bereiding:

  1. Meng alle ingrediënten goed door elkaar tot een gladde saus ontstaat.

Komkommer-wakamesalade

Ingrediënten:

  • 1 biologische komkommer
  • Zeezout
  • 2 eetl. wakamevlokken
  • Rijstazijn
  • Mirin
  • Geroosterde sesamolie
  • Shoyu (sojasaus)
  • Geroosterd sesamzaad

Bereiding:

  1. Snijd de komkommer in dunne halve schijfjes en bestrooi met zeezout. Laat uitlekken in een vergiet.
  2. Week de wakamevlokken 10 minuten in lauw water en knijp uit.
  3. Meng de wakame met de komkommer.
  4. Maak een dressing van rijstazijn, mirin, sesamolie en een paar druppels shoyu en meng door de salade.
  5. Bestrooi met geroosterd sesamzaad.

Aardbeientaartje (glutenvrij)

Ingrediënten:

  • 250-300 gr aardbeien (of ander diepvries fruit, want het is nog te vroeg voor aardbeitjes van de koude grond natuurlijk. Als je geen diepvriesfruit wil dan kun je ook altijd een jam denken voor een dessert. Jam maken is een andere mooie manier om zacht fruit lang houdbaar te maken.)
  • 2 eetl. agavesiroop
  • Balsamicoazijn

Bodem:

  • 100 gr sesamzaadjes
  • 50 gr zonnebloempitten of amandelen
  • 50 gr walnoten
  • 140 gr rozijnen
  • 100 gr ontpitte dadels
  • 3-4 eetl. (amandel)melk of water
  • Gemalen kaneel
  • Kokosrasp

Bereiding:

  1. Maal de ingrediënten voor de bodem tot een stevig deeg. Voeg indien nodig melk of water toe.
  2. Druk het deeg in een ondiepe taartvorm en strooi er kokosrasp over.
  3. Laat 2-3 uur opstijven in de diepvries.
  4. Pureer de helft van de aardbeien met 2 eetl. agavesiroop.
  5. Snijd de overige aardbeien in plakjes en meng met balsamicoazijn. Laat marineren.
  6. Bestrijk de taartbodem met de aardbeienpuree en leg de gemarineerde plakjes erbovenop.
  7. Snijd in puntjes en serveer met Griekse yoghurt (of vegan variant).

POP UP Blue Zone

Een culinaire reis langs de vijf Blue Zones in de wereld, met plantaardige voeding als basis. Concept en uitwerking: EtenbijAnna / Gerlinda Scheepsma.

Gerlinda woonde ruim 25 jaar in Costa Rica, thuisbasis van een van de vijf Blue Zones: Nicoya Peninsula. Hier, net als in de andere Blue Zones, worden mensen doorgaans heel oud, komt dementie weinig voor en ligt de gemiddelde leeftijd boven de 90 jaar. Hun leefomgeving en eetpatroon spelen hierbij een cruciale rol.

Benieuwd hoe dat werkt en hoe het smaakt? Met deze recepten brengen we de Blue Zone-levensstijl naar Friesland.

📩 Met alle plezier verzorgt Gerlinda een Pop-up Blue Zone bij jou thuis!
EtenbijAnna@gmail.com / 06-12832153