Geniet van een Bluezone-menu met zoveel mogelijk Nederlandse ingrediënten!

Geniet van een Bluezone-menu met zoveel mogelijk Nederlandse ingrediënten!

We hanteren eigenlijk altijd de 80%/20% regel. Dat zorgt voor precies die flexibiliteit die het leven zo prettig maakt.

Voor de Bluezone-menu’s met Nederlandse ingrediënten geldt deze regel natuurlijk ook: 80% Nederlandse ingrediënten en 20% aangevuld van elders. Zo leer je koken volgens de principes van de Bluezones en kun je je buren, vrienden, familie, collega’s en kennissen uitnodigen om ervan mee te genieten!

Laat je ons weten hoe de etentjes zijn geweest? maak je mooie foto’s van de gerechten. Kunnen we er wellicht later een mooi kookboek van maken!

Gerlinda heeft het eerste menu voor je samengesteld. De boodschappen hiervoor kun je, nu de samen-winkel er nog niet is, bijvoorbeeld doen bij:

  • Odin op de Verlengde Schrans (of bij een andere Odin-winkel als je niet in Leeuwarden woont)
  • Hofweb (landelijke biologische/biodynamische webwinkel met zoveel mogelijke NL aanbod)
  • Dorpstuin Snakkerburen
  • De biologische vrijdagmarkt
  • Via de Streekboer en daar filteren op biologische/agro-ecologische leveranciers en gezellig bij ons in het TrompTheater afhalen op donderdag.
  • De houdbare Nederlandse agro-eclogishce producten zijn binnenkort in het mini-winkeltje via TrompTheater/Kattencafe te koop!

Een winterse februari maaltijd

Een winterse maaltijd begint vaak met een heerlijke groentesoep, perfect om te zorgen voor een voldoende en gevarieerde inname van groenten. Deze keer gebruiken we witlof als seizoensgroente en als basis voor de soep.

Door te kiezen voor hartige gerechten met een langere kooktijd bescherm je jezelf tegen de winterse temperaturen. Denk hierbij aan (volkoren) granen, kleine bonen en gestoomde wintergroenten, met een voorkeur voor wortel- en ronde groenten zoals ui, pompoen, spruiten, kool en rapen. Beperk de hoeveelheid koude salades en fruit; kies in plaats daarvan voor een warme salade of maak een compote van gedroogd fruit.


Romige witlofsoep

Ingrediënten:

  • 1 ui
  • 1 grote aardappel of aardpeer
  • ½ prei
  • 350 gram witlof (ongeveer 3 stronken)
  • Olijfolie
  • Zeezout
  • Witte miso
  • Bouillon(blokje)
  • Zout en peper

Bereiding:

  1. Was en snijd de groenten. Snijd de ui en aardappel in blokjes, en de prei en witlof in smalle ringen.
  2. Verhit wat olie in een pan met een dikke bodem en fruit hierin de fijngesneden ui. Voeg daarna de in blokjes gesneden aardappel toe met een snufje zout en laat even bakken.
  3. Voeg voldoende water of bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Doe de prei en witlof erbij en laat nog een minuut of 10 koken.
  4. Pureer de soep en breng op smaak met peper en een halve lepel witte miso (los de miso eerst op in een half kommetje water en meng het daarna door de soep).
  5. Serveer met wat fijngesneden groen van de prei.

Groentestoof met kapucijner- of witte bonen

Ingrediënten:

  • 3 pastinaken
  • ½ knolselderij
  • 500 gram spruiten
  • 500 gram kapucijner- of witte bonen (gekookt)
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 theelepel chilivlokken
  • 2 winterwortels
  • 500 ml tomatenpassata
  • 300 ml groentebouillon
  • 3 takjes tijm
  • 3 blaadjes laurier
  • Handje bladpeterselie
  • Optioneel:
    • 2 eetlepels gesneden zwarte olijven
    • 2 eetlepels geraspte harde geitenkaas (kan vervangen worden door edelgist)

Bereiding:

  1. Schil de pastinaken met een dunschiller, snijd ze in grove stukken en zet ze in water met citroensap.
  2. Schil de knolselderij en snijd deze ook in grove stukken.
  3. Verwarm olie in een grote braadpan met een dikke bodem en een goed afsluitende deksel.
  4. Bak de ui glazig, voeg daarna de knoflook en chilivlokken toe en bak kort mee.
  5. Breng ondertussen een pan met water en zout aan de kook. Voeg de spruitjes en een bouillonblokje toe zodra het water kookt en laat ze 5-6 minuten beetgaar worden. Giet af en bewaar het bouillonwater. Laat de spruitjes afkoelen.
  6. Voeg na 5 minuten de wortel, knolselderij en pastinaak toe aan de braadpan en bak een paar minuten mee.
  7. Voeg de tomatenpassata, bouillon, tijm, laurier en olijven toe. Dek de pan af en laat de groenten 20-30 minuten stoven tot ze beetgaar zijn.
  8. Voeg de spruitjes en bonen toe en verwarm alles goed door.
  9. Breng op smaak met zout en peper en bestrooi met peterselie en kaas/edelgist.

TIP: Dit gerecht is perfect voor de Römertopf! Laat de Römertopf eerst een half uur in koud water weken. Doe vervolgens alle ingrediënten erin, zet de deksel erop en plaats de schaal in een koude oven. Stel de temperatuur in op 190°C en laat het geheel een half uur stoven. Voeg daarna de spruitjes en bonen toe en laat nog 10 minuten garen.

Serveer met naakte haver (een verrassend alternatief voor rijst). Houd rekening met de lange kooktijd en zet de haver tegelijk met de soep op!

Of kies voor een boekweitschotel

ingrediënten

  • 1 kop (250 ml) boekweitgrutten,
  • 2 koppen (500 ml) koud water),
  • harde kaas (200 gram) of edelgistvlokken,
  • verse kruiden en spinazie of andijvie (fijngehakt),
  • geklopt eitje (of eivervanger)
  • met halve kop (graan)melk.

Bereiding:

  1. Was de boekweitgrutten en rooster enkele minuten in een droge koekepan.
  2. Breng het water aan de kook, voeg de boekweitgrutten en een snufje zout toe.
  3. Doe de deksel op de pan en laat 15-20 min rustig garen. Het resultaat moet kruimelig zijn.
  4. Doe de geraspte kaas of edelgistvlokken erdoor met de fijngehakte kruiden en groenten en de geklopte ei (ei vervanger).
  5. Doe dit mengsel in een ingevette ovenschaal en zet het in een voorverwarmde oven (180 graden celcius).
  6. Na 20 minuten haal je schotel eruit en maak je een kuiltje voor een ei (per persoon),
  7. zet weer terug in de oven totdat het ei gestold is.
  8. Laat iets afkoelen voor het serveren.

Gepofte appel

Ingrediënten:

  • 6 kleine biologische appels (1 per persoon)
  • 60 gram krenten of rozijnen
  • 30 gram ruwe rietsuiker
  • 30 gram boter
  • Snufje kaneel

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Verwijder het klokhuis met een appelboor.
  3. Snijd de appels in het midden in, zodat ze niet knappen in de oven.
  4. Maak de vulling door de krenten te mengen met de boter, kaneel en suiker.
  5. Vul de appels met dit mengsel, leg ze op een bakplaat en bak ze 20-30 minuten.
  6. Controleer of ze zacht aanvoelen; dan zijn ze gaar.
  7. Serveer warm met je favoriete yoghurt.

POP UP Blue Zone

Een culinaire reis langs de vijf Blue Zones in de wereld, met plantaardige voeding als basis. Concept en uitwerking: EtenbijAnna / Gerlinda Scheepsma.

Gerlinda woonde ruim 25 jaar in Costa Rica, thuisbasis van een van de vijf Blue Zones: Nicoya Peninsula. Hier, net als in de andere Blue Zones, worden mensen doorgaans heel oud, komt dementie weinig voor en ligt de gemiddelde leeftijd boven de 90 jaar. Hun leefomgeving en eetpatroon spelen hierbij een cruciale rol.

Benieuwd hoe dat werkt en hoe het smaakt? Met deze recepten brengen we de Blue Zone-levensstijl naar Friesland.

📩 Met alle plezier verzorgt Gerlinda een Pop-up Blue Zone bij jou thuis!
EtenbijAnna@gmail.com / 06-12832153