Geniet van een Bluezone-menu met zoveel mogelijk Nederlandse ingrediënten!
We hanteren eigenlijk altijd de 80%/20% regel. Dat zorgt voor precies die flexibiliteit die het leven zo prettig maakt.
Voor de Bluezone-menu’s met Nederlandse ingrediënten geldt deze regel natuurlijk ook: 80% Nederlandse ingrediënten en 20% aangevuld van elders. Zo leer je koken volgens de principes van de Bluezones en kun je je buren, vrienden, familie, collega’s en kennissen uitnodigen om ervan mee te genieten!
Laat je ons weten hoe de etentjes zijn geweest?
Gerlinda heeft het maart menu voor je samengesteld. De boodschappen hiervoor kun je, nu de samen-winkel er nog niet is, bijvoorbeeld doen bij:
- Odin op de Verlengde Schrans (of bij een andere Odin-winkel als je niet in Leeuwarden woont)
- Hofweb (landelijke biologische/biodynamische webwinkel met zoveel mogelijke NL aanbod)
- Dorpstuin Snakkerburen
- De biologische vrijdagmarkt
- Via de Streekboer en daar filteren op biologische/agro-ecologische leveranciers en gezellig bij ons in het TrompTheater afhalen op donderdag.
- De houdbare Nederlandse agro-eclogishce producten zijn binnenkort in het mini-winkeltje via TrompTheater/Kattencafe te koop!
We starten dit menu weer met een soep. Het is nog winter maar de lente is steeds beter voelbaar deze maand!
Rode bietjes- en wortelpeterseliesoep
Ingrediënten:
- 1 flinke rode biet (of witte of gele)
- Gelijke hoeveelheid wortelpeterselie, knolselderij of pastinaak
- 1 courgette (optie, want die is er nu nog niet uit Nederland. Expirimenteer met ingemaakte courgette uit de zomer)
- 1 eetlepel (kokos)olie
- 1 theelepel komijnzaad
- 1 eetlepel fijngehakte gember
- ¼ theelepel gemalen venkelzaad
- 1 liter water
- 1 theelepel zeezout
- 1 biologische groentebouillonblokje
- ½ theelepel gemalen zwarte peper
- Sap van ½ citroen
- Groene kruiden naar keuze
Bereiding:
Schil de groenten indien nodig en snijd ze in gelijke blokjes. Verhit de olie op laag vuur en bak het komijnzaad met de gember en venkel. Voeg de gesneden biet toe en roerbak een paar minuten. Voeg vervolgens de andere groenten toe. Breng het water aan de kook en laat de groenten ongeveer 15 minuten koken. Voeg daarna eventueel de courgette toe en laat nog 5-10 minuten zachtjes doorkoken. Voeg het bouillonblokje toe. Gebruik een staafmixer of blender om de soep te pureren. Voeg eventueel nog wat water toe. Breng op smaak met zout, peper en citroensap. Serveer met fijngehakte kruiden.
Spruitjessalade
Ingrediënten:
- 500 gram spruitjes
- 1 rode ui
- 1 eetlepel rijstazijn
- Snufje zeezout
- ½ kop walnoten
Voor de dressing:
- 2 eetlepels mosterd
- 2 eetlepels tahin
- 4 eetlepels warm water
- 8 eetlepels olijfolie
- 4 eetlepels appeldiksap
- 1 theelepel zout
- Gemalen zwarte peper
Bereiding:
Maak de spruitjes schoon en snijd ze in fijne ringen. Snijd de ui in halve maantjes. Blancheer de spruitjes: dompel ze enkele minuten in kokend water en haal ze eruit zodra het water opnieuw kookt. Meng in een grote kom de rode ui, het zeezout en de rijstazijn (alternatief: witte azijn met sojasaus of witte balsamicoazijn met water). Mix de dressing-ingrediënten in een hoge mengbeker met een staafmixer of blender tot een gladde massa. Meng dit door de spruitjes en laat een halfuur staan. Rooster de walnoten, hak ze grof en strooi ze over de salade.
Adukibonen met pompoen
Ingrediënten:
- 1 kop adukibonen
- 1 kop pompoen in kleine blokjes
- 1 stukje kombu (of laurierblad)
- 5 dunne stukjes gember (of gembersap)
- 2 eetlepels shoyu (of tamari)
Bereiding:
Was de adukibonen en doe ze in een pan met een kleine hoeveelheid water, zodat ze net niet onderstaan. Breng aan de kook en laat bijna droog koken. Voeg koud water toe en herhaal dit proces nog twee keer (‘de bonen laten schrikken’). Voeg daarna voldoende water en het stukje kombu toe, zodat de bonen net onder water staan. Laat rustig gaar koken. Voeg in het laatste kwartier de pompoen en gember toe en laat zoveel mogelijk droog koken. Breng op smaak met shoyu.
Alternatieven:
Winterse geroosterde pompoen
Snijd een hele pompoen (biologisch hoeft niet geschild te worden) in stukken van 3 cm. Leg op een bakplaat, kruid met zeezout, zwarte peper, 1 theelepel gemalen venkelzaad, 1 theelepel gemalen korianderzaad, een verkruimeld kaneelstokje en een snuf chilivlokken. Rooster 1 uur op 180 graden tot de pompoen zacht en goudbruin is.
Bonenpotjes met gepofte knoflook
Pof 3-6 teentjes knoflook met een eetlepel olijfolie in een ovenschaaltje op 180 graden tot ze goudbruin zijn. Vul 4-6 ovenschaaltjes met 1 kop voorgekookte bonen naar keuze, schijfjes wortel en bleekselderij, gepelde tomaten uit blik, fijngehakte tijm en rozemarijn, zout en peper. Pers in elk schaaltje een gepofte knoflookteen uit en bestrooi met broodkruim (en optioneel geraspte gruyère of een Nederlandse kaas natuurlijk ;-)). Besprenkel met olijfolie en bak 35 minuten in de oven.
Sinaasappelbavarois
Ingrediënten:
- 250 ml (vegan) slagroom
- 2,5 dl sinaasappelsap
- 1 theelepel agar agar poeder (2 gram)
- 2 eetlepels agavesiroop (of gembersiroop)
- 1 biologische sinaasappel
Bereiding:
Klop de slagroom stijf en zet in de koelkast. Verwarm de helft van het sinaasappelsap met het agar agar-poeder en breng zachtjes aan de kook. Haal van het vuur en meng met de rest van het sinaasappelsap. Mix direct om klontering te voorkomen en laat afkoelen, regelmatig roerend. Rasp de sinaasappelschil en voeg toe. Na enkele minuten begint het mengsel dikker te worden. Roer beetje bij beetje de slagroom erdoor. Verdeel over koude coupes en laat minstens 3 uur opstijven in de koelkast.
POP UP Blue Zone
Een culinaire reis langs de vijf Blue Zones in de wereld, met plantaardige voeding als basis. Concept en uitwerking: EtenbijAnna / Gerlinda Scheepsma.
Gerlinda woonde ruim 25 jaar in Costa Rica, thuisbasis van een van de vijf Blue Zones: Nicoya Peninsula. Hier, net als in de andere Blue Zones, worden mensen doorgaans heel oud, komt dementie weinig voor en ligt de gemiddelde leeftijd boven de 90 jaar. Hun leefomgeving en eetpatroon spelen hierbij een cruciale rol.
Benieuwd hoe dat werkt en hoe het smaakt? Met deze recepten brengen we de Blue Zone-levensstijl naar Friesland.
📩 Met alle plezier verzorgt Gerlinda een Pop-up Blue Zone bij jou thuis!
EtenbijAnna@gmail.com / 06-12832153