Koken met Wilma!

De komende tijd vinden jullie in de rubriek “Koken met fans” afwisselend recepten, tips en boodschappenlijstjes van Wilma, Rineke, en Tally.

Deze week een recept van streekboer-collega en kookfanaat Wilma:

Omdat ik nog aardig wat Streekboergroentes had liggen die op moesten en een rustige zondag had dook ik vanochtend de keuken in. Van de anderhalf week oude rabarber (helaas waren niet alle stengels meer in goede staat ☹), een paar overrijpe bananen en appels maakte ik allereerst rabarbercrumble voor ontbijt. Vervolgens, na een blik geworpen te hebben in de koelkast én op internet maakte ik onderstaande héérlijke (vegetarische) stoofschotel:

Vegetarische stoofschotel (2 a 3 personen)

Bereiding:

  • Los een bouillonblokje op in ca. 500 ml liter kokend water.
  • Snipper de uien en knoflook. Fruit deze in een beetje olie of boter.
  • Snijd de wortel in plakjes of blokjes. Bak een paar minuutjes mee. Voeg daarna ook de champignons, de paprika en de stukken zoete aardappel en bak kort mee.
  • Voeg de (gerispte of gedroogde) tijm en paprikapoeder toe.
  • Roer de tomatenpuree er door. Giet een scheut rode wijn er bij (of niet). Giet de bouillon erbij. Doe de blaadjes laurier in de stoof en ook de stukken aardappel.
  • Laat de vegetarische stoofschotel met de deksel gedeeltelijk op de pan ca. 45 minuten zachtjes pruttelen tot alles gaar is. Ik heb de saus wat dikker gemaakt met arrowroot. Een ander bindmiddel zoals bloem of maizena kan natuurlijk ook. Vergeet tot slot niet de laurierblaadjes er weer uit te halen.
  • Persoonlijk vind ik zo’n soort gerecht altijd lekker met een beetje zilvervliesrijst erbij, maar zonder kan ook.

We wensen je alvast heel smakelijk eten.


Meer over het drietal dat de komende tijd inspiratie aan je doorgeeft:

  • Wilma Riemersma (kookfanaat en collega via De Streekboer)
  • Rineke Dijkinga (vriendin van ons duurzame korte keten concept)
  • Tally Bosma (voormalig winkelier van biologische verpakkingsarme producten uit Surhuisterveen en schrijfster van het boek: Het totaalrecept)

Jullie kennen Wilma allemaal wel als je ooit hebt besteld bij De Streekboer. Zij is degene die al jouw vragen beantwoordt over je bestelling.

Van Rineke hebben we al veel vaker recepten gedeeld. Dat is niet zo toevallig, want ze woont in de provincie Groningen en is bezig met voedselproductie op precies de manier waar wij fan van zijn: namelijk agro-ecologie.  Als je meer over haar wilt weten en zelfs wilt leren, verwijzen wij je graag naar haar website. Hier vind je mogelijkheden om rechtstreeks van haar te leren.

Tally had een winkel in Surhuisterveen waar ze biologische boodschappen met zo min mogelijk plastic verpakkingen verkocht. Maar dat niet alleen, ze schreef ook een boek, ‘Het totaalrecept’. Ze is helaas gestopt met haar winkel en met ondernemen. De boeken zijn nog wel te koop via de pop-up winkel in Leeuwarden. De recepten zijn zeer de moeite waard, dus we delen ze graag met jou!