Wat is er nieuw in het assortiment?

Er komen zo vaak nieuwe dingen bij dat we er een aparte pagina voor maken.

Deze week hebben we de Machedoux van De oude Streek uit Groningen, een zachte wit schimmelkaas in de koeling voor je klaarliggen. We willen zo graag weer de kaasjes van Doeties Geiten aanbieden maar we lopen tegen logistieke uitdagingen aan. Zodra het lukt om ze zo CO2 neutraal mogelijk in huis te hebben melden we ons… Dit leveringsprobleem staat symbool voor de grotere uitdagingen waar we voor staan. Ik neem jullie deze week mee in die uitdagingen.


Groninger grillkaas van Egebert ter Veen uit Groningen ligt nieuw in de koeling. is is als Halloumi, maar zo mag het niet heten als het uit de provincie Groningen komt. 😉 Minstens zo lekker is deze hoor.

Kerriepoeder van het blauwe huis (Lokaal en biologisch bedrijf, grondstof voor Kerrie uiteraard niet lokaal. (Helaas nog steeds niet geleverd.)

En dan nog een rijtje niet lokaal wel bio:

 • Mayonaise (Suikervrij en nu wel geleverd ;-))
 • Riet Poedersuiker (Straks voor de Oliebollen alvast! We hebben de mix al in huis.)
 • Hazelnoten (Uit Turkije)
 • Hazelnoten (in schil uit Nederland)

Soms is het lijstje nieuwe dingen heel overzichtelijk 😉

Twee dingen:

 • Niet lokaal wel bio: Wijnsteenbakpoeder
 • En Lokaal en duurzaam: Pompoen jam van Groningerland (zelfde als van de appelstroop, dus uit het Groningse Wirdum.)

Vanwege het seizoen terug van weggeweest!
Mixen molen het lam (Enige biologische molen in Friesland: Woudsend)

 • Pepernoten
 • Speculaas
 • Oliebollen
 • Brood
 • Meergranenbrood
 • Cake
 • Appeltaart

Mais pompoen knekkebrod kari’scrackers (Ze zitten in Zwolle, net op het randje van wat we nog onder Noord Nederland rekenen. Omdat het zo’n sympathiek bedrijf is dat bovendien werkt met mesnen die een beschermde werkomgeving nodig hebben, rekken we de grens raag een klein stukje op.)

En dan nog twee dingen in de categorie: Niet Lokaal wel bio:

 • Seitan Yakso
 • Zonnebloemolie van het vat! (Hierover hebben we het hoofd gebroken. Lees het blog van deze week er gerust op na.)

Nieuw in de Shop in Shop van Mevrouw’s Ec0-shop:

Groene zeep in glazen pot

Nieuw in het assortiment non-food is deze Zachte Groene Zeep in een Glazen Pot.

Deze echte groene zeep is gemaakt van biologische olijfolie. De zeep is gekookt in een ketel volgens de oude methode van hete verzeping en is extreem geconcentreerd. Het dient als basis voor veel huishoudelijke producten (vloeren wassen, handafwassen, wasgoed,…). 500 gram groene zeep komt ongeveer overeen met 5 liter geconcentreerde vloeibare zeep**

Werkwijze:

Deze pasta moet worden verdund in water!

– Voor vloeren: verdun 1 eetlepel zachte groene zeep in 10 liter heet water.
– Voor machinaal wassen: verdun 3 tot 4 eetlepels in 5 liter water.
– Ook voor cosmetica te gebruiken: met water op de huid aanbrengen.

Kortom een natuurlijke multifunctionele zeep, die zal helpen bij je dagelijkse huishoudelijke taken.

Productinformatie:

– Samenstelling: Kaliumolivaat*, Kaliumcocoaat*, Aqua, Glycerine
– Gemaakt in België 🇧🇪
– Veganistisch
– Inhoud: 500 g
– Brand: Olila

*Biologische ingrediënten

** Deze schatting is afhankelijk van het gebruik van de zeep en de kwaliteit van het water.

En dan nog wat in de categorie: ‘Lokaal én Bio’ (nou ja… En lokale leverancier dan. Want de producten zijn van verder weg. We moeten wel eerlijk blijven ;-))

 • Vanille poeder van het blauwe huis
 • Saffraan van het blauwe huis

Niet lokaal wel bio:

 • Rogge zuurdesem extract
 • Zongedroogde tomaatjes op pot
 • Hummus spread naturel
 • Thaise rode en groene vegan curry paste

Groene tomaten uit Stadstuin Techum. Daar kun je delicatesse mee maken. Maar eigenlijk is het een anti-voedselverspillings actie! Wil je er ook van genieten?

Deze week ook drie dingetjes in het niet lokaal wel bio hoekje:

Agar-agar
Appelazijn helder
Sojadrink choco

De zoektocht naar nieuwe houdbare verpakkings-arme, lokale en duurzame producten heeft inmiddels al wel een heel leuk verlanglijstje. Daar wordt aan gewerkt. Dus houdt deze pagina in de gaten. Er is echt nog meer fijns dat onze eigen regio biedt!


Deze week nieuw (of terug van weggeweest)

Lokale producten:

 • schouderham vleeswaren en
 • bacon vleeswaren van Eerlijk Vlees uit Echtenerbrug
 • heidehoning uit Haule, een delicatesse!

Niet lokaal wel Bio:

 • Agave-ahorn siroop
 • losse herfst magie thee
 • Zuurkool van het vat (Jammer genoeg niet uit het Noorden, want er is geen leverancier die de certificering heeft om het ook in winkel te mogen verkopen. Dus helaas komt zuurkool uit het vat altijd van ietsje verder weg. Deze komt uit Noord Holland. Zo’n certificaat is nodig omdat het om een fermentatieproces gaat. En dat is toch fijn met enige controle. Vinden wij ook hoor! Is het juiste micro organisme zich wel aan het vermeerderen? Daar draait het om. Wist je trouwens dat in de zakjes zuurkool die je in de supermarkt koopt het fermentatieproces is stopgezet? Als ze dat niet doen zouden die zakjes snel ontploffen namelijk. 😉 Maar het jammere is dus wel dat er geen actief fermentatieproces meer gaande is en dat is nou net zo gezond voor je darmflora. Dus daarom: eet zuurkool van het vat! )

Een bescheiden rijtje fijne nieuwe producten:

 • Pompoenpitten Bio Nl (eerder konden we ze alleen biologisch uit China krijgen. Dat gaat ons dus letter en figuurlijk te ver.)
 • Kappertjes BIO
 • Thee Herfstmagie (z/bio) (seizoensproduct)

En dan nog eentje waar we heel trots op zijn:

 • In de diepvries een portie soep van de #sosbroccoli en -romanesco. Er komen steeds vaker producten op deze manier kant en klaar in de winkel! We redden er voedsel mee, we helpen jou aan gezond en makkelijk eten, en de winkel heeft geen derving!
 • En tenslotte kwam er nog een laatste hele leuke aanvulling binnen: Muskaatpompoenen. Niet de bekende oranje maar de nóg veel lekkerdere variant. Nu nog groen, maar die rijpen bij naar grijs oranje. Het is een gift dus we gaan de helft van de opbrengst in de uitgestelde boodschappen doen en de andere helft is voor de winkel. Want die kan ook wel een steuntje gebruiken. 😉

Mirelle is na haar vakantie inmiddels weer helemaal op dreef hoor! Ze heeft weer echt een heel lijstje van nieuw producten voor jullie ingekocht:

Biologisch en uit Noord Nederland:

Drentse Aa BIO creme fraiche 150 ml.
Drentse Aa BIO Griekse yoghurt fles 500g
Drentse Aa BIO yogarde schaap 0,5 ltr.
Drentse Aa BIO yogarde geit 0,5 ltr.

Biologisch niet lokaal:
Jackfruit BIO 6×500 gr.
Tofu BIO 6×500 gr.
Megarine vegan brick BIO
Ghee easy naturel BIO
Balsamico azijn BIO


Deze week iets nieuws in de non-food hoek. Mefrouw’s ecoshop is de grootste shop in shop van JDK (Jouw Dagelijkse Kost). In de winkel leg ik het altijd in één zin uit:

Mefrouw’s ecoshop verkoopt producten die je nodig hebt als je zo zero waste mogelijk wilt leven.

De producten zijn zelf niet lokaal maar het is een duurzame lokale onderneming. De producten zijn ook vaak via grotere anonieme winkels te bestellen, maar je kunt er dus net zo gemakkelijk voor kiezen om het geld naar een lokale ondernemer te laten gaan die je er bovendien veel meer service gratis bij geeft. Ze hebben heel veel kennis en geven daarom gericht advies. Ze hebben een webshop maar het assortiment staat dus ook in de winkel in Leeuwarden (en hopelijk volgend jaar ook in Groningen!!! Duim je met ons mee dat dat gaat lukken?).

Sinds kort kun je op de tap je afwasmiddel bijvullen! Een veel gevraagd product. Kom gewoon met je lege fles naar de winkel en vul hem bij. Zo wordt zelfs de afwas een feestje. 😉


Deze week nieuw in het assortiment:

Tonijnstukken in water, zoutarm in blik van Fresh4Ever. Info over tonijnvangst Fish4Ever

Duurzaam gevangen vis, Fish4Ever (rating 89% door Greenpeace) werkt met lokale, kleinschalige vissers (geen grote netten) en verwerkt deze hele vis tot oa. deze overheerlijke gevulde blikjes. Nu nieuw bij ons in het schap.


Deze week niet een hele lijst met nieuwe producten van de groothandel, nee deze week een enkel nieuw product van lokale en duurzame groente die huisgemaakt zijn verwerkt tot een basis saus voor pasta, curry of een soep.

Ze staan in de vriezer, daar komen vanaf nu vaker producten in die gemaakt zijn van de groenten uit de winkel. We gaan ook dingen wecken in de toekomst. dan kun je het thuis dus ook weer zonder koeling of vriezer bewaren.

Kortom, houdt de vriezer en de weckpotten in de gaten. Deze week dus een basis saus van tomaten en andere lekkere groenten.


Soms is het een enkel product, soms een hele rij, en dan krijg ik zo’n berichtje van ‘Team inkoop’. En oh ja, en dat vergeten we steeds, in de winkel ligt ook van eerlijk vlees (scharrelvarkens)  ham en bacon. Dus eindelijk ook iets van vleeswaar. Wordt vaak om gevraagd door mensen die zoeken naar iets dat verantwoord is. Gewoon puur en zonder toegevoegde meuk. Nou, die hebben we nu dus.

En dus ook onderstaand rijtje:

Team inkoop heeft deze week nieuw aan assortiment toegevoegd (onder voorbehoud van levering uiteraard):
– Biocafe Decafe koffie 250gr
– Schulp Sinaasappelsap, flesje 200ml
– Drentse blauwe bes, zak 1kg diepvries
– Augurken zoetzuur Bionova, pot 670gr
– Raw Chiazaad, pot 330 gr
– Geitenyoghurt (net ingekocht nog), pot 0,5 ltr

Verder vrijdag 2 soort biologisch brood van Agnes (Mole ’t lam ivm de onverwachte extra vakantie van Mevrouw de Molenaar), Desem Spelt met zonnepit of pompoenpit en Gist Spelt Volkoren Meerzaden.

Oh en er komt weer jonge geitenkaas ook van Egbert. Joeppie!

Groet Mirelle en Ronny

 


Bakker Bolhuis levert sinds een paar weken op dinsdag vers brood. We hebben twee gist varianten (Volkoren tarwe en volkoren spelt) en twee desem varianten (volkoren tarwe met en zonder zonnepitten).

Wil jij iets speciaals? Laat het ons weten, we kunnen heel veel bestellen voor je. Sommige dingen komen op dinsdag in de winkel, andere op vrijdag.

Op vrijdag hebben we vanaf nu onder meer deze producten:

WITTE – EN TARWE BOLLETJES

ROZIJNENBOLLETJE

WALDBOL

MUESLI DESEM BOL

BOTERKOEKJE

JOBBEGEASTER POF

WALNUT (WALNOOT KOEKJE)

MINI APPELTAARTJE

PIZZABROOD KLEIN

EIERKOEKEN


Rietsuiker op bulk! Neem dus je eigen potje, bakje, zakje mee! (Daar zeg ik zo ook nog iets over…We gaan een beetje strenger worden…)

Maar ook:

 • Provamel Soja naturel ongezoet BIO
 • Augurkjes en zilveruitjes in glazen potten.
 • Nu zelfs ook dadels. Jammie
 • FairTrade Kokosmelk bio 270 ml.
 • En Cacao BIO.

De lijst niet lokaal wel bio groeit, maar lokaal en binnen de ecologische grenzen blijft die ‘beruchte’ 80% van het assortiment uitmaken hoor!

Daar hoeven we niet eens voor te waken, want daar doen we het allemaal voor.

Lokale economie versterken en wat over is eerlijk verhandelen; Dat lukt als je deze verhoudingen aanhoudt. En jongens, jongens, jongens, wat een variatie hebben we daardoor in de winkel. Kom zeker nu ook het vers aanbod bekijken. In de zomer is de overvloed maximaal!

En dan nog heel even off-topic op deze “wat is er nieuw pagina:

De nieuwe papieren zakjes voor groenten en losse bulkproducten geven we binnenkort niet langer gratis weg…

Papier is dan wel goed te recyclen, alles wat je niet hoeft te recyclen is nog beter.

Bovendien is papier momenteel heel erg duur aan het worden.

We verzamelen daarom (daar helpen jullie super goed mee) gebruikte papieren zakjes en tasjes in zodat je die altijd gratis mee kunt nemen. Verder zorgen wij ervoor dat het aanbod herbruikbare en wasbare zakjes in de winkel ruim zal zijn zodra wij gaan invoeren dat een nieuw papieren zakje één euro gaat kosten!

We kiezen er  expres voor om een relatief hoog bedrag te vragen zodat je onze bedoeling goed voelt.

Die euro gaat niet in onze eigen zak, maar slaan wij aan bij de post “Uitgestelde Boodschappen“.

Hierdoor kunnen we boodschappen meegeven aan mensen met een smalle beurs. Zo doe je toch nog iets heel positiefs met het gebruik van nieuwe verpakkingen. 😉

Het lijkt misschien een slechte service om geen gratis nieuw verpakkingsmateriaal meer mee te geven… Maar het is juist een hele goede service… Een service aan de volgende generaties. En daar doen we dit toch ook allemaal voor?! Fijn om samen met jullie te mogen zorgen voor een mooie toekomst!


Appelstroop te koop!

Eindelijk weer! Uit Wirdum (Groningen). Niet bio, wel lokaal. Omdat het zonder keurmerk is hebben wij dus goed ondervraagt of het wel met respect voor moeder aarde is gemaakt? En dat is het! Uit de Fruitkeuken. Met pectine van de appel zelf, dus de soort die er in thuis hoort. 😉

Maar ook Nederlandse Kidneyboon en bouillonpoeder van het blauwe huis!

En verder deze week nieuw in het assortiment ‘niet lokaal wel bio’: hagelslag puur, zonnebloempitten, sesamzaad en maanzaad.

Olijven – Gemarineerd en naturel
ingekocht via Icoloi. Nektarios woont al meer dan 40 jaar in Heerenveen en koop van zijn geboorteeiland delicatessen in. Zijn eetfilosofie is: je wordt wat je eet, dus eet alleen het allerbeste! Inkopen via hem geeft garantie op prachtige producten. wij verkopen zijn wijnazijn, olijfolie en olijven. En ook een heerlijke zoete lekkernij van honing en sesam.