Niet geheel toevallig komen de producten ook uit de drie provincies natuurlijk ;-) Maar er zitten ook dingen in die de drie provincies overstijgen. En dat is óók niet toevallig. Want we kunnen veel lokaal regelen; we zijn en blijven onderdeel van een veel groter geheel. Dat is waarom wij er ook voor kiezen verder te kijken dan onze neus lang is.

Soms krijg je een bericht in je mailbox waarop je gelijk “JAAAHHHH” zegt.

Deze bijvoorbeeld van Marije van Energie van Ons. ‘Willen jullie samen met ons een leuke winactie doen?’

Daar hoeven we dan echt geen seconde over na te denken. Want wat wij doen met de voedselketen, doen zij met energie. Zij maken de energiewereld transparanter en eerlijker en zorgen ook dat het geld in de regio blijft.

Het is eigenlijk zo ontzettend simpel: in buurten, dorpen, wijken kun je samen een energiecoöperatie starten. Dan wek je met elkaar energie op door bijvoorbeeld zonnepanelen op daken te plaatsen. De stroom lever je aan Energie van Ons, waar jij het als klant kunt afnemen. Het geld dat jij aan Energie van Ons betaalt, stroomt (slechte woordgrap ;-))weer terug naar de energiecoöperatie waar jij lid van bent.

Geen anonieme aandeelhouders dus, maar mensen bij jou uit de buurt die dat geld of weer steken in extra opwekken van groene energie of in leefbaarheid in de buurt. Dat bepaal je samen als leden van de energiecoöperatie samen.

Dat is toch een geweldig systeem?

En het werkt, want Energie van Ons bestaat sinds 2014 en is werkzaam in hetzelfde gebied als waarin wij de voedselketen eerlijker en gezonder maken: in Friesland, Groningen en Drenthe.

Een pakket samenstellen voor een toffe win-actie is dus niet meer dan logisch.

Niet geheel toevallig komen de producten ook uit de drie provincies natuurlijk 😉 Maar er zitten ook dingen in die de drie provincies overstijgen. En dat is óók niet toevallig. Want we kunnen veel lokaal regelen; we zijn en blijven onderdeel van een veel groter geheel. Dat is waarom wij er ook voor kiezen verder te kijken dan onze neus lang is.

Het is dus een pakket met een heel verhaal! Veel is al aan jullie verteld, maar nog niet aan de klanten van Energie van Ons. Dus deze week deels in de herhaling over de verhalen achter de producten:

  • Mayonaise van de Drentse Geerts Best, die hadden we nog maar twee weken terug uitgelicht. Lees hier het verhaal gerust nog eens terug.
  • Ons koekje van Land van Ons. Energie en Land van Ons lijken qua naam op elkaar, qua DNA misschien ook wel. Maar toch zijn het twee losse initiatieven. Het zijn dus beide vrienden van ons! Land van Ons koopt landbouwgrond op om te zorgen dat het op een duurzame manier beheerd kan worden. Als boer kun je het voor een eerlijke prijs pachten als je land wilt bewerken in samenwerking met de natuur en mooie eetbare producten wilt voortbrengen. Koekjes van eigen deeg dus, dat is een voorbeeld van wat ze als coöperatie voortbrengen.
  • Tagliatelle, mosterd en fruitwijn van Landgoud: Landgoud is een biologisch bedrijf aan de Groningse Waddenkust. Ze zijn in 2002 helemaal biologisch geworden en kozen vanaf toen ook voor het zelf op de markt brengen van eindproducten zoals je ze in dit pakket aantreft. Dus zelf zowel verwerkers zoeken als het inpakken, zodat het geschikt is voor verkoop in een winkel, en tenslotte ook zelf winkels zoeken waar de producten daadwerkelijk verkocht worden.
  • Olijfolie uit Heerenveen! Eh, ik bedoel uit Griekenland. 😉 Nektarios is ‘onze’ Griekse Fries! Hij heeft een innemende persoonlijkheid. Van zijn grootouders heeft hij geleerd dat je wordt wat je eet, en dus dat je daarom alleen het allerbeste moet eten. Zorg voor de natuur bij voedselproductie is voor een Griek uit de binnenlanden zo logisch als wat. We zijn er een onderdeel van, dus als je de natuur schaadt, schaad je jezelf. Wij kunnen het alleen maar met hem eens zijn en met trots zijn olijfolie verkopen! (En lege flessen kunnen in de winkel in Leeuwarden worden bijgevuld!!!!)
  • Cashewnoten van Armel zijn het symbool voor waarom wij producten van verder weg verkopen en waarom dat toch heel goed bij ons past! Lees zijn verhaal maar eens na, dan wil je alleen nog maar deze nootjes en laat je die van de supermarkt liggen.
  • Oh ja, en als grapje krijg je in het pakket ook nog een wc-rol van The Good Roll cadeau. Doen we er altijd bij. Ook zo’n goed verhaal over hoe jij met het doen van je boodschappen (dus ook de grote en de kleine) de wereld wat mooier kunt maken!

Ik ben zo benieuwd wie het pakket gaat winnen! Meedoen kan via de socials van Energie van Ons: Instagram