Er zijn zó veel verhalen te vertellen over de producten in de winkel, we raken gewoon niet uitverteld!

Er zijn zó veel verhalen te vertellen over de producten in de winkel, we raken gewoon niet uitverteld!

Bij de pakketten deden we altijd een brief, maar het is te jammer dat je alleen maar leest wat jij dan toevallig krijgt.

Dus hier speciaal voor jou ALLE verhalen!

Veel leesplezier!!!!

Statiegeld verpakking
Soms is de verpakking onderdeel van een cadeau maar meestal moet het gewoon uit praktische overwegingen ergens in.  Je kent de klassieke pakketten met plastic-folie wel toch? Dat doen wij anders, wij kiezen voor een kistje, een mandje of een blikje. Vind je hem leuk? Dan hou je hem lekker zelf. Maar heb je er niks aan? Dan mag je hem terugbrengen naar de winkel en samen met het statiegeld label kun je dan iets uitkiezen ter waarde van het bedrag op het label. Een leuke manier om de afvalberg te verkleinen toch?!

Nuo, daar gaan we dan! In geheel willekeurige volgorde hoor!

Chocolade van Lekker bros
Lekker Bros is het kleinste chocoladefabriekje van Friesland, misschien wel van Nederland. Gad Bros heeft zijn garage omgetoverd tot iets waarin je je Sjakie in de chocoladefabriek voelt. Voorheen werkte hij in de financiële wereld. Hij kwam erachter dat hij daar de wereld niet mooier kon maken. Vandaar zijn besluit om chocolademaker te worden. Het lukt hem nu met gemak om de wereld vrolijker te maken. In zijn mini fabriekje ruikt het verrukkelijk en als je bijvoorbeeld vraagt of het mogelijk is of er veel mini reepjes gemaakt kunnen worden in de vorm van het logo van het bedrijf is het antwoord altijd: ‘Ja, wanneer moet het af zijn?’ Gad regelt altijd iets. Nee is bij hem niet te koop. En alles met even veel liefde en plezier! En dat proef je!

Mole ’t Lam is Natuurlijk bij Agnes geworden
Er zit ook vaak en product in de pakketten van Mole ’t Lam, tegenwoordig wordt dat door Natuurlijk bij Agnes verpakt. Het bio keurmerk moet daardoor verdwijnen omdat Agnes dat keurmerk zelf niet heeft. Maar het zijn gewoon de producten die in Mole ‘Lam zijn gemalen. En die zijn wel allemaal gecertificeerd! Het is zelfs de enige molen in Friesland met een bio-certificering. Ze hebben een enorm aanbod aan meel en bloem, maar ook een wereld aan keuze in kant-en-klaar mixen. Zoveel dat we er een winkel vol mee kunnen vullen (hebben ze zelf wel bij de molen in Woudsend, de moeite van het bezoeken waard!). Maar al die mixen hebben ook weer een THT-datum, dat is een datum die zegt dat de houdbaarheid tot die datum 100% gegarandeerd is (en daarna ook nog geruime tijd). Veel mensen gooien producten weg na die datum, maar dat hoeft dus in de meeste gevallen helemaal niet. Maar verkopen na een THT-datum, tja, dat doe je toch liever niet natuurlijk. Omdat er zoveel keuze is bleven wij te vaak zitten met pakjes kant-en-klaar mixen die tegen de datum aanliepen. En dat terwijl deze mixen eigenlijk ook allemaal meel en bloem bevatten als basis met een paar toevoegingen die je meestal gewoon in je keukenkastje hebt staan. Dus daarom hebben wij ervoor gekozen om voedselverspilling tegen te gaan. En om alleen nog maar de basisproducten te verkopen. De receptenkaartjes voor de meest gemaakte producten liggen in de winkel klaar zodat iedereen in een handomdraai pannenkoeken kan bakken zonder pannenkoekenmix.

We hebben hier zelfs een blog aan gewijd ter inspiratie!

Zeepfabriek Suver
Zeep van Suver wordt gemaakt door twee zussen die een deel van de opbrengst aan een goed doel doorgeven. Ze hebben een project bezocht voor meisjes die uit de sexindustrie gered zijn en wilden daar met hun bedrijf graag hun steentje aan bijdragen. De zeepjes zijn gemaakt met biologische ingrediënten. Want wat voor voeding geldt telt ook voor verzorgingsproducten.

Over helpende handen en zeep (ook over de wasmachine zeep) schreven we ook al eens eerder.

Fryslân Fungies
Een geliefd cadeau uit de voormalige winkel was is de growkit van Fryslan Fungies. Het initiatief is gestart in Rotterdam. In het voormalige Tropicana huist nu onder meer Rotterzwam. Dit bedrijf zorgt ervoor dat het idee lokaal geadopteerd kan worden. Michiel de Groot heeft in Leeuwarden Fryslân Fungies opgezet en zorgt dat heel veel mensen zien dat je op koffiedik een hoogwaardige vleesvervanger kunt kweken.

We hebben nog geen koelkast geregeld, en de zakjes broed moeten wel echt in de koeling bewaard blijven. Zodra we een oplossing hebben komen ze weer terug hoor. Maar in de tussentijd kun je bij ons de gedroogde zwammen vinden. Ook heel leuk!

Proost
Iets om te proosten mag vaak niet ontbreken bij geschenkpakketten. We hebben binnekomrttbiertjes en wijn.

Eerst even over de biertjes. Wij hebben in de winkel een greep uit het totale Friese aanbod. Er zijn heel veel microbrouwerijen die allemaal zo duurzaam mogelijk brouwen.

Wij hebben gekozen voor het Boezem bier van de Grutte Pier brouwerij, omdat dit gemaakt is van gezuiverd Fries regenwater. Dan zit er een biertje bij van Gudzekop. Vier mannen die na een dorpsfeest besloten een brouwerij te beginnen. Tijdens het dorpsfeest waren er veel meer mannen die dachten dat het een goed idee was. Maar toen iedereen weer helder was bleven er dus daadwerkelijk vier over die naast hun werk om toerbeurt een brouwdag hebben in het weekend. En eigenlijk wilden we het daarbij laten. Twee brouwerijen dat was wel genoeg, er moest nog meer in de winkel blijven passen… Het ging anders. Ik schreef er eerder dit verhaaltje over in een blog.

Dan nog iets over de wijn:

Over de Blanka,
Landgoud in Noord Groningen heeft een fruitwijn ontwikkeld uit de aalbessen die ze tot vorig jaar hadden. We genieten dus van de laatste flessen want er wordt geen nieuwe meer gemaakt. Erg jammer want het is hele mooie droge fruitwijn.

Landgoud
Dan vertellen we graag verder over de pasta die wij verkopen in de winkel.

De pasta is van hetzelfde bedrijf als van de Blanka (fruit)wijn. Ze telen en experimenteren daar veel met oude rassen van bekende gewassen om de biodiversiteit te stimuleren. Zo hebben zij oergranen waar mensen met een glutenallergie (ik bedoel dus niet die ene procent met coeliakie!) gewoon (weer) tegen kunnen. Er zijn waarschijnlijk zoveel allergieën omdat we onze gewassen veel te ver hebben doorontwikkeld omdat een boer het risico niet meer kan lopen dat de oogst tegenvalt. Het gevolg is dus dat we er als mens allergisch op reageren. Want we eten veel te veel van dezelfde rassen omdat er zo eenzijdig wordt geteeld. Door weer met oergranen (waarbij de oogst dus minder zeker is) te gaan werken kunnen de allergieën op termijn ook weer deels verdwijnen.

Ze zijn ook bezig om te laten zien hoe door tragere groei de voedingswaarde in producten toeneemt. Je hebt dus letterlijk minder nodig van hun producten dan van de varianten die je in de gewone supermarkt vindt. De mensen van Landgoud vinden dat we minder en veel beter moeten gaan eten.

Olijfolie
Waarom hebben wij olijfolie als we zeggen dat we lokale en duurzame producten verkopen? Dat komt omdat we drie pijlers hebben: gezond voor jou, gezond voor de aardbol en een gezonde lokale economie. Als een product echt niet lokaal te krijgen is maar er is wel een lokale ondernemer die het op verantwoorde wijze produceert of importeert dan kan het toch bij het assortiment passen. Olijfolie kopen we toch, dan kunnen we het beter van een klein lokaal bedrijf kopen, zodat het geld in de provincie blijft, dan het van een multinational te kopen denkn wij.

Nektarios uit Heerenveen is zo’n voorbeeld. Hij importeert delicatessen van zijn geboorte eiland Samos. Hij heeft, ver voor de corona-crisis, in de winkel een proeverij verzorgd. Hij wil ons leren dat je met olijfolie groentegerechten kunt klaarmaken die zo smaakvol zijn dat je niet eens denkt aan vlees.

Fryske Frucht
Je vindt soms een grote of  een mini flesje appelsap van stichting Fryske Frucht in de pakketten. Zij zamelen fruit in van particulieren die het anders heel vaak in de afvalbak gooien. Veel mensen met een appelboom hebben zoveel oogst, dat ze de opbrengst niet verwerkt of weggegeven krijgen. Deze stichting lost de voedselverspilling zo op en met de opbrengst van de verkoop worden oude rassen appelbomen aangeplant omdat het belangrijk is dat we biodiversiteit houden.

Kari’s crackers
Heerlijke crackers van een bijzonder bedrijf. Kari komt uit Noorwegen en bakte deze crackers thuis als er visite kwam. Een echte Noorse traditie. Ze kreeg daar zoveel complimenten over en vaak werd ze aangemoedigd om ze bedrijfsmatig te gaan bakken. Maar omdat zij en haar man meer welzijnswerkers zijn dan bedrijfseigenaren twijfelden ze erover. Moesten zij dit wel gaan doen? Toen kregen ze het idee om met mensen te gaan werken die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. In hun bedrijf heerst rust, regelmaat en reinheid in de meest liefdevolle manier die je je kunt voorstellen. Alsof de tijd er een stuk trager gaat, waar elke dag opnieuw met alle geduld de werkprocessen weer worden uitgelegd voor wie het vergeten was van de dag ervoor. Het is een ware oase van rust als je een kijkje neemt in hun bakkerij. Ze zeggen nu: ‘wij bieden mensen een veilige arbeidsplaats en als bijproduct zijn er crackers om te verkopen’.

En het kan zijn dat je aan je crackers een briefje vindt… Want wij durven schaamteloos voorbij de tht-datum de crackers te verkopen of weg te geven. uiteraard op onze verantwoording. Toch niet goed? Dan mag jij zelfs twee nieuwe pakjes komen halen. Zo zeker weten wij dat ze ook ver na tht nog goed zijn.

Crackers van bakker Bolhuis
En toen waren opeens voor een spoed opdracht de borrelcrackers van Kari op… Dan bellen we even naar Bakker Bolhuis, dat is de enige biologische bakker in Friesland. Ze hebben een heel groot assortiment. Ook crackers dus. Maar op de hele korte termijn was ook dat eigenlijk ook niet leverbaar. Maar omdat ze net zo graag goede service leveren als dat wij dat doen gaan ze er gewoon even een paar extra voor ons bakken zodat wij toch op tijd een klant heel blij kunnen maken! Top bedrijf en te gekke service!

Wol van Groot kabel
Een fijn bedrijf zonder fratsen. Beter kunnen we het niet omschrijven. Bewust biologisch, en dat wil voor dit bedrijf zeggen: de natuur z’n gang laten gaan, zo weinig mogelijk ingrijpen, geen kunstmest, geen chemische bestrijdingsmiddelen. Zoveel mogelijk op een natuurlijke manier met de natuur als wapen tegen ongedierte.Wij willen graag verantwoord omgaan met natuur, milieu en dierwelzijn en daarom hebben we gekozen voor biologisch!

Ze hebben een oud ras in hun bedrijf, het Friese melkschaap omdat het ze vooral om de melk voor de kaas te doen is. Een robuust schaap dat met plezier melk geeft zodat wij van de kaasjes kunnen genieten!

En dan nog iets over de wol. Wij verkopen het als EHBO wol. Wil je weten wat dat is? Dat is een goed verhaal!

Siropen en jammetjes van Lauwershof of van Landgoud
Lauwershof is de enige biologisch gecertificeerde fruitgaard in Friesland. Ook uniek want vooral zacht fruit in rijtjes telen zonder chemische middelen is een ware kunst te noemen! het meeste fruit gaat op maar er worden vooral van het zachte zomerfruit lekkere sappen, siropen en jams gemaakt.
En dan tenslotte nog de siroop van Landgoud. Ook dit is een laatste lichting (net als de eerder genoemde Blanka fruitwijn). Want ook deze siroop en sap zijn van de aalbes gemaakt waarvan de struiken verkocht zijn. De verwerking was te arbeidsintensief helaas…

Waddenwier, nu Wadzilt
Een klant vroeg ons of we waddenzout verkochten. In eerste instantie hebben we dat ingekocht. Gelukkig maar een kleine hoeveelheid. Want al snel kwamen we er achter dat dit niet uit het water wordt gewonnen (naïef als wij soms zijn dachten wij dat…) maar dat hiervoor ook gewoon wordt geboord. Het laatste wat we willen is meewerken aan de bodemverzakking in Harlingen e.o. natuurlijk. Dus opzoek naar een alternatief.  Zo kwamen we bij Waddenwier uit, thans Wadzilt. een organisatie die bezig is met onderzoek naar zilte teelt. Sowieso is dat een handig plan met de verzilting van de bodem. Via dit initiatief hebben we nu zilte smaakmakers waarvoor er niets uit de bodem gehaald hoeft te worden. Dat smaakt een stuk beter dachten wij. 😉

Pre-loved kookboek
In het zogenaamde ‘feel good pakket’ vind je een pre-loved kookboek. Wij hebben ze gekregen om te mogen verkopen. De opbrengst gaat in de uitgestelde boodschappen.

Veel van deze kookboeken hebben we gekregen van iemand die van ons zo af en toe iets extra’s krijgt uit de uitgestelde boodschappen (dit zijn dus boodschappen die door andere mensen zijn betaald. Alle extra’s die wij krijgen stoppen wij in die pot zodat we boodschappen kunnen weggeven aan wie ze zelf even niet kan betalen).

De mevrouw die deze kookboeken aan ons gaf vertelde dat ze deze zelf wilde verkopen maar dat ze er even de energie niet voor had. Ze heeft helaas een zwakke gezondheid en vecht letterlijk voor haar leven. Ze weet dat wij een kookboeken minibieb willen maken dus daarom gaf ze de boeken aan ons om weg te geven.

Maar wij hebben besloten om ze voor haar (en anderen die de uitgestelde boodschappen nodig hebben) te verkopen zodat ze uiteindelijk toch weer in de vorm van goed en lekker eten bij haar terugkomen.

Zo zie je dat we in onze winkel meer doen dan alleen verkopen. We proberen op alle vlakken zo inclusief mogelijk te werken.

Via de winkel geven we boodschappen door bij het afrekenen als we weten dat iemand het kan gebruiken. Maar de Buurvrouw en Buurvrouw bus helpt ons heel vaak om het bij de juiste mensen te krijgen. Want niemand loopt te koop met het feit dat de beurs bijna leeg is. Dat doen de mensen achter de buurvrouwen bus heel subtiel omdat ze geen regels en geen geld gebruiken om hun diensten te verspreiden. Gewoon als buren onder elkaar voor elkaar klaar staan. Een initiatief naar ons hart!

Het kan ook zijn dat je een gratis meeneem kookboekje vind uit onze kookboeken-mini-bieb. Hierin vind je in elk geval een recept voor een mooiere wereld. 😉

The Good-Roll
Ken je The Good Roll al? Wc-rollen zijn bij hun opeens een cadeautje. En een deel van de winst wordt geïnvesteerd in projecten om toiletten en watervoorzieningen te bouwen in gebieden waar dat niet vanzelfsprekend is. Verder is het papier van gerecycled papier gemaakt maar voelt het zeker niet aan als het ouderwetse eco papier dat we waarschijnlijk allemaal niet bepaald fijn vonden/vinden. Maar nee, gewoon het comfort zoals gewend. Waarmee je ook nog eens een goed doel steunt! Mooi toch?

Upcycle cadeau
Een upcycle cadeau is een combinatie van producten uit onze winkel aangevuld met een bijpassende gebruikte gadget. het kan van alles zijn. Bonbons in een bonbonschaaltje. Maar ook onbespoten droogbloemen in vaasjes uit de kringloop.

Onbespoten bloemen, maar hier als droogbloemen, zijn moeilijk te vinden. In de sierteelt wordt nog meer gespoten dan op onze gangbare voeding. Dat komt omdat bloemen niet eetbaar zijn en dus minder strenge regels kennen. Maar natuurlijk is het wel zo dat de bestrijdingsmiddelen die hierbij komen kijken via ons oppervlaktewater toch in het milieu terecht komen. Dus tja, wij zijn echt voor onbespoten bloemen. En daarom presenteren we met trots de droogbloemen die als ware kunstwerkjes in de vaasjes staan!

Ik voeg nog een blog toe over bloemen van een andere tuin dan deze droogbloemen. Het verhaal is hetzelfde. Dus lees het met plezier.

Upcycle cadeautjes hebben wij in heel veel soorten en maten. Steeds weer wisselende ideetjes. Moet je gewoon lekker vaak voor langskomen om te snuffelen.

Koffie koffie, lekker bakkie koffie!
We verkopen koffie maar het is natuurlijk een vreemde eend in de bijt. Want koffie is niet lokaal, kan hooguit lokaal gebrand zijn. En als je dat dan beter bekijkt dan kom je er ook al snel achter dat het eigenlijk veel mooier is als je in het land van herkomst laat branden, net zoals bij chocolade. Wij hebben voor koffie uit Leek gekozen. En dat is niet voor niks! Lees maar.

Flierefluiterthee van Groene Voeten
Groene Voeten is een stichting die een stuk permacultuur tuin beheert. Een permacultuur tuin wil zeggen dat er altijd iets op het land staat maar steeds anders. En bovendien staan er op een permacultuur tuin vele soorten door elkaar heen zodat ze elkaar ondersteunen. Hierdoor is er helemaal geen gewasbescherming nodig. Best een bijzonder tuintje dus.

Uit deze tuin in Leeuwarden komt deze overheerlijke kruidenthee! En die kruidenthee is los te scheppen bij ons in de winkel als je je eigen zakje, bakje, blikje of potje meeneemt.

Honing van imkerij Kuipers en/of kleinschalige imkers
Klaas was imker en honing keurmeester (overleden in de zomer van 2022. Zijn dochter Tina heeft het overgenomen.). Hij heeft zich helemaal verdiept in het imker vak en weet werkelijk alles over honing en de bijproducten te vertellen. In het informatieboekje vind je heel veel weetjes over wat de bijen ons voor goeds leveren.

Klaas had zijn bijen voor de bestuiving. Hij heeft er dus veel en ook veel te oogsten. De kleinschalige imkers die het meer doen voor de biodiversiteit hebben veel minder te oogsten. Hoe meer je weet over bijen hoe ingewikkelder het eerst wordt. Maar daarna wordt het weer heel simpel: het is gewoon een prachtig schaars en kostbaar product waar je zuinig mee omgaat. Wil je meer weten?

Het kan zijn dat je hele bijzondere honing treft in je pakket. De Placelia honing. Dat is een zogenaamde groenbemester. Steeds meer boeren weten dat ploegen om vruchtbare grond naar boven te halen op de lange termijn niet werkt. Je moet steeds dieper ploegen, en dat houdt een keertje op natuurlijk. Vel slimmer is het om je land niet braak te laten liggen maar er een zogenaamde groenbemester op te laten groeien. Dat vult het bodemleven automatisch en natuurlijk aan zodat je er in het voorjaar weer volop op kunt telen. Liefst in hoge mate van diversiteit natuurlijk, want dar houdt de natuur het meeste van!

Het kan ook zijn dat je heide-honing treft. Die is niet van Kuipers, maar is wel een delicatesse!

Terschelinger cranberrieproducten
Wij houden van heel kleinschalig. De Terschellinger is die fase eigenlijk allang voorbij. Hun producten gaan ver buiten de regio. Maar dat komt ook omdat cranberry’s daar nu eenmaal zoveel voor komen. In Nederland dus vooral op de eilanden Terschelling en Vlieland. Het is eigenlijk een exoot, maar erg gezond dus we genieten van hun weldaad!

Bulk-producten
Sommige mensen vinden in hun pakket voorbeelden van  producten die op bulk zijn ingekocht en verkocht worden in potten waaruit jij kunt scheppen. Je eigen verpakking meenemen is bij ons heel gebruikelijk. Eerst de verpakking afwegen, product kiezen en weer afwegen om af te rekenen. Heel simpel en scheelt een enorme hoeveelheid wegwerp verpakkingen! Wij hebben sowieso een heel beleid op verpakkingen gecreëerd. Service aan de volgende generaties noemen wij dat.

De Polderkol
Marlies is eigenlijk natuurgeneeskundig therapeut. Maar ze wilde meer doen dan mensen helpen in een spreekkamer. Dus ze ging aan de slag om zelf de kruiden te telen. Want eerlijk is eerlijk, ze gelooft nog net iets meer in de kruiden zelf dan in de supplementen. Een vrouw naar ons hart. Trots dat we har thee en zalven mogen verkopen! We waren bij haar op bedrijfsbezoek en schreven er het volgende over.

Land van Ons
Koekjes van eigen deeg! Boekweitmeel, -pasta, -crackers, -pannekoekenmeel, de hele korrel. Woe wat een mooi assortiment. We schreven een blog over het belang van boekweit en waarom het zo gek is dat we het haast niet meer telen. Land van ons koopt landbouwgrond op om boeren en tuinders er biodivers op te laten telen. Zorgen dat het land weer van ons word. Dat is wat ze doen. Heel belangrijk dus!

Waedlampkes
Waedlampke maakt kaarsjes van koolzaadwas gemengd met een beetje sojawas. Dat mengsel maakt ze omdat kaarsen van alleen koolzaad te snel branden. Als je het gaat mixen blijft de kaars juist verbazingwekkend lang branden. Want ook al is de was plantaardig en niet zoals bij een gewone kaars van aardolie gemaakt, wil je toch zuinig blijven op de grondstof. Het cupje waar het kaarsje inzit kun je schoonmaken en hierin kun je navullingen kopen. Geen aluminium cupjes meer om weg te gooien dus. Weer een stap gemaakt richting een schonere wereld!

Ze maakt ook kaarsen op dezelfde manier in lege potten. Als jouw kaars op is mag je de pot weer terugbrengen, wordt er weer een nieuwe kaars in gemaakt.

Shit-kerstpakket
Eerlijk is eerlijk, sommige kerstpakketten zijn best wel shit toch?

Vooral veel loos vulmateriaal wat zo de restafvalbak in geknikkerd wordt en producten die je nooit eet omdat ze te vet, te zout en te zoet zijn en bovendien gemaakt door bedrijven waar alleen de enkeling in de top het echt goed heeft… Nee, van veel van die standaard pakketten krijg je behoorlijk het schijt…

Dus daarom hebben wij zelf ook een fijn Shit-pakket bedacht. Voor medewerkers met humor en zin om te experimenteren! Want ook wij hebben het …. aan hoe het eigenlijk hoort 😉

Met een boek over bonen van Joke Boon waarin voor elke maand 12 verrassende recepten staan beschreven, aangevuld met bonen om aan de slag te gaan en dan dus ook wat voor de billen, kom jij het nieuwe jaar wel door!

Wij verkopen bijvoorbeeld ook de losse Gele woud boon. Frieser kan het niet! Veel lekkerder dan de gewone bruine boon, aldus de echte Fries. 😉  Bonen hebben een speciale behandeling nodig. Hierover lees je meer op Deze pagina.

Het is nog steeds maar een greep uit alle verhalen die er te vertellen zijn. Als jij genoten hebt van een fijn pakket zien we je heel graag in de winkel. Daar kun je naar hartenlust snuffelen en we vertellen je met liefde en plezier nog veel meer over alles wat jij weten wilt!