Er zijn zó veel verhalen te vertellen over de producten in de winkel, we raken gewoon niet uitverteld!

Er zijn zó veel verhalen te vertellen over de producten in de winkel, we raken gewoon niet uitverteld!

Bij de pakketten deden we altijd een brief, maar het is te jammer dat je alleen maar leest wat jij dan toevallig krijgt.

Dus hier speciaal voor jou ALLE verhalen!

Veel leesplezier!!!!

Statiegeld verpakking
Soms is de verpakking onderdeel van je pakket (bijvoorbeeld de prachtige tassen handgemaakt uit oude reclame banners), maar meestal moet het gewoon uit praktische overwegingen ergens in.  Je kent de klassieke dozen wel toch? Meestal dichtgeplakt met dikke plastic tape en dan ook nog eens opgevuld met iets wat je direct bij het afval gooit. Als je geluk hebt is het organisch maar wie denkt er aan om het in de groenbak te gooien? Wij hebben jouw pakket gewoon volgestopt met producten, leek ons sowieso een goed idee. 😉 En de verpakking? Vind je hem leuk? Dan hou je hem lekker zelf. Maar heb je er niks aan? Dan mag je hem terugbrengen naar de winkel en samen met het statiegeld label kun je dan iets uitkiezen ter waarde van het bedrag op het label. Een leuke manier om de afvalberg te verkleinen toch?!

Als je toevallig nog z’n label krijgt deze kerst? Kom dan op donderdagavond naar het afhaalpunt van de Streekboer aan de Nieuwe Oosterstraat 1b, de buren van de voormalige winkel. Bij inlevering van je verpakking regel ik dat je shoptegoed krijgt ter waarden van het label bij de Strekboer. Telt alleen voor de pakketten die dit jaar zijn uitgegeven.

Shop tegoed van De streekboer
Het kan zijn dat je dit jaar een kaartje met shop tegoed van de streekboer hebt gekregen. De winkel moet helaas (tijdelijk) sluiten. Dat is heel jammer natuurlijk maar de De Streekboer staat voor je klaar. Zelfde producten, zelfde missie en zelfde liefde voor het geheel!

Bulk-producten
Sommige mensen vinden in hun pakket voorbeelden van  producten die op bulk zijn ingekocht en verkocht worden in potten waaruit jij kunt scheppen. Je eigen verpakking meenemen is bij ons heel gebruikelijk. Eerst de verpakking afwegen, product kiezen en weer afwegen om af te rekenen. Heel simpel en scheelt een enorme hoeveelheid wegwerp verpakkingen! Wij hebben sowieso een heel beleid op verpakkingen gecreëerd. Service aan de volgende generaties noemen wij dat.

De Polderkol
Marlies is eigenlijk natuurgeneeskundig therapeut. Maar ze wilde meer doen dan mensen helpen in een spreekkamer. Dus ze ging aan de slag om zelf de kruiden te telen. Want eerlijk is eerlijk, ze gelooft nog net iets meer in de kruiden zelf dan in de supplementen. Een vrouw naar ons hart. Trots dat we har thee en zalven mogen verkopen! We waren bij haar op bedrijfsbezoek en schreven er het volgende over.

Circle of Food – Zwampasta
De biefstuk onder de pasta, vandaar ook wat duurder. Maar heel voedzaam en uitermate circulair geproduceerd. Lees er hier alles over!

Land van Ons
Koekjes van eigen deeg! Boekweitmeel, -pasta, -crackers, -pannekoekenmeel, de hele korrel. Woe wat een mooi assortiment. We schreven een blog over het belang van boekweit en waarom het zo gek is dat we het haast niet meer telen. Land van ons koopt landbouwgrond op om boeren en tuinders er biodivers op te laten telen. Zorgen dat het land weer van ons word. Dat is wat ze doen. Heel belangrijk dus!

Buurvrouw Durkje
In pakketten zit niet zo vaak zuivel omdat het koel moet blijven en dus niet zo handig is om te geven. maar soms geeft iemand iets gelijk door en dan kan het zomaar zo zijn dat er iets van Buurvrouw Durkje in zit. Een kleine boerin die de meeste melk zelf zuivelt. We schreven laatst een leuk blog over haar boter en schreven een recept.

Brood van Bakker van Esch.
Het boord van baker van Bas Esch dat wij verkopen is gebakken met graan (Lavet is baktarwe) dat in Engwierum is geteeld door Pyt Sipma, en door Cees Notenboom uit Woudsend in Mole ’t lam gemalen is. In Nederland wordt haast geen tarwe voor brood meer verbouwd omdat moderne bakkers eigenlijk alleen uit de voeten kunnen met granen die gelijkmatigere zomers hebben gehad, dus bijvoorbeeld uit Frankrijk. Maar het is best gek dat we hier eigenlijk dus zelf geen brood meer van eigen bodem kunnen bakken. Pyt, Cees en Bas hebben de koppen bijelkaar gestoken en het voor elkaar gekregen. Het boord is half zuur desem en half gist. En blijft verrassend lang vers. En anders de laatste stukjes even in een broodrooster. Echt smullen van eerlijk, heerlijk en voedzaam brood!

Waedlampkes
Waedlampke maakt kaarsjes van koolzaadwas gemengd met een beetje sojawas. Dat mengsel maakt ze omdat kaarsen van alleen koolzaad te snel branden. Als je het gaat mixen blijft de kaars juist verbazingwekkend lang branden. Want ook al is de was plantaardig en niet zoals bij een gewone kaars van aardolie gemaakt, wil je toch zuinig blijven op de grondstof. Het cupje waar het kaarsje inzit kun je schoonmaken en hierin kun je navullingen kopen. Geen aluminium cupjes meer om weg te gooien dus. Weer een stap gemaakt richting een schonere wereld!

Ze maakt ook kaarsen op dezelfde manier in lege potten. Als jouw kaars op is mag je de pot weer terugbrengen, wordt er weer een nieuwe kaars in gemaakt.

Chocolade van Lekker bros
Lekker Bros is het kleinste chocoladefabriekje van Friesland, misschien wel van Nederland. Gad Bros heeft zijn garage omgetoverd tot iets waarin je je Sjakie in de chocoladefabriek voelt. Voorheen werkte hij in de financiële wereld. Hij kwam erachter dat hij daar de wereld niet mooier kon maken. Vandaar zijn besluit om chocolademaker te worden. Het lukt hem nu met gemak om de wereld vrolijker te maken. In zijn mini fabriekje ruikt het verrukkelijk en als je bijvoorbeeld vraagt of het mogelijk is of er veel mini reepjes gemaakt kunnen worden in de vorm van het logo van het bedrijf is het antwoord altijd: ‘Ja, wanneer moet het af zijn?’ Gad regelt altijd iets. Nee is bij hem niet te koop. En alles met even veel liefde en plezier! En dat proef je!

Bulkproducten van Lekker Bros

Wij verkopen ook producten op bulk van Gad omdat we zo min mogelijk verpakkingen willen gebruiken. De granola bijvoorbeeld maar ook de ‘hagelslag’. Dat is een circulair product. Want het zijn de restjes chocolade uit de spuitzak. Die worden verzameld en geschaafd tot iets dat wij hagelslag noemen. Normaal is hagelslag van lage kwaliteit chocolade. Nu dus van top kwaliteit, want Gad werkt alleen met de beste en de de eerlijkste chocolade die hij kan krijgen!

Cranberry jam van Lekker Bros (zeer kleine oplage ;-))
Want dit potje jam is een beetje uit nood geboren. Wij vergissen ons ook wel eens bij de inkoop. Wij dachten: vet lekker en gezond die verse cranberry’s van Terschelling. Blijken die dingen rauw echt niet te eten te zijn. Niet normaal zo zuur. En taai en iets bitter ook nog.

Maar wij hadden wel heel ruig ingekocht. En die dingen worden met de hand geplukt dus rete duur… Ze dreigden de afvalbak in te gaan. Maar gelukkig bood onze chocolademaker uitkomst. Hij maakt naast chocolade nog wel meer lekkernijen en bood aan om voor ons van die zure rode balletjes een verrukkelijke jam te maken. Nou en die heb jij nu dus in je pakket zitten. Geniet er lekker van!

Mole ’t Lam
Er zit ook vaak en product in de pakketten van Mole ’t Lam: dit is de enige molen in Friesland met een bio-certificering. Ze hebben een enorm aanbod aan meel en bloem, maar ook een wereld aan keuze in kant-en-klaar mixen. Zoveel dat we er een winkel vol mee kunnen vullen (hebben ze zelf wel bij de molen in Woudsend, de moeite van het bezoeken waard!). Maar al die mixen hebben ook weer een THT-datum, dat is een datum die zegt dat de houdbaarheid tot die datum 100% gegarandeerd is (en daarna ook nog geruime tijd). Veel mensen gooien producten weg na die datum, maar dat hoeft dus in de meeste gevallen helemaal niet. Maar verkopen na een THT-datum, tja, dat doe je toch liever niet natuurlijk. Omdat er zoveel keuze is bleven wij te vaak zitten met pakjes kant-en-klaar mixen die tegen de datum aanliepen. En dat terwijl deze mixen eigenlijk ook allemaal meel en bloem bevatten als basis met een paar toevoegingen die je meestal gewoon in je keukenkastje hebt staan. Dus daarom hebben wij ervoor gekozen om voedselverspilling tegen te gaan. En om alleen nog maar de basisproducten te verkopen. De receptenkaartjes voor de meest gemaakte producten liggen in de winkel klaar zodat iedereen in een handomdraai pannenkoeken kan bakken zonder pannenkoekenmix.

We hebben hier zelfs een blog aan gewijd ter inspiratie!

Zeepfabriek Suver
Zeep van Suver wordt gemaakt door twee zussen die een deel van de opbrengst aan een goed doel doorgeven. Ze hebben een project bezocht voor meisjes die uit de sexindustrie gered zijn en wilden daar met hun bedrijf graag hun steentje aan bijdragen. De zeepjes zijn gemaakt met biologische ingrediënten. Want wat voor voeding geldt telt ook voor verzorgingsproducten.

Over helpende handen en zeep (ook over de wasmachine zeep) schreven we ook al eens eerder.

Fryslân Fungies
Een geliefd cadeau is de growkit van Fryslan Fungies. Het initiatief is gestart in Rotterdam. In het voormalige Tropicana huist nu onder meer Rotterzwam. Dit bedrijf zorgt ervoor dat het idee lokaal geadopteerd kan worden. Michiel de Groot heeft in Leeuwarden Fryslân Fungies opgezet en zorgt dat heel veel mensen zien dat je op koffiedik een hoogwaardige vleesvervanger kunt kweken.

Proost
Iets om te proosten mag vaak niet ontbreken bij geschenkpakketten. We hebben biertjes en wijn.

Eerst even over de biertjes. Wij hebben in de winkel een greep uit het totale Friese aanbod. Er zijn heel veel microbrouwerijen die allemaal zo duurzaam mogelijk brouwen.

Wij hebben gekozen voor het Boezem bier van de Grutte Pier brouwerij, omdat dit gemaakt is van gezuiverd Fries regenwater. Dan zit er een biertje bij van Gudzekop. Vier mannen die na een dorpsfeest besloten een brouwerij te beginnen. Tijdens het dorpsfeest waren er veel meer mannen die dachten dat het een goed idee was. Maar toen iedereen weer helder was bleven er dus daadwerkelijk vier over die naast hun werk om toerbeurt een brouwdag hebben in het weekend. En eigenlijk wilden we het daarbij laten. Twee brouwerijen dat was wel genoeg, er moest nog meer in de winkel blijven passen… Het ging anders. Ik schreef er eerder dit verhaaltje over in een blog.

Dan nog iets over de wijn:

Over de Blanka, de Frysling en Neleman wijn.
Landgoud in Noord Groningen heeft een fruitwijn ontwikkeld uit de aalbessen die ze tot vorig jaar hadden. We genieten dus van de laatste flessen want er wordt geen nieuwe meer gemaakt. Erg jammer want het is hele mooie droge fruitwijn.

De Frysling is gemaakt van druiven die daadwerkelijk in Friesland zijn gegroeid en gerijpt. De wijngaard in Twijzel is meer dan het bezoeken waard.

Rode wijn is een extra moeilijkheidsgraad. Er is in zeer beperkte oplage rode wijn beschikbaar van de Frysling. maar zo klein dat deze niet voor onze winkel beschikbaar is.  Voor rode wijn heb je namelijk heel veel zonuren nodig. Het is dus bijna ondoenlijk. Hoewel… Met de warme zomers die we steeds vaker lijken te krijgen… Maar of dat dus goed nieuws is??? Wij durven er over te twijfelen…

Daarom hebben wij voor de biologische rode wijn van Neleman gekozen. Een Nederlands biologisch bedrijf dat heel veel aan duurzaamheid en eerlijke handel doet. Een goed alternatief denken wij. We sparen zelfs de kurken voor hen zodat dit mooie natuurproduct weer hergebruikt kan worden. Heb je thuis echte kurken? Lever ze maar bij ons in!

Landgoud
Dan vertellen we graag verder over de pasta die wij verpakt, maar ook verpakkingsvrij in bulk, verkopen in de winkel.

De pasta is van hetzelfde bedrijf als van de Blanka (fruit)wijn. Ze telen en experimenteren daar veel met oude rassen van bekende gewassen om de biodiversiteit te stimuleren. Zo hebben zij oergranen waar mensen met een glutenallergie (ik bedoel dus niet die ene procent met coeliakie!) gewoon (weer) tegen kunnen. Er zijn waarschijnlijk zoveel allergieën omdat we onze gewassen veel te ver hebben doorontwikkeld omdat een boer het risico niet meer kan lopen dat de oogst tegenvalt. Het gevolg is dus dat we er als mens allergisch op reageren. Want we eten veel te veel van dezelfde rassen omdat er zo eenzijdig wordt geteeld. Door weer met oergranen (waarbij de oogst dus minder zeker is) te gaan werken kunnen de allergieën op termijn ook weer deels verdwijnen.

Ze zijn ook bezig om te laten zien hoe door tragere groei de voedingswaarde in producten toeneemt. Je hebt dus letterlijk minder nodig van hun producten dan van de varianten die je in de gewone supermarkt vindt. De mensen van Landgoud vinden dat we minder en veel beter moeten gaan eten.

Olijfolie
Waarom hebben wij olijfolie als we zeggen dat we lokale en duurzame producten verkopen? Dat komt omdat we drie pijlers hebben: gezond voor jou, gezond voor de aardbol en een gezonde lokale economie. Als een product echt niet lokaal te krijgen is maar er is wel een lokale ondernemer die het op verantwoorde wijze produceert of importeert dan kan het toch bij het assortiment passen. Olijfolie kopen we toch, dan kunnen we het beter van een klein lokaal bedrijf kopen, zodat het geld in de provincie blijft, dan het van een multinational te kopen denkn wij.

Nektarios uit Heerenveen is zo’n voorbeeld. Hij importeert delicatessen van zijn geboorte eiland Samos. Hij heeft, ver voor de corona-crisis, in de winkel een proeverij verzorgd. Hij wil ons leren dat je met olijfolie groentegerechten kunt klaarmaken die zo smaakvol zijn dat je niet eens denkt aan vlees.

Fryske Frucht
Je vindt soms een grote of  een mini flesje appelsap van stichting Fryske Frucht in de pakketten. Zij zamelen fruit in van particulieren die het anders heel vaak in de afvalbak gooien. Veel mensen met een appelboom hebben zoveel oogst, dat ze de opbrengst niet verwerkt of weggegeven krijgen. Deze stichting lost de voedselverspilling zo op en met de opbrengst van de verkoop worden oude rassen appelbomen aangeplant omdat het belangrijk is dat we biodiversiteit houden.

Kari’s crackers
Heerlijke crackers van een bijzonder bedrijf. Kari komt uit Noorwegen en bakte deze crackers thuis als er visite kwam. Een echte Noorse traditie. Ze kreeg daar zoveel complimenten over en vaak werd ze aangemoedigd om ze bedrijfsmatig te gaan bakken. Maar omdat zij en haar man meer welzijnswerkers zijn dan bedrijfseigenaren twijfelden ze erover. Moesten zij dit wel gaan doen? Toen kregen ze het idee om met mensen te gaan werken die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. In hun bedrijf heerst rust, regelmaat en reinheid in de meest liefdevolle manier die je je kunt voorstellen. Alsof de tijd er een stuk trager gaat, waar elke dag opnieuw met alle geduld de werkprocessen weer worden uitgelegd voor wie het vergeten was van de dag ervoor. Het is een ware oase van rust als je een kijkje neemt in hun bakkerij. Ze zeggen nu: ‘wij bieden mensen een veilige arbeidsplaats en als bijproduct zijn er crackers om te verkopen’.

En het kan zijn dat je aan je crackers een briefje vindt… Want wij durven schaamteloos voorbij de tht-datum de crackers te verkopen of weg te geven. uiteraard op onze verantwoording. Toch niet goed? Dan mag jij zelfs twee nieuwe pakjes komen halen. Zo zeker weten wij dat ze ook ver na tht nog goed zijn.

Crackers van bakker Bolhuis
En toen waren opeens voor een spoed opdracht de borrelcrackers van Kari op… Dan bellen we even naar Bakker Bolhuis, dat is de enige biologische bakker in Friesland. Ze hebben een heel groot assortiment. Ook crackers dus. Maar op de hele korte termijn was ook dat eigenlijk ook niet leverbaar. Maar omdat ze net zo graag goede service leveren als dat wij dat doen gaan ze er gewoon even een paar extra voor ons bakken zodat wij toch op tijd een klant heel blij kunnen maken! Top bedrijf en te gekke service!

Schapenkaas van Groot kabel
Een fijn bedrijf zonder fratsen. Beter kunnen we het niet omschrijven. Bewust biologisch, en dat wil voor dit bedrijf zeggen: de natuur z’n gang laten gaan, zo weinig mogelijk ingrijpen, geen kunstmest, geen chemische bestrijdingsmiddelen. Zoveel mogelijk op een natuurlijke manier met de natuur als wapen tegen ongedierte.Wij willen graag verantwoord omgaan met natuur, milieu en dierwelzijn en daarom hebben we gekozen voor biologisch!

Ze hebben een oud ras in hun bedrijf, het Friese melkschaap omdat het ze vooral om de melk voor de kaas te doen is. Een robuust schaap dat met plezier melk geeft zodat wij van de kaasjes kunnen genieten!

En dan nog iets over de wol. Wij verkopen het als EHBO wol. Wil je weten wat dat is? Dat is een goed verhaal!

Siropen en jammetjes van de De Struikrover, Lauwershof of van Landgoud
De struikrover is een permacultuurtuin in Oldeholtpade. Zonder bestrijdingsmiddelen met heel veel rust en liefde. Een tuin vol fruit om van te genieten en om de overdaad ervan te verwerken in heerlijke producten. Bijvoorbeeld in de vlierbloesemsiroop of de vele soorten jam. De aanwijzing op het etiket hoe je de tuin vindt maken deze producten extra leuk.
Lauwershof is de enige biologisch gecertificeerde fruitgaard in Friesland. Ook uniek want vooral zacht fruit in rijtjes telen zonder chemische middelen is een ware kunst te noemen! het meeste fruit gaat op maar er worden vooral van het zachte zomerfruit lekkere sappen, siropen en jams gemaakt.
En dan tenslotte nog de siroop van Landgoud. Ook dit is een laatste lichting (net als de eerder genoemde Blanka fruitwijn). Want ook deze siroop en sap zijn van de aalbes gemaakt waarvan de struiken verkocht zijn. De verwerking was te arbeidsintensief helaas…

Waddenwier, nu Wadzilt
Een klant vroeg ons of we waddenzout verkochten. In eerste instantie hebben we dat ingekocht. Gelukkig maar een kleine hoeveelheid. Want al snel kwamen we er achter dat dit niet uit het water wordt gewonnen (naïef als wij soms zijn dachten wij dat…) maar dat hiervoor ook gewoon wordt geboord. Het laatste wat we willen is meewerken aan de bodemverzakking in Harlingen e.o. natuurlijk. Dus opzoek naar een alternatief.  Zo kwamen we bij Waddenwier uit, thans Wadzilt. een organisatie die bezig is met onderzoek naar zilte teelt. Sowieso is dat een handig plan met de verzilting van de bodem. Via dit initiatief hebben we nu zilte smaakmakers waarvoor er niets uit de bodem gehaald hoeft te worden. Dat smaakt een stuk beter dachten wij. 😉

Appelmoes van Warmonderhof
Dit was het eerste ‘groothandel’ product. het komt uit de polder, waarom hebben we het dan toch? De polder is niet zo ver als het lijkt. De boeren daar verzamelen het in de kop van de polder waar het door de boeren van Hofweb/Bioweb wordt opgehaald voor Friesland. Een klein voorbeeld van hoe we willen zorgen dat er echt zo mijn mogelijk voedselkilometers gemaakt worden. Deze vormen mogen er wat ons betreft nog veel meer komen. Bovendien is Warmonderhof de mbo opleiding voor bio-dynamisch boeren. Wij willen heel graag dat heel veel mensen deze opleidingen kunnen doen dus we dragen dit bedrijf een heel warm hart toe!

Pre-loved kookboek
In het zogenaamde ‘feel good pakket’ vind je een pre-loved kookboek. Wij hebben ze gekregen om te mogen verkopen. De opbrengst gaat in de uitgestelde boodschappen.

Veel van deze kookboeken hebben we gekregen van iemand die van ons zo af en toe iets extra’s krijgt uit de uitgestelde boodschappen (dit zijn dus boodschappen die door andere mensen zijn betaald. Alle extra’s die wij krijgen stoppen wij in die pot zodat we boodschappen kunnen weggeven aan wie ze zelf even niet kan betalen).

De mevrouw die deze kookboeken aan ons gaf vertelde dat ze deze zelf wilde verkopen maar dat ze er even de energie niet voor had. Ze heeft helaas een zwakke gezondheid en vecht letterlijk voor haar leven. Ze weet dat wij een kookboeken minibieb willen maken dus daarom gaf ze de boeken aan ons om weg te geven.

Maar wij hebben besloten om ze voor haar (en anderen die de uitgestelde boodschappen nodig hebben) te verkopen zodat ze uiteindelijk toch weer in de vorm van goed en lekker eten bij haar terugkomen.

Zo zie je dat we in onze winkel meer doen dan alleen verkopen. We proberen op alle vlakken zo inclusief mogelijk te werken.

Via de winkel geven we boodschappen door bij het afrekenen als we weten dat iemand het kan gebruiken. Maar de Buurvrouw en Buurvrouw bus helpt ons heel vaak om het bij de juiste mensen te krijgen. Want niemand loopt te koop met het feit dat de beurs bijna leeg is. Dat doen de mensen achter de buurvrouwen bus heel subtiel omdat ze geen regels en geen geld gebruiken om hun diensten te verspreiden. Gewoon als buren onder elkaar voor elkaar klaar staan. Een initiatief naar ons hart!

Het kan ook zijn dat je een gratis meeneem kookboekje vind uit onze kookboeken-mini-bieb. Hierin vind je in elk geval een recept voor een mooiere wereld. 😉

Wij zijn trots op de Shop in Shop: Mefrouw’s Eco-shop
In onze winkel is inmiddels een hele hoek ingevuld door Mefrouw’s Eco-shop. Een lokale webwinkel gerund door een moeder, haar dochter en haar kleindochter.

Ze verkopen alles wat je nodig hebt als je een zero-waste leven wilt leven. Heel veel producten dus die je ook nodig hebt als je bij ons verpakkingsvrij wilt inkopen. De producten die je bij hen koopt gaan in principe je leven lang mee. En als het gebruiksproducten zijn, zoals tandpasta bijvoorbeeld, is het plasticvrij. Zowel de verpakking als het product zelf. Ze zeggen zelf ook, net als wij, dat je leven altijd invloed heeft, je kunt alleen maar je best doen om gematigde impact te hebben. Daarom passen ze ook zo goed bij ons, zo staat Jouw Dagelijkse Kost er ook in.

Het is onmogelijk om alles uit hun winkel hier te benoemen hoor, maar een paar pareltjes die je regelmatig in de pakketten terugvindt staan hier onder.

Ken je bijvoorbeeld The Good Roll al? Wc-rollen zijn bij hun opeens een cadeautje. En een deel van de winst wordt geïnvesteerd in projecten om toiletten en watervoorzieningen te bouwen in gebieden waar dat niet vanzelfsprekend is. Verder is het papier van gerecycled papier gemaakt maar voelt het zeker niet aan als het ouderwetse eco papier dat we waarschijnlijk allemaal niet bepaald fijn vonden/vinden. Maar nee, gewoon het comfort zoals gewend. Waarmee je ook nog eens een goed doel steunt! Mooi toch?

En het onwijs veelzijdige product baking soda of natriumbicarbonaat, da’s hetzelfde, aangevuld met een handig boekje met een haast oneindig lijkende lijst aan toepassingen is een leuk cadeautje voor wie iets wil geven wat zo simpel is en tegelijkertijd dus zo veelzijdig.

Maar wat dacht je bijvoorbeeld van de denttabs? Je kauwt je eigen tandpasta in je mond zonder dat je nog een tube nodig hebt. En ze zijn zelfs los te scheppen!

Upcycle cadeau
Een upcycle cadeau is een combinatie van producten uit onze winkel aangevuld met een bijpassende gebruikte gadget. het kan van alles zijn. Bonbons in een bonbonschaaltje. Maar ook onbespoten droogbloemen in vaasjes uit de kringloop.

Onbespoten bloemen, maar hier als droogbloemen, zijn moeilijk te vinden. In de sierteelt wordt nog meer gespoten dan op onze gangbare voeding. Dat komt omdat bloemen niet eetbaar zijn en dus minder strenge regels kennen. Maar natuurlijk is het wel zo dat de bestrijdingsmiddelen die hierbij komen kijken via ons oppervlaktewater toch in het milieu terecht komen. Dus tja, wij zijn echt voor onbespoten bloemen. En daarom presenteren we met trots de droogbloemen die als ware kunstwerkjes in de vaasjes staan!

Ik voeg nog een blog toe over bloemen van een andere tuin dan deze droogbloemen. Het verhaal is hetzelfde. Dus lees het met plezier.

Upcycle cadeautjes hebben wij in heel veel soorten en maten. Steeds weer wisselende ideetjes. Moet je gewoon lekker vaak voor langskomen om te snuffelen.

Koffie koffie, lekker bakkie koffie!
We verkopen koffie maar het is natuurlijk een vreemde eend in de bijt. Want koffie is niet lokaal, kan hooguit lokaal gebrand zijn. En als je dat dan beter bekijkt dan kom je er ook al snel achter dat het eigenlijk veel mooier is als je in het land van herkomst laat branden, net zoals bij chocolade. Wij hebben voor koffie van Het Koffiestation gekozen. Ze kopen hele oogsten op als de bonen lekker zijn, er goed voor de plantage en goed voor de werknemers gezorgd wordt. echt zuivere koffie dus!
Maar we hebben ook koffie van PostPlaza, koffie van de buren dus! Wesley geeft aan dat hij misschien technisch gezien wel ietsje beter kan branden dan dat ze dat in Groningen doen. En dat hij daarom ‘wegkomt’ met een melange. In Groningen kopen ze waarschijnlijk net wat principiëler in, dat zie je terug in de prijs. Maar omdat ze dus echt heel goed kunnen branden en zeker niet slecht inkopen bieden ze een heel mooi alternatief. Het is aan jou om te kiezen wat jou het beste past.
Tenslotte hebben we sinds kort dus ook ‘gewone’ gemalen biologische filterkoffie via de groothandel. Dat is in het kader van de 20% assortiment uitbreiding zodat jij echt alles bij Jouw Dagelijkse Kost kunt kopen en de gewone supermarkt vaarwel kunt zeggen. Die uitbreiding hebben we nodig om onze hoofdmoot, lokaal en duurzaam, goed voor het voetlicht te kunnen blijven brengen.

De Noordkroon
Het is helaas al lang niet meer mogelijk om het wolvet van de eigen schapen te gebruiken. Ingewikkelde processen en veel regelgeving zorgen hier voor. Maar het hart van het bedrijf zit goed. Ze hebben kennis van zaken en doen de dingen zo zuiver als het maar kan. De Noordkroon heeft een hele bijzondere plek in het hart bij mij (Monique.) Het is een heel persoonlijk verhaal, maar deel het graag met jullie.

Flierefluiterthee van Groene Voeten
Groene Voeten is een stichting die een stuk permacultuur tuin beheert. Een permacultuur tuin wil zeggen dat er altijd iets op het land staat maar steeds anders. En bovendien staan er op een permacultuur tuin vele soorten door elkaar heen zodat ze elkaar ondersteunen. Hierdoor is er helemaal geen gewasbescherming nodig. Best een bijzonder tuintje dus.

Uit deze tuin in Leeuwarden komt deze overheerlijke kruidenthee! En die kruidenthee is los te scheppen bij ons in de winkel als je je eigen zakje, bakje, blikje of potje meeneemt.

Geitenkaas van de Molkerei
De Molkerei is een bedrijf dat steeds meer stappen weet te zetten op het gebied van duurzaamheid. Een deel van hun producten is al biologisch en dat deel groeit steeds verder. Ze garanderen in elk geval dat de geiten die de melk leveren een excellent leven hebben bij de boer die ze verzorgt. Want naast dat het smulpapen zijn in dit bedrijf, houden ze ook erg van het leven zelf. En dus ook van het goede leven van een dier!

Honing van imkerij Klaas Kuipers en/of kleinschalige imkers
Klaas was imker en honing keurmeester (overleden in de zomer van 2022. Zijn dochter Tina heeft het overgenomen.). Hij heeft zich helemaal verdiept in het imker vak en weet werkelijk alles over honing en de bijproducten te vertellen. In het informatieboekje vind je heel veel weetjes over wat de bijen ons voor goeds leveren.

Klaas had zijn bijen voor de bestuiving. Hij heeft er dus veel en ook veel te oogsten. De kleinschalige imkers die het meer doen voor de biodiversiteit hebben veel minder te oogsten. Hoe meer je weet over bijen hoe ingewikkelder het eerst wordt. Maar daarna wordt het weer heel simpel: het is gewoon een prachtig schaars en kostbaar product waar je zuinig mee omgaat. Wil je meer weten?

Het kan zijn dat je hele bijzondere honing treft in je pakket. De Placelia honing. Dat is een zogenaamde groenbemester. Steeds meer boeren weten dat ploegen om vruchtbare grond naar boven te halen op de lange termijn niet werkt. Je moet steeds dieper ploegen, en dat houdt een keertje op natuurlijk. Vel slimmer is het om je land niet braak te laten liggen maar er een zogenaamde groenbemester op te laten groeien. Dat vult het bodemleven automatisch en natuurlijk aan zodat je er in het voorjaar weer volop op kunt telen. Liefst in hoge mate van diversiteit natuurlijk, want dar houdt de natuur het meeste van!

Het kan ook zijn dat je heide-honing treft. Die is niet van Kuipers, maar is wel een delicatesse!

Terschelinger cranberrieproducten
Wij houden van heel kleinschalig. De Terschellinger is die fase eigenlijk allang voorbij. Hun producten gaan ver buiten de regio. Maar dat komt ook omdat cranberry’s daar nu eenmaal zoveel voor komen. In Nederland dus vooral op de eilanden Terschelling en Vlieland. Het is eigenlijk een exoot, maar erg gezond dus we genieten van hun weldaad!

De zaden bibliotheek
Vanuit permacultuur tuin Roeach in Joure is dit initiatief ontstaan en loopt nu zelfs landelijk! Een bieb waar je geen boeken maar zaden leent. Bij een mooie oogst breng je weer zaden terug. Zo houden we toegang tot eerlijk en gezond eten. Een prachtig voorbeeld van hoe eenvoudig het eigenlijk allemaal is.

Tijdens de eerste lockdown ging de echte bieb dicht. De zadenbieb was daardoor ook niet meer toegankelijk. Want ze hebben daar een mooie ruime collectie staan. Als alternatief boden wij aan een kleine greep uit het assortiment in onze winkel te hebben in de tussentijd zodat het toch door kon blijven gaan. Dat was een groot succes. Zijn we dus altijd blijven doen. En als wij het niet hebben verwijzen we naar de bieb in de Blokhuispoort een paar meter verderop. Zo leuk om op deze manier een handje te helpen!

Shit-kerstpakket
Eerlijk is eerlijk, sommige kerstpakketten zijn best wel shit toch?

Vooral veel loos vulmateriaal wat zo de restafvalbak in geknikkerd wordt en producten die je nooit eet omdat ze te vet, te zout en te zoet zijn en bovendien gemaakt door bedrijven waar alleen de enkeling in de top het echt goed heeft… Nee, van veel van die standaard pakketten krijg je behoorlijk het schijt…

Dus daarom hebben wij zelf ook een fijn Shit-pakket bedacht. Voor medewerkers met humor en zin om te experimenteren! Want ook wij hebben het …. aan hoe het eigenlijk hoort 😉

Met een boek over bonen van Joke Boon waarin voor elke maand 12 verrassende recepten staan beschreven, aangevuld met bonen om aan de slag te gaan en dan dus ook wat voor de billen, kom jij het nieuwe jaar wel door!

Wij verkopen bijvoorbeeld ook de losse Gele woud boon. Frieser kan het niet! Veel lekkerder dan de gewone bruine boon, aldus de echte Fries. 😉  Bonen hebben een speciale behandeling nodig. Hierover lees je meer op Deze pagina.

Niet lokaal wel bio
Je vind soms hele mooie biologische producten die echt niet van hier te krijgen zijn. Waarom we dat gedaan hebben lees je hier. De samenvatting is: Wie bananen, koffie, chocolade, of bijvoorbeeld citrusfruit wil kopen, gaat daar voor 9 van de 10 keer naar de gewone supermarkt. Dan neem je van vanwege het gemak ook de rest mee. Dat is jammer want die klant had zijn of haar groenten, zuivel, eieren en lokale droogwaar ook bij ons kunnen kopen en daarmee was de lokale korte keten versterkt…

Dus eigenlijk doen wij hetzelfde als de inkoop giganten (maar dan met eerlijke prijzen voor de boer): Wij zorgen dat naast de 80% aan lokale producten die 20% procent te koop is waardoor jij anders nog naar de gewone supermarkt moet. Je koopt het toch, dan maar het liefst biologisch en in een winkel die de winst weer terug de winkel in laat stromen om meer lokale producten te kunnen inkopen. Zo simpel is het idee achter Niet lokaal, wel bio eigenlijk 😉

Het is nog steeds maar een greep uit alle verhalen die er te vertellen zijn. Als jij genoten hebt van een fijn pakket zien we je heel graag in de winkel. Daar kun je naar hartenlust snuffelen en we vertellen je met liefde en plezier nog veel meer over alles wat jij weten wilt!